Μητσοτάκης: Κοντά στους αγρότες η κυβέρνηση - Αύριο στη Βουλή θα μιλήσουμε για περαιτέρω ενίσχυση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Κοντά στους αγρότες η κυβέρνηση - Αύριο στη Βουλή θα μιλήσουμε για περαιτέρω ενίσχυση
«Παράθυρο» για νέες πρωτοβουλίες ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Παρέπεμψε στην ομιλία του στη Βουλή στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής. «Το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ δίνεται για την Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του μετά το πέρας των εργασιών της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες «άφησε» ανοιχτό το «παράθυρο» νέες πρωτοβουλίες ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα εν μέσω της κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Αύριο θα μιλήσουμε για τη Θεσσαλία στη Βουλή και θα αναπτύξω πιο αναλυτικά κάποιες σκέψεις μας για το πώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα. Θα συζητήσουμε για τη Θεσσαλία, τι έχουμε κάνει, τι μπορούμε να κάνουμε, και αυτό έχει μία ευρωπαϊκή διάσταση γιατί αν δεν είχαμε καταφέρει να διαπραγματευτούμε τη χρήση πόρων από το Tαμείο Aνάκαμψης δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια δύναμη πυρός για να στηρίξουμε την ανακατασκευή των υποδομών», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες με μία σειρά από πολιτικές και το ίδιο κάνουμε και τώρα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν και πιστεύω ότι όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα αντιληφθούν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι με πρωτοβουλία και της Ελλάδας το αγροτικό συζητήθηκε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για μία κοινή πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι 27.

«Θέλω να χαιρετήσω τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οποίες η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά να υπάρξουν τροποποιήσεις για το 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης που είχε επιβληθεί από την κοινή αγροτική πολιτική. Παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες και για συγκεκριμένες καλλιέργειες και αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα. Αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά. Ξεκινάει σε επίπεδο ευρωπαϊκής επιτροπής ένας διάλογος για δομικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που είναι οργανωμένη η κοινή αγροτική πολιτική. Να αποσαφηνίσουμε ότι το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει για την αγροτική πολιτική κι αν δεν υπήρχε δεν θα υπήρχε σήμερα αγροτικός τομέας στην ευρωπαϊκή ένωση έτσι όπως τον ξέρουμε θα δώσουμε πολλά χρήματα για την κοινή αγροτική πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα κάνουμε πίσω στα ιδιωτικά πανεπιστήμια»

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα και όσον αφορά στη μεταρρύθμιση των ανώτατων ιδρυμάτων, αναφέροντας πως δεν πρέπει να χαθεί η εξεταστική. «Όλα τα πανεπιστήμια κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και φαίνεται να υπάρχει εκτόνωση στο κύμα των καταλήψεων η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελούσε κορωνίδα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα κάνουμε πίσω το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πολύ σύντομα θα ακούσουμε θα διαβουλευτούμε και θα προσαρμόσουμε διατάξεις όμως ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει» εξήγησε.

Επιπροσθέτως, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά στην αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου. «Να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι σχετικά σύντομα καταφέραμε και 27 χώρες να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και στην παροχή μίας πρόβλεψης και σημαντικής οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία. Το προηγούμενα ευρωπαϊκό συμβούλιο είχαν ληφθεί υπόψη όλες οι ελληνικές θέσεις που αποτυπώθηκαν και στα συμπεράσματα και αναφέρομαι στην αύξηση κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ του φακέλου για τη χρηματοδότηση της μετανάστευση κάτι που μας αφορά ιδιαίτερα καθώς η Ελλάδα είναι από τους σημαντικούς αποδέκτες ευρωπαϊκών πόρων. Η Ελλάδα θα πάρει αυτό που της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια που θα εκταμιευτούν αλλά στην περίπτωση του προσφυγικού μεταναστευτικού έχουμε μεγάλη συμμετοχή στα ταμεία αυτά γιατί έχουμε πολλές υποδομές που θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους γιατί κάνουμε ευρωπαϊκή δουλειά στα σύνορα της πατρίδας μας με την Τουρκία που απαιτεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» αποσαφήνισε.

«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να συνεισφέρει στην ειρηνική επίλυση της τραγικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές για την απουσία συμπερασμάτων σε επίπεδο 27 για τη Μέση Ανατολή. «Δε μάσησα τα λόγια μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και δεν είναι τιμή για την ευρωπαϊκή ένωση το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τη μέση ανατολή και αυτό είναι κάτι που αδυνατίζει το ρόλο της ευρωπαϊκής ένωσης συνολικά σε μία εποχή που πολλοί άλλοι παίκτες επιδιώκουν να παίξουν ρόλο σε μία νέα ειρηνευτική προσπάθεια. Έχουμε αποκλίνουν σε απόψεις αλλά πιστεύω ότι με δική μου επιμονή θα επανέλθουμε και στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα έχουμε συμπεράσματα» σχολίασε καταληκτικά.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Υπέρ της παύσης στο καθεστώς της αγρανάπαυσης - Βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών

Προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως: «το σημερινό έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο λαμβάνει χώρα για έναν και μόνο λόγο, διότι στο περασμένο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου μια χώρα, η Ουγγαρία, δεν μας επέτρεψε να επιτύχουμε την απαραίτητη ομοφωνία προκειμένου να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και στη χορήγηση μιας σημαντικής οικονομικής υποστήριξης προς τη δοκιμαζόμενή Ουκρανία». «Είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταφέρουμε 27 χώρες να πετύχουμε επιτέλους μία συμφωνία η οποία να δώσει λύσεις σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε και να αποδεσμεύσουμε τους πρόσθετους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου προκειμένου να υποστηρίξουμε εκείνες τις χώρες που δοκιμάζονται από προσφυγική κρίση αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε και την απαραίτητη χρηματοδότηση για την Ουκρανία η οποία δίνει έναν υπαρξιακό αγώνα για την ελευθερία της. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να βρούμε σήμερα μία λύση», πρόσθεσε.

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω επίσης να σταθώ σύντομα στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων οι οποίες όπως έχετε αντιληφθεί δοκιμάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένων και των Βρυξελλών. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μία παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα και από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Από κει και πέρα θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και χθες, η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται κοντά στον πρωτογενή τομέα. Όπως το έκανε εδώ και τεσσερισήμισι χρόνια έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα ώστε στο μέτρo του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider