Έκκληση Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ για συλλογική προσπάθεια για τερματισμό του πολέμου κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκκληση Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ για συλλογική προσπάθεια για τερματισμό του πολέμου κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο
Έκκληση προς όλους να κινηθούν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, απεύθυνε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι, σε κοινές δηλώσεις του σήμερα με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο, κάνοντας επίσης λόγο για «συλλογική ευθύνη».

Έκκληση προς όλους να κινηθούν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, απεύθυνε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι, σε κοινές δηλώσεις του σήμερα με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο, κάνοντας επίσης λόγο για «συλλογική ευθύνη».

Ο αλ-Μαλίκι πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο έπειτα από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη προστασίας όλων των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την απόρριψη από πλευράς Κύπρου του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα και το γεγονός ότι η απελευθέρωση όλων των ομήρων είναι καθοριστική για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης. Ο μόνος βιώσιμος δρόμος προς τα εμπρός, είπε, είναι η επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και η επαναφορά του πολιτικού πλαισίου, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η επίσκεψη εργασίας του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών περιελάμβανε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι η διμερής συνάντηση επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι έγινε ενημέρωση από τον Παλαιστίνιο ομόλογό του για την παρούσα κατάσταση.

Επεσήμανε ότι μέρος των συζητήσεων αφορούσε τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και την άφιξη της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Ο κ. Κόμπος επανέλαβε για άλλη μια φορά «την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε στενά με την Προσωπική Απεσταλμένη, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να φτάσουμε σε ένα στάδιο όπου θα επιστρέψουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Πρόσθεσε ότι στις συζητήσεις κυριάρχησαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σημειώνοντας ότι «συμφωνούμε ότι η κατάσταση που εξελίσσεται στην περιοχή μας επιδεινώνεται καθημερινά και ότι δεν βιώνουμε απλώς ένα ακόμη κεφάλαιο της μακροχρόνιας σύγκρουσης, αντιθέτως, γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς μετασχηματιστικών γεγονότων που έχουν περιφερειακές αλλά και παγκόσμιες επιπτώσεις».

Σε στενή συνεργασία με Παλαιστίνη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι διεξήχθη διεξοδική συζήτηση για τη σημασία της παροχής περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η Κύπρος προσέφερε οικονομική συνεισφορά ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και 10 τόνους ιατρικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες. Συμπλήρωσε ότι «περισσότερα είναι σε εξέλιξη για το 2024».

Σημείωσε ότι οι κλιμακούμενες ανθρωπιστικές ανάγκες απαιτούν μια κλιμακούμενη, απρόσκοπτη ροή βοήθειας λέγοντας ότι «υποστηρίζουμε πλήρως την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ειδικής Συντονίστριας του ΟΗΕ Σίγκριντ Κάαγκ, η οποία βρέθηκε στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί της».

«Δεσμευόμαστε να κάνουμε το χρέος μας για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο κ. Κόμπος λέγοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία και θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την παλαιστινιακή πλευρά, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι παρά τη βούληση και την ετοιμότητα από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, η πτυχή της ασφάλειας παραμένει ο κύριος λόγος που δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω η υλοποίηση του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο κ. Κόμπος ανέπτυξε στην ομιλία του τέσσερα σημεία προκειμένου να διευκρινιστεί τι περιλαμβάνει η συνεπής προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρώτον, ανέφερε, όλοι οι άμαχοι, οι μη μαχητές και οι μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να προστατεύονται πλήρως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. «Αυτή είναι η βασική, καθοριστική και θεμελιώδης αρχή που διέπει όλες τις συγκρούσεις. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρέκκλισης από αυτό», είπε. Εξήγησε ότι οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα, η οποία φιλοξενεί 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εκτοπισμένοι, θα έχει καταστροφικές συνέπειες που θα είναι μη αναστρέψιμες.

Ο κ. Κόμπος υπογράμμισε ακόμη ότι η Κύπρος απορρίπτει, με τον πιο έντονο τρόπο, τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Δεύτερον, πρόσθεσε, η Κύπρος έχει δηλώσει σταθερά ότι η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων είναι καθοριστική για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης. «Ελπίζουμε ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι σύντομα επιτυχείς», είπε και σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση, δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό. Οι πράξεις τους στις 7 Οκτωβρίου καταδικάζονται ανεπιφύλακτα και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να συνδεθούν με τον παλαιστινιακό αγώνα για αυτοδιάθεση».

Τρίτον, είπε «ανησυχούμε βαθύτατα για την εξάπλωση της σύγκρουσης σε άλλες περιοχές, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακή εξάπλωση με πρωτοφανείς συνέπειες», ενώ καταδίκασε και τη συνεχιζόμενη βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη, η οποία όπως είπε «υπονομεύει τις προοπτικές μιας βιώσιμης διπλωματικής διεξόδου από την κρίση».

Στο τέταρτο σημείο ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι ο μόνος βιώσιμος δρόμος προς τα εμπρός είναι η επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και η επαναφορά του πολιτικού πλαισίου, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε «πρέπει να μεγιστοποιήσουμε την εξωστρέφεια και τις προσπάθειές μας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή αυτού ακριβώς του πλαισίου» και υπενθύμισε ότι η Κύπρος, μαζί με την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, ψήφισε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Συλλογική η ευθύνη για να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση, λέει ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ

Από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για τη σημαντική και φιλική, όπως είπε, συνάντηση που είχαν.

Σημείωσε ότι η συζήτηση είχε ξεκινήσει με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άγγιξε όλα τα θέματα που αφορούν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που σχετίζονται με την Παλαιστίνη, «για να δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε προκειμένου να ανακουφίσουμε τη δραματική κατάσταση που πραγματικά εκτυλίσσεται μπροστά μας στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική Όχθη». Σήμερα, συνέχισε, συμπληρώνονται 131 ημέρες πολέμου που έχει ξεκινήσει το Ισραήλ εναντίον του λαού της Γάζας.

Επεσήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 28.000 και στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες και παιδιά. Σημείωσε ότι υπάρχουν επίσης σχεδόν 70.000 τραυματίες οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι επίσης παιδιά και γυναίκες.

«Προφανώς, αυτό απαιτεί την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και απαιτεί να καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια συλλογικά για να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο που έχει ένα πολύ υψηλό τίμημα από την άποψη του ανθρώπινου πόνου και των ανθρώπινων ζωών», ανέφερε.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη ότι «η καταστροφή της Γάζας δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν πόλεμο, σε οποιοδήποτε μέρος, σε οποιαδήποτε στιγμή της ιστορίας. Ο αριθμός των βομβών που ρίχτηκαν στη Γάζα μέσα σε τέσσερις μήνες ξεπέρασε κάθε αριθμό βομβών που ρίχτηκαν οπουδήποτε αλλού».

Είπε ακόμη ότι αυτό που απαιτείται «είναι να σταθούμε όρθιοι, υπεύθυνοι και να ενεργήσουμε με τρόπο ώστε αυτή η καταστροφή να φτάσει στο τέλος της». Σημείωσε ότι 28.000 αθώοι νεκροί είναι υπεραρκετοί και «δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι ο αριθμός να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί». Πρόσθεσε ότι είναι συλλογική υποχρέωση «να κινηθούμε γρήγορα για να τερματίσουμε αυτή την κατάσταση».

Σημείωσε ότι αισθάνεται τη βούληση της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια λέγοντας ότι η Κύπρος, ως κυρίαρχη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας «κάνει ό,τι είναι δυνατόν».

Δήλωσε ότι γνωρίζει ότι ο Κύπριος ομόλογός του όταν θα πάει στις Βρυξέλλες για να συζητήσει το θέμα την επόμενη εβδομάδα και ακόμη και πριν, πάντα κάνει αναφορά στο πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός και να τερματιστεί ο πόλεμος.

Ταυτόχρονα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εξετάζονται τρόποι για το πώς θα αποτραπεί η επικείμενη επίθεση στη Ράφα.

Όπως δήλωσε, «ο Νετανιάχου είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο για την προσωπική του καριέρα, για το προσωπικό του μέλλον και είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν νοιάζεται για το τι μέλλει γενέσθαι, για τις ζωές αθώων ανθρώπων τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη, των Ισραηλινών ομήρων και των αθώων Παλαιστινίων στη Γάζα», σημειώνοντας ότι «αυτό είναι πραγματικά κάτι που πρέπει να καταδικάσουμε και κάτι στο οποίο πρέπει πραγματικά να αντιταχθούμε».

Επεσήμανε ότι είναι συλλογική ευθύνη να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, και η περαιτέρω παράταση του πολέμου ή η περαιτέρω επέκταση του πολέμου σε άλλα μέτωπα είτε στη Δυτική Όχθη, είτε στον νότιο Λίβανο, είτε οπουδήποτε αλλού.

Σημείωσε ακόμη ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια φτάνει στη Γάζα και ότι φτάνει σε όλους,, όχι μόνο στον νότο αλλά και στον βορρά, και ότι πρέπει πραγματικά να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια φτάνει εκεί σύμφωνα με τις ανάγκες τους και φτάνει σε όλους και παντού».

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας είπε ακόμη ότι η Παλαιστινιακή Αρχή φέρει πραγματικά την ευθύνη «για την κατάσταση του λαού μας τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα, εμείς είμαστε αυτοί που θα συμφωνήσουμε για τους όρους αυτών των επιχειρήσεων (για την ανθρωπιστική βοήθεια) και ότι θα διασφαλίσουμε ότι θα φτάσει σε όλους, στη Γάζα, ιδιαίτερα στους ανθρώπους που έμειναν στον βορρά, χωρίς φροντίδα, από την κατοχή και τη διεθνή κοινότητα».

Σημείωσε ότι στις συζητήσεις με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κ. Κόμπο, «αισθάνθηκα το αίσθημα ευθύνης και της επιθυμίας, συλλογικά να κάνουμε αυτή την επιπλέον προσπάθεια». Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για τη δέσμευση, για αυτή την υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά, την οποία εκτιμούμε ως παλαιστινιακός λαός και παλαιστινιακή ηγεσία».

Εξέφρασε ακόμη την επιθυμία του για συνέχιση της στενής, φιλικής σχέσης μεταξύ Κύπρου και Παλαιστίνης σημειώνοντας ότι «έχουμε συμφωνήσει πώς να προχωρήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που θα ενεργοποιήσουμε προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία-Ιρλανδία: Η ΕΕ να εξετάσει αν το Ισραήλ σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα - Χωρίς «λευκό καπνό» οι συνομιλίες

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο

gazzetta
gazzetta reader insider insider