Τον τεράστιο σεβασμό του για την πορεία της Ελλάδας μετά την κρίση και κυρίως από το 2019 και έπειτα, εξέφρασε ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, κάνοντας λόγο για εντυπωσιακά επιτεύγματα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και προσθέτοντας, μάλιστα, ότι θα λάβει υπ' όψιν την συμβουλή του κ. Μητσοτάκη, για μεταρρυθμίσεις «γρήγορα και στην αρχή» της κυβερνητικής θητείας. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι πλέον η Ελλάδα είναι υπόδειγμα δημοσιονομικής συμμόρφωσης και δεσμεύτηκε προσωπικά ότι η χώρα δεν περάσει ποτέ ξανά αντίστοιχη κρίση σαν αυτή που τη γονάτισε το 2015. «Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε όλες μας τις πολιτικές».
Στη συνάντηση των Μητσοτάκη και Μερτς τέθηκαν επί τάπητος θέματα όπως η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και το μεταναστευτικό, με τους δύο ηγέτες να συνομολογούν πως οι προκλήσεις ισχυροποιούν τους δεσμούς των δύο χωρών, οι οποίες θα επιδιώξουν τη διατήρηση αλλά και περαιτέρω εμβάθυνση των καλών τους σχέσεων.
Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που γίνεται δεκτός στην καγκελαρία μετά την εκλογή Μερτς, με τον Κ. Μητσοτάκη να κάνει λόγο για ιδιαίτερο συμβολισμό της ωρίμασης των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Ευρωπαϊκή άμυνα και χρηματοδοτικά εργαλεία
Με αφορμή σχετική ερώτηση για ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης της άμυνας, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες. Επισήμανε ότι οι ηγέτες δεν έχουν συμφωνήσει σε κάποιο νέο εργαλείο, ωστόσο, είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς υπάρχει μια σειρά προκλήσεων οι οποίες μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να αντιμετωπιστούν με κοινά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο Φ. Μερτς υπενθύμισε από την πλευρά του ότι οι συνθήκες της ΕΕ επιτρέπουν χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω κοινού δανεισμού μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως η πανδημία. Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, πρέπει να δεχτούμε τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε αμυντικό επίπεδο ως τη νέα κανονικότητα που θα μας συνοδέψει τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, ο Καγκελάριος δεν αποκλίνει από τις προηγούμενες γερμανικές κυβερνήσεις και δηλώνει «πολύ προσεκτικός όταν κάνουμε λόγο για νέα εργαλεία που χρηματοδοτούνται μέσω κοινού δανεισμού». Εμφανίζεται, ωστόσο, ανοιχτός σε εργαλεία της ΕΕ αυτής καθ' αυτήν, που θα προέρχονται από τα έσοδα, όπως η κατανομή των φόρων ή η επιβολή φόρων εκπομπών άνθρακα.
Πάγια πρόταση του Μερτς είναι να μπει η τυπολατρία στην άκρη και να συμπεριληφθούν και άλλες χώρες, εκτός ΕΕ, στις προσπάθειες της Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας. «Αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να συνδέσουμε με την ευρωπαϊκή πολιτική άλλες χώρες όπως η Βρετανία και η Νορβηγία», είπε.
Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία
Ο επιθετικός ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει, είπε εμφατικά ο Μερτς και προειδοποίησε εκ νέου πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας 30 ημερών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν τη διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. «Η ΕΕ προετοιμάζει ήδη το επόμενο πακέτο κυρώσεων το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου και θα πρέπει να εγκριθεί. Έχουμε διευρύνει τις κυρώσεις στην ενέργεια και τον σκιώδη στόλο. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τις πιο διστακτικές χώρες ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος», είπε ο Μερτς, απαντώντας σε πιθανό βέτο της Ουγγαρίας. «Αλλιώς είμαστε διατεθειμένοι να στηρίζουμε την Ουκρανία επί χρόνια».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος είπε πως «συμφωνήσαμε στην άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών, επιβεβαιώσαμε τη στήριξη μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και είπαμε ότι η ΕΕ πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε ειρηνευτικής διευθέτησης με βάση το διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, η Ευρώπη σε αυτή τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα πρέπει να είναι ενωμένη, διπλωματικά, οικονομικά, στρατιωτικά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της δικής της άμυνας συνδράμοντας ταυτόχρονα στις αμυντικές ανάγκες των κρατών μελών με ανάλογη χρηματοδότηση. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Γερμανία υπό τον νέο Καγκελάριο πήρε απόφαση να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες, όπως έχει κάνει και η Ελλάδα. «Αυτό ανοίγει νέα περιθώρια για συνεργασία στον αμυντικό τομέα», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι, για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα, «πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαραίτητη και τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η αμυντική πολιτική της Ευρώπης είναι διαχρονικά συνδεδεμένη με τις διατλαντικές σχέσεις.
Απαντώντας για τα Eurofighters, ο πρωθυπουργός επεσήμανε:
«Θα σας πω δεν είναι η δουλειά ενός πρωθυπουργού φιλοξενούμενου σε μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίον η Γερμανία θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων. Πιστεύω όμως υπάρχει μια κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις τρίτες χώρες. Οι τρίτες χώρες που θέλουν να συνδεθούν με την Ευρώπη πρέπει να δείχνουν μια συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας και γιατί όχι να υπογράψουν μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την ΕΕ. Να υπάρχει δηλαδή ένα πλαίσιο όπου θα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών».
Μεταναστευτικό
Την σημασία των κοινών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο ζήτημα της μετανάστευσης ανέδειξε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι «τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι μόνο εξωτερικά σύνορα των κρατών που βρίσκονται εκεί», αλλά και όλων των κρατών-μελών.
«Μιλήσαμε και για επιστροφές και συμφωνήσαμε να έχουμε περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων», σημείωσε ο καγκελάριος απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει την σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στο θέμα. «Γνωρίζει ότι το θεωρούμε μεγάλο πρόβλημα. Ότι οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί», είπε χαρακτηριστικά, αλλά υπογράμμισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επιδιώξει κοινές λύσεις. Είμαστε δεσμευμένοι να λύσουμε από κοινού το μεταναστευτικό και το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να διασφαλίσει τα σύνορα, αποτελεί και δικό μας συμφέρον, σημείωσε ο καγκελάριος.
Ο Κ. Μητσοτάκης έδειξε κατανόηση για τη γερμανική θέση, αλλά ταυτόχρονα υπενθύμισε πόσο μεγάλη πρόκληση είναι για μια χώρα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποδοχής των μεταναστευτικών ροών. Το μεταναστευτικό, «δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό, αλλά και ζήτημα μειζόνος εθνικής ασφάλειας, οπότε είναι απαραίτητη η πιο στενή σύμπραξη Αθήνας-Βερολίνου», είπε ο πρωθυπουργός.
Δασμοί
Μετά την εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με τη Βρετανία και την Κίνα, ο Φ. Μερτς σημείωσε ότι δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη, παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις. Ο Μερτς θα επαναλάβει σύντομα την πρόταση να μειωθούν οι δασμοί σε βάρος της Ευρώπης, ακόμη και να εκμηδενιστούν, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε πως πρέπει να συζητήσουμε με τους Αμερικανούς αν μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη αναγνώριση των standards σε τεχνολογικό επίπεδο.
Φώτο: associatedpress