Είτε φτιάχνεις τώρα το σπίτι σου, είτε το ανακαινίζεις, η επιλογή χρωμάτων για τη διακόσμησή του αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή σου αυτή την περίοδο. Όπως και να το κάνουμε, τα χρώματα είναι ένα αναπόσπαστο – και βασικό – κομμάτι της εμφάνισης του σπιτιού σου, της ατμόσφαιρας και του στυλ που θέλεις να δημιουργήσεις μέσα σε αυτό. Κατ’ επέκταση, η επιλογή χρωμάτων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ακόμα και στη διάθεση και την ψυχολογία σου όταν βρίσκεσαι στον πιο δικό σου χώρο: στο σπίτι σου. Μην αφήσεις λοιπόν τίποτα στην τύχη! Η ομάδα της Phaedrus Living μοιράζεται μαζί σου μερικές πολύτιμες συμβουλές σχετικά με τη σωστή επιλογή χρωματικής παλέτας για τη διακόσμηση του σπιτιού σου!
Μάθε πρώτα τα βασικά
Πίσω από την επιλογή χρωματικής παλέτας, υπάρχει μια ολόκληρη θεωρία: Η θεωρία των χρωμάτων, η οποία έχει ως βασικό της εργαλείο το χρωματικό κύκλο. Δεν χρειάζεται φυσικά να… γίνεις ειδικός για να επιλέξεις χρώματα για το σπίτι σου! Είναι όμως πάρα πολύ χρήσιμο να ξέρεις τα βασικά. Στο χρωματικό κύκλο λοιπόν, υπάρχουν τρεις κατηγορίες χρωμάτων:
Τα βασικά χρώματα – κόκκινο, μπλε και κίτρινο. Αυτά δεν μπορούν να δημιουργηθούν από άλλα χρώματα.
Τα δευτερεύοντα χρώματα – πορτοκαλί, πράσινο και βιολετί. Δημιουργούνται αναμειγνύοντας ίσα μέρη από δύο βασικά χρώματα. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός κίτρινου και μπλε μας δίνει το πράσινο.
Τα τριτογενή χρώματα, τα οποία αποτελούν συνδυασμούς δύο δευτερευόντων χρωμάτων ή ενός βασικού κι ενός δευτερεύοντος χρώματος, σε διάφορες αναλογίες, για τη δημιουργία διαφορετικών αποχρώσεων. Όπως εξηγεί η ομάδα της Phaedrus Living, στους συνδυασμούς αυτούς μπορεί να προστεθεί ακόμα και λευκό ή μαύρο χρώμα για να κάνει μια απόχρωση πιο ανοιχτή ή πιο σκούρα αντίστοιχα.
Πώς να επιλέξεις χρώματα με βάση το χρωματικό κύκλο
Καλή η θεωρία, αλλά ήρθε η ώρα να δούμε πώς μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις στην πράξη! Με βάση λοιπόν το χρωματικό κύκλο, θα επιλέξεις έναν από τους τρεις τύπους συνδυασμών – αυτόν που εκφράζει καλύτερα το στυλ και την προσωπικότητά σου:
Μονοχρωματικός. Οι μονοχρωματικοί συνδυασμοί χρησιμοποιούν διαφορετικούς τόνους του ίδιου χρώματος, στους οποίους προστίθεται ποσότητα λευκού ή μαύρου χρώματος για τη δημιουργία ανοιχτών και σκούρων αποχρώσεων.
Αναλογικός. Είναι ένας συνδυασμός χρωμάτων που βρίσκονται δίπλα-δίπλα στο χρωματικό κύκλο. Για παράδειγμα, το κίτρινο μπορεί να συνδυαστεί με το πράσινο ή με το πορτοκαλί.
Αντιθετικός ή συμπληρωματικός. Ένας πιο… δραματικός συνδυασμός, που δίνει περισσότερη ενέργεια στη χρωματική σου παλέτα. Σε έναν αντιθετικό συνδυασμό, χρησιμοποιούνται δύο χρώματα που βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο στο χρωματικό κύκλο, όπως το μπλε με το πορτοκαλί.
Πώς να εφαρμόσεις το συνδυασμό που επέλεξες
Τώρα λοιπόν που έχεις επιλέξει σαν επαγγελματίας τη χρωματική σου παλέτα, σίγουρα θα αναρωτιέσαι πώς μπορείς να την εφαρμόσεις για να δημιουργήσεις την τέλεια διακόσμηση στο σπίτι σου! Η Interior Designer της Phaedrus Living έχει τις απαντήσεις σε όλες σου τις απορίες.
Ξεκίνα από την επίπλωση. Ίσως ενστικτωδώς να θεωρείς ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να επιλέξεις τις αποχρώσεις για τους τοίχους σου. Μην το κάνεις ακόμη. Είναι καλύτερα να ξεκινήσεις από την αναζήτηση επίπλων και χαλιών, που είναι ένα πιο… δύσκολο έργο. Ανάλογα με το στυλ που σε εκφράζει, εδώ θα κληθείς να αποφασίσεις κατά πόσο θα έχεις τα σκούρα ή έντονα χρώματά σου στα έπιπλα και τα πιο απαλά ή ουδέτερα στους τοίχους, ή αντίστροφα.
Τέσταρε τις ιδέες σου. Πριν εφαρμόσεις κάτι που έχεις στο μυαλό σου, καλό είναι να τεστάρεις πρώτα πώς φαίνεται στην πραγματικότητα. Πάρε δείγματα από μπογιές και υφάσματα, δες πώς εφαρμόζονται στο χώρο σου, πώς συνδυάζονται στο ίδιο δωμάτιο και κατά πόσο υπάρχει μια «ροή» – μια χρωματική συνοχή– από το ένα δωμάτιο στο άλλο.
Λάβε υπόψη σου το φωτισμό. Ο φωτισμός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε κατά την επιλογή χρωμάτων – και γενικά κατά την όλη διακόσμηση του σπιτιού. Για να δεις τις αποχρώσεις που επέλεξες στην πιο «φυσική» και αληθινή τους φάση, παρατήρησέ τις υπό το φως της ημέρας. Φρόντισε όμως να ανακαλύψεις και πώς φαίνονται όταν αρχίσει να πέφτει ο ήλιος, αλλά και πώς αλλάζουν υπό το φως των φωτιστικών που έχεις επιλέξει για το χώρο σου.
Δοκίμασε εναλλακτικούς τρόπους να δώσεις χρώμα στον χώρο. Αν σου αρέσουν κάποιες αποχρώσεις αλλά δεν θα ήθελες να βάψεις τους τοίχους σου με αυτές, μπορείς να κρατήσεις τους τοίχους σε ένα ουδέτερο χρώμα και να προσθέσεις πινελιές χρώματος με χαλιά, μαξιλαράκια, αξεσουάρ, λουλούδια, έργα τέχνης κλπ. Εναλλακτικά, ο τοίχος έμφασης (accent wall) είναι μια πολύ καλή ιδέα!