Συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου για τα ελληνοτουρκικά

Απόστολος Μαγγηριάδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου για τα ελληνοτουρκικά

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί στη Σμύρνη με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων αλλά και των διαύλων επικοινωνίας των δυο πλευρών, που είχαν διαταραχθεί τόσο από την εξάμηνη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, όσο και από τη χορήγηση ασύλου στους οκτώ αξιωματικούς του τουρκικού στρατού που φέρεται να είχαν συμμετοχή στο πραξικόπημα εναντίον του Τούρκου Προέδρου.

Η συνάντηση των δυο ανδρών γίνεται 20 ημέρες μετά την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, ο Τούρκος υπουργός συνέβαλε στην επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης μέσω της διαρκούς επικοινωνίας που διατηρούσε μαζί του ο Ν. Κοτζιάς. Η Αθήνα θεωρεί πως η σημερινή συνάντηση θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και της επικοινωνίας των δυο πλευρών, που πάντως διατηρούν χαμηλό βαρομετρικό, τόσο λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στο ελληνικό έδαφος, όσο και λόγω της διαρκούς αμφισβήτησης των προθέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες υδρογονανθράκων και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στις δυο πλευρές, είναι η συνέντευξη που έδωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών το Σάββατο (ΤΑ ΝΕΑ) όπου κατηγόρησε την Ελλάδα πως προσφέρει «καταφύγιο» στους «Τούρκους εγκληματίες» όπως τους αποκάλεσε, ενώ την ίδια ώρα απείλησε και τις ξένες εταιρείες που πραγματοποιούν έρευνες στην Κύπρο, προειδοποιώντας τους να μην προχωρήσουν σε «ανεύθυνα βήματα».

Το ταξίδι Κοτζιά στη Σμύρνη πραγματοποιείται προκειμένου ο υπουργός Εξωτερικών να παραστεί στην τελετή επανεγκατάστασης του Γενικού Προξενείου Σμύρνης στο ανακαινισμένο ιδιόκτητο κτίριο Καπετανάκη. Στην τελετή έχουν προσκληθεί ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Σμύρνης, Εκπρόσωποι του Προξενικού Σώματος στη Σμύρνη, καθώς και μέλη της ελληνικής παροικίας. Η τελετή αυτή είχε αναβληθεί για έξι μήνες. Ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου, δυο μέρες πριν τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, που είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα της επίσκεψης Κοτζιά.

Το κτήριο Καπετανάκη βρίσκεται επί της παραλίας της Σμύρνης και αποτελεί σημείο ιστορικής αναφοράς του Ελληνισμού. Διεσώθη κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελώντας ένα από τα λιγοστά διασωθέντα παλαιά κτήρια της πόλης. Από το 1924, που επαναλειτούργησε η Προξενική Αρχή της Ελλάδας στη Σμύρνη μέχρι το 1955, το Γενικό Προξενείο στεγαζόταν σε διάφορα μισθωμένα ακίνητα επί της ιστορικής προκυμαίας της πόλης.

Το νεοκλασικού ρυθμού κτήριο κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο, το 1948, ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης. Το 1955 παρεδόθησαν τα κλειδιά από τον Νομάρχη Σμύρνης. Διεκόπη, κατά αυτόν τον τρόπο η δικαστική διαδικασία για την αναγνώριση της ελληνικής κυριότητας του ακινήτου, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να κατευνάσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της για τα Σεπτεμβριανά. Έκτοτε, το κτήριο Καπετανάκη στέγασε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος έως το 2001, οπότε και κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω στατικών προβλημάτων. Μετά από καθυστέρηση ετών, η σχετική σύμβαση ανακαίνισης-αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου υπεγράφη το 2015. Το 2016 (Οκτώβριος) έγινε η προσωρινή παράδοση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία. Το κόστος της ανακαίνισης-αποκατάστασης καλύφθηκε από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider