Πιερρακάκης σε Ανδρουλάκη: «Αν θέλετε να κλείσετε τις τράπεζες να πάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει και το know how»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πιερρακάκης σε Ανδρουλάκη: «Αν θέλετε να κλείσετε τις τράπεζες να πάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει και το know how»
«Η παρέμβαση της κυβέρνησης για τις χρεώσεις τον ATM είναι ένα βήμα απολύτως συμβατό με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Η παρέμβαση της κυβέρνησης για τις χρεώσεις τον ATM είναι ένα βήμα απολύτως συμβατό με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης από το βήμα της Βουλής απαντώντας στην παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη που κατέθεσε δική του πρόταση τροπολογίας για τις χρεώσεις.

«Αν κατάλαβα καλά, αυτό το οποίο προτείνατε από βήματος ήταν να επεκταθεί το μέτρο ζητώντας μηδέν χρέωση σε οποιοδήποτε ATM της χώρας. Το κατάλαβα, καλά; Δηλαδή, και σε τρίτους παρόχους. Το ρητορικό ερώτημα, το οποίο θα θέσω είναι σε πόσες χώρες της Ευρώπης ισχύει αυτό; Σε καμία. Δεν είναι μία πρακτική, η οποία μπορεί να γίνει, δεν νομίζω καν ότι θα μπορούσε να σταθεί.

Εμείς, πολύ καλοπροαίρετα ακούμε το οποιοδήποτε μέτρο από την αντιπολίτευση και επιτρέψτε μου να προσωποποιήσω τη συζήτηση. Νομίζω, ότι το έχω αποδείξει και προσωπικά. Αλλά, από εκεί και πέρα διαβάζοντας την πρόταση της τροπολογίας που καταθέσατε σήμερα, έπειτα από την κυβερνητική παρέμβαση, πράγμα το οποίο δεν είθισται. Συνήθως, η αντιπολίτευση προηγείται σε τέτοιου τύπου παρεμβάσεις. Οφείλω να πω ότι εδώ έχουμε μία υπερρύθμιση την οποία προτείνετε. Θα την πω σοβιετικού τύπου υπερρρύθμιση. Δηλαδή, το μόνο πράγμα το οποίο δεν τους λέμε, είναι τι ώρα θα ανοιγοκλείνετε τα φώτα. Εντάξει, αν θέλετε να κλείσετε τις τράπεζες να πάτε στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει και το ‘’know how’’. Νομίζω ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, εκεί που πραγματικά βλέπουμε την αγορά να αποτυγχάνει, να παρεμβαίνουμε με τον τρόπο που πρέπει να παρέμβουμε, όταν το διαπιστώνουμε. Κι εδώ, υπήρξε αποτυχία αγοράς, ξεκάθαρη. Και ακριβώς, γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση ήρθε και κάνει αυτή την παρέμβαση, η οποία μηδενίζει τις χρεώσεις και βάζει ένα εθνικό πλαφόν στην χρέωση οποιουδήποτε τρίτου πάροχου. Απαγορεύει δε, τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε τρίτο πάροχο να χρεώνει πελάτες τράπεζας, αν είναι συνδεδεμένη με αυτήν. Γιατί, αυτό το βήμα χαρακτηρίζεται δειλό από εσάς; Νομίζω ότι είναι απολύτως συμβατό, δε, με πάρα πολλά σχόλια, τα οποία είχαν ακουστεί και από δικούς σας βουλευτές τις προηγούμενες ημέρες», είπε ο υπουργός.

Επιπλέον, τόνισε ότι «η διαρκής μετακίνηση του ‘’goal post’’, όμως, νομίζω ότι είναι απολύτως συμβατή με το λεξιλόγιο το οποίο χρησιμοποιείτε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Οποιοσδήποτε έρθει με την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ενώ υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, προβλήματα που δεν έχουν λυθεί, πολίτες οι οποίοι έχουν ανάγκες, και έρθει με αυταρέσκεια να πει ότι τα προβλήματα αυτά, μαγικά, λύθηκαν ή ότι η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος, στην καλύτερη περίπτωση, αυτός ο άνθρωπος θα ήταν αφελής.
Έχουμε τεράστιες προκλήσεις μπροστά μας. Έχουμε τεράστια πράγματα τα οποία πρέπει να κάνουμε. Αλλά, από εκεί και πέρα η διαδρομή είναι απολύτως θετική. Που ήταν η ανεργία όταν αναλάβαμε και που είναι σήμερα; Ήταν πάνω από 17%. Σήμερα είναι 7,9%. Αν συγκρίνετε, τα νούμερα, ακόμη και με Σκανδιναβικές χώρες, είναι χαμηλότερα. Είναι οι μισθοί εκεί που θέλουμε; Όχι. Αλλά, διαρκώς προσπαθούμε να τους βελτιώνουμε χρόνο με το χρόνο».

«Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 2,3%. Τα δημοσιονομικά της χώρας, με τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού, πάνε καλά. Αυτά είναι λάθος να τα μηδενίζουμε με πάρα πολύ σκληρούς και βίους χαρακτηρισμούς. Το ιδανικό το οποίο πρέπει να κάνει κανείς, νομίζω, είναι να μπορεί να χτίζει πάνω στα αθροιστικά κεκτημένα του καθενός μας για να μπορεί να προσθέτει με τις ιδέες του. Και να έρχεται να πει «πάμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο εδώ», «πάμε να κάνουμε κάτι καλύτερο εκεί». Μια διαρκή ώσμωση ιδεών για να μπορούμε να πετυχαίνουμε κάτι καλύτερο.

Εγώ χαίρομαι που στηρίξατε τον 5ο πυλώνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. που αυξάνει τον ανταγωνισμό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που έγινε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης.

Να δούμε και τι άλλα μέτρα μπορούμε να κάνουμε. Αλλά, τα μέτρα αυτά πρέπει να γίνουν με φειδώ και με παρέμβαση συμβατή με τους κανόνες του ανταγωνισμού και της αγοράς. Εμείς δεν θέλουμε, για να το πω χαμογελώντας, κερδοσκοπία. Δεν ενοχοποιούμε το κέρδος, δεν θέλουμε κερδοσκοπία. Σίγουρα όμως, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν και «χασοσκόποι». Πρέπει να μπορέσουμε να στηρίξουμε την οικονομία με σοφά, σταθερά, απλά βήματα, όπως αυτά τα οποία ανακοινώσαμε σε αυτήν την τροπολογία.

Και, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, νομίζω ότι δεν έχουν χώρο ούτε οι υπερβολικοί χαρακτηρισμοί, ούτε η ενοχοποίηση κανενός. Πρέπει να βλέπουμε κάθε φορά τι δουλεύει και να το κάνουμε. Και αυτή ακριβώς ήταν η παρέμβαση της κυβέρνησης.
Σας ευχαριστώ».

Στη δεύτερη παρέμβασή του, ο κ. Πιερρακάκης αναλυτικά ανέφερε:

«Θέλω να πω κύριε Πρόεδρε, κύριε Ανδρουλάκη, ότι έχω μπερδευτεί. Και έχω μπερδευτεί υπό την εξής έννοια: η αξιολόγηση του τι συμβαίνει στις τράπεζες και του τι παρέμβαση πρέπει να κάνουμε συσχετίζεται με το να βλέπετε τα οικονομικά τους στοιχεία και να επιτίθεστε στα τετραγωνάκια του excel τους; Δηλαδή, το θέμα μας είναι να κυνηγήσουμε τις τράπεζες ή να πετύχουμε το καλύτερο κοινωνικό αποτέλεσμα για κάθε πολίτη. Γιατί έχω την εντύπωση ότι εδώ πέρα κάνετε ένα «κυνήγι μαγισσών».

Εμείς είδαμε πραγματικό πρόβλημα, πραγματική αποτυχία στο πεδίο και κάναμε μια ακαριαία παρέμβαση μόλις την διαπιστώσαμε. Εσείς τώρα κάθεστε και κοιτάτε όλα τα στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών, και του παθητικού τους, ένα-ένα, για να πείτε αυτό να το κουνήσουμε πάνω, άμα θέλετε μπορείτε να αναλάβετε ο ίδιος μια τράπεζα για να καθίσετε να κάνετε αυτού του τύπου τη δουλειά ή την Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν είναι μια συζήτηση αυτή η οποία έχει να κάνει με πράγματα τα οποία μπορούμε να παρέμβουμε εμείς - γι’ αυτό το χαρακτήρισα, υπερ-ρύθμιση -κι ότι θα τους λέμε και πότε θα ανοιγοκλείνουν τα φώτα… Από κει και πέρα, αναφερόμουν όταν έλεγα στις εκφράσεις, στη συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πραγματικά, εν τέλει, είναι ο κόπος του ελληνικού λαού που τη συνοδεύει, ο αθροιστικός, πέρα από τα πεπραγμένα της όποιας κυβέρνησης εμάς, επί τω προκειμένω. Έχουν γίνει κατακτήσεις. Υπάρχουν και τεράστιες εκκρεμότητες, υπάρχουν και τεράστια προβλήματα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει όλα αυτά τα οποία είπα πριν, ότι η Ελλάδα το ‘29 δε θα είναι η πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη, ότι η Ελλάδα και η οικονομία της αναπτύσσονται, ότι αυξάνονται οι εξαγωγές, ότι αυξάνονται οι επενδύσεις. Όλα αυτά συμβαίνουν. Όσο θέλουμε; Όχι. Χρειάζεται ακόμα να γίνουν πάρα, μα πάρα πολλά. Αλλά ο τρόπος για να γίνουν είναι ο εποικοδομητικός, η συζήτηση επί πολιτικών, όχι επί χαρακτηρισμών.

Εγώ λοιπόν, έκανα μια πάρα πολύ συγκεκριμένη ανάλυση σε σχέση και με την τροπολογία την οποία καταθέσατε. Την θεωρούμε υπερ-ρύθμιση. Αλλά κάθε θετική πρόταση, κάθε διάσταση που περιλαμβάνεται σε αυτήν, είμαστε και είμαι διατεθειμένος να τη συζητήσουμε.

Από εκεί και πέρα, στο τελευταίο κομμάτι, το οποίο αναφέρατε, εγώ θα πω ότι έχει ήδη απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αλλά σε κάθε περίπτωση εγώ είμαι εδώ για να τις απαντήσω επί πολιτικής. Αν θέλετε επί παραπολιτικής, μπορούμε κάλλιστα να μεταβούμε δίπλα στο καφενείο.
Σας ευχαριστώ».

Τέλος, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Τρία πάρα πολύ γρήγορα τηλεγραφικά σχόλια: Το πρώτο είναι, κύριε Ανδρουλάκη, ότι εγώ ουσιαστικά σήμερα εμμέσως σας άκουσα, όπως αμφισβητήσατε τη δικαιοσύνη, να αμφισβητείτε για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα - όταν ξέρετε ότι στη χώρα μας σήμερα κυκλοφορούν πρωτοσέλιδα που έχουν γράψει αλγεινά πράγματα και για εσάς και για εμένα- και ακόμη κυκλοφορούν.

Και είναι η τρανότερη απόδειξη του ποια είναι η ελευθερία του τύπου στη χώρα μας. Δεύτερον, μιλάτε για δημόσιες σχέσεις, όταν οι δημόσιες σχέσεις αυτές, δεν έχουν δει την αντανάκλασή τους στη συγκεκριμένη τροπολογία, την οποία και εσείς θα υπερψηφίσετε σήμερα. Όπως αντιλαμβάνεστε, η τροπολογία αυτή την οποία φέραμε, δεν είναι μια ευχάριστη τροπολογία για το ρυθμιζόμενο. Αν υπήρχε λοιπόν, η διάσταση την οποία βάλατε με τόση επιθετικότητα, ε, δεν θα έρχονταν και αυτή η τροπολογία στη Βουλή σήμερα για να την ψηφίσετε και εσείς.

Και τρίτο και τελευταίο σημείο, υπάρχει μια υπαρξιακή διαφορά, και η διαφορά ανάμεσά μας είναι ανάμεσα στο «λέγω» και στο «πράττω». Σας ευχαριστώ».

Πιερρακάκης σε Φάμελλο: «Επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, το ΣΔΟΕ υπαγόταν στον Τσίπρα»

Στη συνέχεια απάντησε με τοποθέτησή του και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, αναφέροντας:

«Κύριε Πρόεδρε, ομολογώ ότι όσο σας άκουγα, μπερδεύτηκα.

Προσπαθούσα να καταλάβω εάν όντως μιλάει υπουργός των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησαν τον τόπο από το 2015 μέχρι το 2019. Και αυτό το λέω γιατί έχουμε πολλά να πούμε.
Ξεκινάω από τις τράπεζες. Επί των ημερών σας, ποιες ήταν οι χρεώσεις στις τράπεζες στα ΑΤΜ; Στο τραπεζικό σύστημα, αμιγώς στις τράπεζες μεταξύ τους, ήταν μέχρι 3 ευρώ και στους τρίτους παρόχους, τους οποίους ποτέ δεν απαγορεύσατε -τσέκαρα τώρα ενώ μιλάγατε πόσο αυξήθηκε ο στόλος ενός τρίτου παρόχου ATM, δεν θα τον ονοματίσω - επί των ημερών σας, από το 2015 μέχρι το 2019, διπλασιάστηκε. Πόσο χρέωνε ο τρίτος πάροχος επί ΣΥΡΙΖΑ; 5 ευρώ.

Τι κάνατε για όλα αυτά τα πράγματα στο πλαίσιο και των όσων είπατε πριν από το βήμα. Κάνατε κάποια νομοθετική παρέμβαση; Πήγατε να κάνετε κάποια μείωση στις «κακές» τράπεζες; Ή απλώς το κοιτούσατε; Γιατί θυμόμαστε όλοι ότι ταυτοχρόνως είχατε στείλει τον κόσμο στα ATM για να παίρνει χρήματα στα capital controls. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το ξεχάσει.
Άρα, εδώ εμείς ερχόμαστε να κάνουμε μια ρύθμιση η οποία είναι απολύτως αναγκαία, η οποία μηδενίζει το κόστος ανάμεσα στις τράπεζες οι οποίες συμμετέχουν στο ΔΙΑΣ. Να πω εδώ ότι αυτή είναι η βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο το κάναμε. Και βάζουμε και ένα εθνικό πλαφόν στους τρίτους παρόχους, το 1,5 ευρώ, το οποίο είναι κατώτερο από αυτό το οποίο μέχρι σήμερα οι τράπεζες οι ίδιες χρέωναν μεταξύ τους. Κάνατε εσείς κάτι τέτοιο; Πρώτη παρατήρηση.

Δεύτερη παρατήρηση. Πάμε στα αμιγώς οικονομικά. Επειδή αναφέρατε και το λαθρεμπόριο, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο στο Νόμο το οποίο αφορά τα μέτρα δέουσας επιμέλειας για τη λαθρεμπορία καυσίμων - πολύ σημαντικό θέμα- υπάρχει, και πρέπει να το λύσουμε. Τριπλασιάζουμε τα πρόστιμα. Θα κλείνουν πρατήρια. Το έχετε διαβάσει το άρθρο; Θα το στηρίξετε; Κύριε Φάμελλε «ιδού η Ρόδος» είπατε. Πάμε, ιδού η Ρόδος, το άρθρο αυτό που τριπλασιάζει τα πρόστιμα στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ το ψηφίζει ή δεν το ψηφίζει; Ναι ή όχι; Απλά μαθηματικά. Λοιπόν, πάμε παρακάτω. Τριπλασιάζει τα πρόστιμα. Ιδού η Ρόδος. Να δούμε τι στηρίζετε.

Πάμε στο αμιγώς οικονομικό κομμάτι. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και καθαρό πλεόνασμα 1,3%. Και επί των ημερών σας, μία φορά υπήρξε καθαρό πλεόνασμα από τον κ. Τσακαλώτο και εσείς τότε το χαρακτηρίζατε επιτυχία. Εγώ δεν θα το χαρακτηρίσω επιτυχία, θα το χαρακτηρίσω κατάκτηση, γιατί αυτό γίνεται με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.
Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα και η Ελλάδα έχει στηριχθεί δημοσιονομικά μετά από μια χαμένη δεκαετία στην οποία συνέβαλε - χαρακτηριστικότατα η πρακτική σας το 2015 στο τρίτο Μνημόνιο- έχασε 24 μονάδες του ΑΕΠ και η χώρα στηρίχθηκε. Ήμουν στο ECΟFΙN πριν από λίγες ημέρες και η Ελλάδα ό,τι έχει κατακτήσει σε δημοσιονομικό επίπεδο είναι με ίδρωτα και αίμα. Και από την άλλη, η Αυστρία μπαίνει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Αυτό είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού, σωρευτική. Πρέπει να μπορέσουμε, λοιπόν, χτίζοντας πάνω σε αυτό -γιατί φυσικά και υπάρχουν προβλήματα, ποιος τολμά να είναι αυτάρεσκος όταν υπάρχει έστω και ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχει λυθεί- αλλά από εκεί και πέρα τα προβλήματα λύνονται βήμα-βήμα. Όχι με ένα νόμο και ένα άρθρο. Με πολλούς νόμους και πολλά άρθρα και οικοδομώντας ο ένας και πάνω στις κατακτήσεις του άλλου.

Ερχόμαστε, λοιπόν, εδώ πέρα να κάνουμε την εξής αναγνώριση. Καταθέτετε μια τροπολογία για τη 13η σύνταξη. Έχετε κάνει επί των ημερών σας έστω και μία αύξηση του 1 ευρώ στους συνταξιούχους;

Ελάτε τώρα. Ελάτε τώρα. Εγώ μπορώ, λοιπόν, εδώ να σας σταχυολογήσω ακριβώς τι είναι αυτό το οποίο κάναμε εμείς. Γιατί ο κόσμος θυμάται την πολιτική Τσακαλώτου-Κατρούγκαλου επί των ημερών σας. Ερχόμαστε λοιπόν, εμείς και κάνουμε μία σειρά από αυξήσεις.
- 7,75% το 2023,
- 3% το 2024,
- 2,4% το 2025,
- σωρευτική αύξηση 13,5%,
- κατάργηση της μείωσης του 30% επί των συντάξεων των αυτοαπασχολούμενων συνταξιούχων από το 2024,
- αναπροσαρμογή των ορίων εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων ετησίως και
- τα 250 ευρώ που δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Και πολλά άλλα. Φτάνουν αυτά; Όχι. Πρέπει να γίνουν και άλλα. Πώς θα γίνουν με ένα νόμο και ένα άρθρο. Πάλι τα ίδια; Ο τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται είναι οικοδομώντας. Έχουμε έρθει εδώ και έχουμε ψηφίσει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο ορίζει τον Κανόνα Δαπανών. Δηλαδή, ερχόμαστε και λέμε ότι έχουμε συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο, ανεξαρτήτως των πλεονασμάτων, το ψήφισαν αυτό 27 χώρες, είναι πλέον νόμος της ελληνικής Βουλής.

