Μακρύς παραμένει ο δρόμος ακόμα και για μια πολιτική προσυμφωνία σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα ενόψει του σημερινού Eurogroup. Κάπως έτσι, ένα ακόμα ορόσημο, η 20η Φεβρουαρίου χάνεται και η χώρα εμπλέκεται στον εκλογικό κύκλο χωρών της Ευρώπης, ενώ και το ενδεχόμενο ένταξής μας στο QE παρατείνεται, στο καλύτερο σενάριο, έως το τέλος Απριλίου, με δεδομένο πως δεν υπάρχει Staff Level Agreement.
Από εκεί και πέρα, όλες οι πλευρές δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, ενώ στο σημερινό Eurogroup η κυβέρνηση αναμένει να φανεί και κατά πόσο ισχύει το σενάριο που έχει διαρρεύσει σε γερμανικά ΜΜΕ αναφορικά με «συμφωνία κυριών» των κ.κ. Μέρκελ και Λαγκάρντ για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με λίγα χρηματα, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για λίγα χρόνια ακόμα (περίπου ως το 2021) και παραπομπή της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές, κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση, μιας και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εντάσσονται με σαφήνεια στα θετικά αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία το Μαξίμου θα μπορούσε να προβάλλει, εφόσον φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα σκληρό πακέτο μέτρων.
Πάντως, ως προς τις απαιτήσεις των δανειστών, ο επικεφαλής τους EWG Τόμας Βίζερ μπορεί να ξορκίζει τον κίνδυνο Grexit σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, αλλά παράλληλα επισημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει μέτρα για μετά το 2018 χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε ρήτρα αναιρεσιμότητας. Με άλλα λόγια, ο κοινοτικός αξιωματούχος αναφέρει πως, αν π.χ. νομοθετηθεί μείωση του αφορολόγητου, αυτή θα ισχύσει ούτως ή άλλως. Από εκεί και πέρα, στο τραπέζι του Eurogroup βεβαίως θα τεθούν και τα στατιστικά στοιχεία των Ευρωπαίων που ευθέως αμφισβητούν την ικανότητα προβλέψεων του ΔΝΤ, αν και έμπειρες πολιτικές πηγές ανέφεραν στο Insider.gr εντός του Σαββατοκύριακου πως η πολιτική χρεία της παρουσίας του ΔΝΤ είναι σαφώς μεγαλύτερη από τον οικονομικό του ρόλο-συνεπώς, προκειμένου να το έχουν στο πρόγραμμα, μια σειρά εταίρων υποχωρεί απλά στις απαιτήσεις του, οι οποίες συμπιέζουν την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η κυβέρνηση εμφανίζεται ένα...κλικ πιο αισιόδοξη ως προς τη δυνατότητα επίτευξης πολιτικής συμφωνίας, με κυβερνητικές πηγές, πάντως, να παραδέχονται πως ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις, ώστε αυτή να υπάρξει. Μάλιστα, οι πιο «απαισιόδοξοι» εκτιμούν πως ρεαλιστικός ορίζοντας για συμφωνία είναι ο Μάρτιος, μιας και υπάρχει αναμονή για την έκβαση και των ολλανδικών εκλογών. Πάντως, το κυβερνητικό επιτελείο είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους θεσμούς, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προόδος στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, αλλά το γεγονός πως η υλοποίηση των προαπαιτούμενων έχει κολλήσει λόγω της ασυμφωνίας για το μεσοπρόθεσμο πακέτο μέτρων δεν βοηθά τη διαδικασία. Συνεπώς, ένα βασικό συμπέρασμα που θα εξαχθεί στο Eurogroup είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τη νομοθέτηση των προαπαιτουμένων.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως η επανάληψη του σεναρίου του 2015 δεν είναι πιθανή, δείχνοντας και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι επιμένουν στην ίδια γραμμή. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει απάντηση από το Μαξίμου ως προς το πώς θα αρθεί το αδιέξοδο, χωρίς σημαντικές υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, αν και, όπως έχουμε επισημάνει και την προηγούμενη εβδομάδα, το κλειδί είναι τα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα που μπορούν να δοθούν ως «τυράκι». Επίσης, η Αθήνα επιμένει πως υποχωρήσεις αρχών δεν κάνει και αρνείται να μην υπάρχει η ρήτρα αναιρεσιμότητας στα μέτρα, εφόσον οι στόχοι επιτυγχάνονται.
Τέλος, η κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο ξεκαθάρισε πως δεν επίκειται κανενός είδους «διάγγελμα» του πρωθυπουργού, όπως είχε κυκλοφορήσει ευρέως από το πρωί του Σαββάτου, με κυβερνητικές πηγές να χρεώνουν την εν λόγω διαρροή στη ΝΔ.