Ολ. Βάρχελι (Επίτροπος ΕΕ): Τελικά θα γίνει διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολ. Βάρχελι (Επίτροπος ΕΕ): Τελικά θα γίνει διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια
Την εκτίμησή του ότι «τελικά θα γίνει διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια» εξέφρασε ο Όλιβερ Βάρχελι, Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Φίλη, Διευθυντή του ACG Institute of Global Affairs & Professor, International Relations του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Την εκτίμησή του ότι «τελικά θα γίνει διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια» εξέφρασε ο Όλιβερ Βάρχελι, Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Φίλη, Διευθυντή του ACG Institute of Global Affairs & Professor, International Relations του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, κατά την πρώτη ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10 - 13 Απριλίου, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε τον σκεπτικισμό όσον αφορά την ευρωπαϊκή διεύρυνση και μιλώντας γι' αυτό το θέμα, δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε με τα Δυτικά Βαλκάνια». Εκτίμησε ότι έχουν ήδη χαθεί πολλά χρόνια και παραδέχτηκε ότι "είναι μία ερώτηση που μας στοιχειώνει – αν θα υπάρξει διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια». Ωστόσο, όπως τόνισε, «καθώς οδεύω προς το τέλος της θητείας μου, η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι τελικά θα γίνει διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια».

Όπως εξήγησε ο Επίτροπος, η Ευρώπη είναι το μέρος της σταθερότητας και της ανάπτυξης για ολόκληρο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι πλέον «η διεύρυνση είναι μεταξύ των τριών βασικών θεμάτων που συζητούν οι ηγέτες στο Συμβούλιο της Ευρώπης». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τέσσερις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες – ευημερία, σταθερότητα, ασφάλεια, ειρήνη – και τόνισε ότι η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο αυτών των αξιών, παρά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όσον αφορά τη διεύρυνση, τόνισε ότι θα πρέπει να τοποθετήσουμε τα εργαλεία ώστε να γίνει αυτή η διεύρυνση, αλλά και να γίνουν πολλές συζητήσεις ακόμα.

Μάλιστα, εξήγησε ότι όταν θα επανασχεδιάζουμε τη διεύρυνση, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση από την αρχή (τα κεφάλαια, οι υποψήφιες χώρες κτλ.) και ανέφερε ότι σημαντικότερο στη διεύρυνση είναι η ενσωμάτωση των χωρών και όχι οι διαδικασίες. Οι χώρες – μέλη πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις, ειδικά τις θεμελιώδεις αξίες και το κράτος δικαίου, τόνισε και πρόσθεσε ότι όσον αφορά την ασφάλεια ήδη πολλές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τεράστιο κενό μεταξύ της ΕΕ και των υποψήφιων χωρών, ειδικά σε τομείς όπως η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και υπογράμμισε ότι χρειάζονται πολλές επενδύσεις. Τόνισε ότι το 1/3 του ΑΕΠ της περιοχής θα πρέπει να το στρέψουμε σε επενδύσεις για να χτίσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια, στην έλλειψη ενέργειας και μεταφορών, ενώ συμπλήρωσε ότι «σπάσαμε το μονοπώλιο της ρωσικής ενέργειας».

Καταγράφοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ανέφερε ότι «το 65% των σχεδίων έχουν εφαρμοστεί, τα κονδύλια απορροφούνται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ φέτος εργαζόμαστε πάνω στο SEPA, το σύστημα τραπεζικών πληρωμών, το οποίο προχωράει με ταχείς ρυθμούς και πλέον όποιος θέλει να μεταφέρει κεφάλαια μεταξύ Βαλκανικών χωρών, μπορεί να το κάνει όπως στην Ευρώπη, με την ίδια ταχύτητα και το ίδιο κόστος». Τέλος, υπογράμμισε ότι «μπορούμε να επιταχύνουμε τις εργασίες στα δυσκολότερα κομμάτια της ενσωμάτωσης» ώστε οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να γίνουν ισότιμα μέλη της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Παρεμβάσεις στήριξης ύψους 870 εκατ. το 2025 – Στο 2,1% το πρωτογενές πλεόνασμα

Αντ. Λαιμός: Silicon Valley της ναυτιλίας η Αθήνα

Σακελλαροπούλου από Δελφούς: Η Ελλάδα μετέχει ισότιμα στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο

gazzetta
gazzetta reader insider insider