Έχουμε συγκεκριμένο χώρο να ξοδέψουμε. Έχω τοποθετηθεί δημοσίως για το ποιος είναι αυτός ο χώρος: 1,5 δισεκατομμύρια και συγκεκριμένα 1,580 δισεκατομμύρια. Μέσα σε αυτόν τον χώρο πρέπει να έρθουμε, εκτός κι αν κανείς πάρει έξτρα μέτρα πολιτικής, άρα αυξήσει τους φόρους, άρα να μας πει ποιους συγκεκριμένους φόρους θα αυξήσει και ποια είναι η αποτίμησή τους, γιατί αυτό που είπατε κ. Φάμελλε, αν θέλετε να τα βρείτε, δεν το λέτε και σεμινάριο δημόσιας φορολογικής πολιτικής, θέλει λίγο παραπάνω σκάψιμο για να μπορέσει κάποιος να πει ακριβώς από που θα τα βρει. Άρα, πρέπει να έρθετε και να μας πείτε, διότι το κόστος αυτού που προτείνετε είναι 2,5 δισεκατομμύρια. Άρα, εγώ σας λέω ότι έχουμε 1,580 δισ. ευρώ με την υφιστάμενη κατάσταση κι έχοντας μειώσει πάνω από 70 φόρους. Και πρέπει να προτεραιοποιηθούν πολλές κοινωνικές ομάδες, που έχουν ανάγκες.

Εσείς, λοιπόν λέτε, ότι θα προτεραιοποιήσετε μόνο μία; Λέτε, ότι θα το κάνετε με μία μόνο ενέργεια, με έναν νόμο και ένα άρθρο; Mε ένα πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με τι; Τι θα κάνετε με όλους τους άλλους και από πού αντικειμενικά θα βρείτε τα λεφτά; Πάμε τώρα, στην ΑΑΔΕ. Τώρα, εδώ, επίσης είναι λίγο «καφκικό» αυτό. Η ΑΑΔΕ ιδρύθηκε με ποιου υπογραφή; Ποιος νόμος ιδρύει την ΑΑΔΕ; Ο νόμος που ιδρύει την ΑΑΔΕ είναι ο Ν.4389/2016. Ποιος τοποθετεί, επί ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Πιτσιλή ως Διοικητή; Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος μας έλεγε ότι τον ενοχλεί και η ανεξαρτησία, κάπου εκεί δυσκολεύτηκε. Και μάλιστα είχε και απορίες, πως προέκυψε και η ιστορία με το ΣΔΟΕ, αναφέρθηκε και σε αστυνομικά μυθιστορήματα.

Λοιπόν, ο κ. Πιτσιλής έγινε διοικητής το 2016. Εμείς, λόγω της πολύ καλής δουλειάς που έχει κάνει και η ΑΑΔΕ και ο διοικητής της, επιλέξαμε να ανανεώνουμε τη θητεία του. Είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Και αυτή τη στιγμή, ο ΣΔΟΕ, υπάγεται μέχρι σήμερα στον Υπουργό Οικονομικών, σήμερα σε εμένα. Φεύγει από τον υπουργό Οικονομικών και πάει σε μια ανεξάρτητη αρχή. Απλά ελληνικά, απλά μαθηματικά. Και λέτε ότι αυτό το πράγμα συνιστά διαδικασία πολιτικού ελέγχου; Να τα ανταπαντήσω; Πού πήγε ο ΣΔΟΕ το 2015 στην αρχή, όταν αναλάβατε η διακυβέρνηση της χώρας; Πήγε στον υφυπουργό Κύριο Νικολούδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή ο ΣΔΟΕ πήγε στον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα. Και πώς έφυγε το ΣΔΟΕ από τον Αλέξη Τσίπρα; Έφυγε μετά το τρίτο μνημόνιο. Τι κάνατε τότε εσείς που συσκίζετε τα ιμάτιά σας για την ισχυροποίηση τους ΣΔΟΕ; Από τα 750 άτομα, τα οποία είχε, τα 550 τα πήγατε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που μετά έγινε η ΑΑΔΕ. Και όλοι οι έλεγχοι που συμπεριλαμβανόντουσαν σε αυτούς, πήγαν αυτούσιοι μετά στην ΑΑΔΕ. Αυτό που κατακρίνατε δηλαδή προ ολίγου, το κάνατε αυτούσιο.

Και ερχόμαστε και λέμε με δεδομένο το ότι είναι μια διαρκή συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι ανεξάρτητες. αρχές. Έρχεται μια κυβέρνηση λοιπόν και παίρνει αυτόν τον ελεγκτικό μηχανισμό και τον βάζει σε μία ανεξάρτητη αρχή, την οποία εσείς ιδρύσατε και τον διοικητή της οποίας αρχικά εσείς επιλέξατε. Και ρωτώ, στο δίλημμα «πώς θεμελιώνεται η ανεξαρτησία τους ΣΔΟΕ; Τσίπρας ή Πιτσιλής; Εσείς τι απαντάτε; Γιατί απαντήσατε Τσίπρας. Αυτή η κυβέρνηση απαντά. Πιτσιλής. Η απάντησή σας σε αυτό ποια είναι;».

Στη δευτερολογία του ανέφερε:

«Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να μου εξηγήσετε -και το λέω με καλή διάθεση, γιατί πραγματικά το αναζήτησα- αυτό που λέγατε: αν όντως μειώσατε κάποια τραπεζική χρέωση, εκτός από το να νομοθετείτε δυνατότητες, όπως λέτε, στη βάση ευρωπαϊκών οδηγιών. Γιατί εγώ είδα τα νούμερα. Πείτε μου αν κάνω λάθος.
Είδα ότι οι χρεώσεις ανάμεσα στις τράπεζες, επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν 3 ευρώ μεταξύ τους, και οι χρεώσεις των τρίτων παρόχων ήταν 5 ευρώ μεταξύ τους. Είδα, επίσης, ότι ο «στόλος» των τρίτων παρόχων αυξήθηκε - έως και διπλασιάστηκε — επί ΣΥΡΙΖΑ. Με διορθώνετε; Γιατί δεν το αναφέρατε, ενώ μιλήσατε; Παρατήρηση πρώτη.
Παρατήρηση δεύτερη. Όλη η κοινωνική προτεραιοποίηση -γιατί, ναι, υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που πρέπει να στηριχθούν, και οι συνταξιούχοι είναι σαφέστατα μία από αυτές- εγώ πριν ανέφερα τον τρόπο με τον οποίο το κάναμε. Δεν το είπαμε; Γιατί εσείς νομοθετήσατε αυτό που είπατε στις 13 Μαΐου του 2019. Θυμάμαι ότι έναν μήνα μετά είχαμε εκλογές.
Ναι, απλώς το «ένας νόμος και ένα άρθρο» κάπου τον Μάιο του 2019, είδε την εξάντληση του τι είναι… ναι, θα το ξαναπώ, δέκατη, εκατοστή φορά. Ξέρετε γιατί; Ξέρετε γιατί; Ξέρετε γιατί; Διότι η έννοια της αλήθειας έχει ετυμολογικά μέσα της την πάλη της μνήμης με τη λήθη. Και το μεγαλύτερο επιχείρημα εναντίον της, κύριε Φάμελλε - το μεγαλύτερο επιχείρημα εναντίον σας - είναι η μη λήθη.
Όταν μιλάμε για συγκεκριμένα πεπραγμένα, μιλάμε πάνω σε αυτά. Και, από εκεί και πέρα, όλη η φορολογική πολιτική -ο κάθε φόρος που μειώνεται ή όχι- εγώ ξέρω ότι εμείς, επί των ημερών μας, μειώσαμε πάνω από 70 φόρους. Επί των ημερών σας, είδαμε μόνο δραματικές αυξήσεις φόρων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Συντάξεις Αυγούστου: Ποιοι πληρώνονται σήμερα - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Αυτά είναι τα 14 επαγγέλματα που θα σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία στην Ελλάδα

Φοιτητική Στέγη: Στα «ύψη» τα ενοίκια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη - Χαμηλή διαθεσιμότητα για προσιτή κατοικία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider