Κυβέρνηση σε Ιερώνυμο για ομόφυλα ζευγάρια: Τα ζητήματα των δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κυβέρνηση σε Ιερώνυμο για ομόφυλα ζευγάρια: Τα ζητήματα των δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα
«Η άποψη του λαού εκφράζεται μέσω των εκλογών, στην ατζέντα μας το θέμα ήταν ψηλά, στις προεγκλογικές μας δεσμεύσεις το συγκεκριμένο θέμα ήταν ψηλά».

Υπάρχει απόλυτος σεβασμός της κυβέρνηση στην εκκλησία. Προφανώς και ακούμε με απόλυτο σεβασμό συνολικά τις απόψεις γιατί η συμβολή της είναι διαχρονική και ειδικά σε περιόδους κρίσεων αυτά τα χρόνια για τη στήριξη των πολιτών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια.

Υπενθυμίζεται πως κατά την τοποθέτησή του, προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας προέκρινε λύση δημοψηφίσματος για το ζήτημα σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων αλλά και το ζήτημα της τεκνοθεσίας.

«Καταρχάς στη χώρα μας τα ζητήματα δικαιωμάτων δεν λύνονται με δημοψηφίσματα. Οπότε δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Η άποψη του ελληνικού λαού εκφράζεται στις εθνικές εκλογές που τα κόμματα κατεβαίνουν με τα προγράμματά τους και είτε εγκρίνονται είτε απορρίπτονται. Το δικό μας εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Στο δικό μας πρόγραμμα υπήρχε η ατζέντα για τα δικαιώματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+. Και προεκλογική δέσμευση είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

«Είναι ένα επιχείρημα που ακούμε και από άλλους, πως θα μεγαλώσουν τα παιδιά με δύο μαμάδες και μπαμπάδες», συνέχισε. Και μεταξύ άλλων σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή μεγαλώνουν πολλά παιδιά με δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες και δεν σημαίνει ότι είναι a priori ακατάλληλοι δύο άνδρες ή ένα ετερόφυλο ζευγάρι.

Από το 1946 μπορούν να υιοθετήσουν ένας άνδρας και μια γυναίκα παιδί μόνοι και να συνάψουν ένα σύμφωνο συμβίωσης και να το μεγαλώνουν μαζί (με άτομο του ίδιου φύλου). Αλλά δεν έχουν ρυθμιστεί τα δικαιώματα του παιδιού και μπορεί το παιδί να καταλήξει σε ένα ίδρυμα. Πλέον θα ελέγχονται όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια και οι δύο υποψήφιοι για υιοθεσία αν είναι κατάλληλοι ενώ τώρα ελέγχεται στην πραγματικότητα μόνο ένας εκ των δύο 'Αρα δεν είναι κάτι που δεν συμβαίνει. Ρυθμίζονται θέματα προς όφελος των παιδιών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί κανείς να υποδείξει στην εκκλησία αν θα μιλήσει και τι θα πει.

«Έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις της. Εμείς όμως είμαστε ξεκάθαροι. Με απόλυτο σεβασμό στην εκκλησία, υπάρχει η εκτελεστική εξουσία στη χώρα. Αυτή εισηγείται ένα νομοσχέδιο και είναι στην κρίση των βουλευτών αν θα το εγκρίνει. Και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ψηφιστεί», τόνισε.

Ιερώνυμος για γάμο ομοφύλων: Η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα - Να γίνει δημοψήφισμα

Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος παρέπεμψε στη σύγκληση της Ιεραρχίας την Τρίτη, 23 Ιανουαρίου, τις αποφάσεις της Εκκλησίας για το θέμα του γάμου των ομοφύλων, διότι «σε τέτοια θέματα δεν μπορεί να πάρει θέση μόνος του ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ο πρωθυπουργός». Ειδικότερα, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έδωσε σήμερα τις δικές του απαντήσεις τόσο για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό όσο και για τη στάση της Ιεραρχίας την ερχόμενη Τρίτη, από τη Νέα Μάκρη όπου παρέστη στην τελετή εγκαινίων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τα όσα αποκαλύφθηκαν αναφορικά με τη μυστική συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «μεγαλοποιούν λίγο τα πράγματα. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έγιναν συζητήσεις, αλλά είχαν άλλο αντικείμενο. Η Εκκλησία θέλει να ανοιχτεί περισσότερο προς τον κόσμο και θέλει να συνεργαστεί με το κράτος, να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και δεν βρίσκουν σπίτι και δεν μπορεί η οικογένεια να πληρώσει. Το δεύτερο, όλοι λέμε ότι δεν κάνουμε παιδιά..., δεν τους δίνουν σπίτια να μπούνε. Και εκεί να κάνει η Εκκλησία μια προσφορά και ακόμα περισσότερο τα νεαρά ζευγάρια τα οποία θέλουν να κάνουν οικογένεια και δεν μπορούν. Για αυτά συζητήσαμε». Εξάλλου, για το επίκαιρο θέμα του γάμου των ομοφύλων, την τεκνοθεσία και τη στάση της Εκκλησίας είπε: «Γιατί να μη γίνει ένα Δημοψήφισμα; Δεν θα ήταν μια πρόταση και αυτή;», αλλά υπογράμμισε ότι η Ιεραρχία θα αποφασίσει για τη στάση της Εκκλησίας, η οποία οφείλει να ενημερώσει το ποίμνιο».

«Σε τέτοια θέματα δεν μπορεί να πάρει θέση μόνος του ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ο πρωθυπουργός», επισήμανε και πρόσθεσε: «Το ποίμνιο πρέπει να ενημερωθεί, να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε. Λοιπόν, αυτό πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να δει πως τα παιδιά εκείνα που θα έρθουν δεν ξέρω πώς θα είναι, πώς θα ζήσουν σε μια οικογένεια που θα έχει δύο μπαμπάδες, δύο μαμάδες, πώς θα ξυπνάει το πρωί μέσα στο σπίτι και τι θα βλέπει γύρω του και μια κοινωνία που δημιουργείται καινούργια δεν την απορρίπτουμε, βλέπουμε τάσεις προς τα εκεί. Μια τέτοια κοινωνία έχει το δικαίωμα ο καθένας να τη διαστρέφει και να την κάνει όπως θέλει και οι άλλοι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτό το πράγμα; Είναι θέμα της κοινωνίας».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα να κάνει οτιδήποτε. Αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο και ο καθένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέπτεται τι θα πει η δεξιά, τι θα πει η αριστερά, τι θα πει η κεντρώα παράταξη, αλλά να σκέπτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια. Θα ενημερώσουμε τον κόσμο μας και αν ο κόσμος θέλει κατεύθυνση θα την πάρουμε, αλλά έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταχιάος: Ο σταθμός του Μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει

Αλεξοπούλου: Συστάθηκε Επιτροπή για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα ΜΜΜ

Τσακλόγλου: Η δημιουργία του ΤΕΚΑ μετριάζει την έκθεση από τον δημογραφικό κίνδυνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider