Στροφή των καιρών Νο 2: Πώς ο νέος πόλεμος στο Ισραήλ πιέζει τη Δύση - Μεγάλος κερδισμένος ο Πούτιν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στροφή των καιρών Νο 2: Πώς ο νέος πόλεμος στο Ισραήλ πιέζει τη Δύση - Μεγάλος κερδισμένος ο Πούτιν
Η 7η Οκτωβρίου 2023 σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην ιστορία της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με την Handelsblatt, η οποία την χαρακτηρίζει ως «στροφή των καιρών Νο2», κατά τη δήλωση του Γερμανού καγκελάριου περί «στροφής των καιρών» την επαύριον της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Η 7η Οκτωβρίου 2023 σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην ιστορία της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με την Handelsblatt, η οποία την χαρακτηρίζει ως «στροφή των καιρών Νο2» (κατά τη δήλωση του Γερμανού καγκελάριου περί «στροφής των καιρών» την επαύριον της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία).

Μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ την ημέρα εκείνη πέρασαν τις συνοριακές οχυρώσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, καταμβάνοντας ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις, διεισδύοντας σχεδόν 25 χιλιόμετρα βαθιά στη γειτονική χώρα.

Περισσότεροι από 1000 Ισραηλινοί πέφτουν θύματα της επίθεσης. Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Χιτζάκ Χέρτσογκ δήλωσε πως «από το Ολοκαύτωμα δεν έχουν σκοτωθεί τόσοι πολλοί Εβραίοι μέσα σε μια μέρα».

Το Ισραήλ βρίσκεται σε σοκ, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επιδεικνύουν αλληλεγγύη. Το Empire State Building και ο Πύργος του Άιφελ λάμπουν γαλανόλευκα. Το Αστέρι του Δαβίδ φιγουράρει στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. «Στεκόμαστε στο πλευρό σας» - αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η Δύση.

Αλλά ο φόβος της Δύσης αναμειγνύεται με τη συμπάθεια της προς το Ισραήλ. Ο φόβος ότι θα κατακλυστεί από τη συσσώρευση κρίσεων και συγκρούσεων - Ουκρανία, Ταϊβάν, Δυτική Αφρική. Και σε αυτές πρέπει κανείς προσθέσει την κλιματική αλλαγή, την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και τη μεταναστευτική πίεση. Η επίθεση στο Ισραήλ θα είναι μια δοκιμασία για τη Δύση, καθώς πρέπει να δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις χωρίς να παραμελήσει ξαφνικά την Ουκρανία, για παράδειγμα, εκτός από το Ισραήλ.

Για τον Ιάν Μπρέμερ, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Eurasia Group, η απάντηση είναι σαφής: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο κύριος ωφελημένος από τον πόλεμο στη Γάζα. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, λέει, η πρώτη προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της βοήθειας για την Ουκρανία μέσω του αμερικανικού κοινοβουλίου, του Κογκρέσου.

«Στη συνέχεια, η Ουκρανία αντικαταστάθηκε από το χάος της ηγεσίας στο Κογκρέσο και τώρα από τον πόλεμο της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Η Ουκρανία έρχεται τώρα μόνο στην τρίτη θέση».

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μείνει κάτω από το κατώφλι της αντίληψης της Δύσης, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις γεωπολιτικές συντεταγμένες. «Αν ο πόλεμος παραταθεί, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα εμπλακούν και άλλοι», προειδοποιεί ο πολιτικός επιστήμονας του Βερολίνου Χέρφριντ Μίνκλερ.

Ο Πούτιν βλέπει τον πόλεμο στο Ισραήλ ως ευκαιρία

Η Ρωσία θα προσπαθήσει τότε να χρησιμοποιήσει τη δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ για να μπει σφήνα ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς από τη μία πλευρά και τους Άραβες και τον παγκόσμιο Νότο από την άλλη.

Η πεποίθηση ότι με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης «θα αναδυόταν μια παγκόσμια τάξη βασισμένη στη συνεργασία, στην οποία οι πόλεμοι μεταξύ κρατών θα αποτελούσαν ένα ιστορικό μοντέλο σταδιακής κατάργησης, ήταν μια ψευδαίσθηση», δήλωσε ο Μίνκλερ. Τώρα επικρατεί χάος - και υπάρχουν πολλοί αυταρχικοί παράγοντες που ελπίζουν να επωφεληθούν από αυτό.

Καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σπεύδει στις Βρυξέλλες την Τετάρτη για τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας της συμμαχίας, τον υποδέχεται με τη ρητορική υποστήριξης που έχει προβάρει σε 20 μήνες πολέμου: «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας, η ασφάλειά σας είναι και δική μας ασφάλεια». Αλλά ο κίνδυνος να πληγεί η στρατιωτική υποστήριξη, ιδίως των ΗΠΑ, από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζεται πολύ προσεκτικά στο Κίεβο.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί σκληρά να διασκεδάσει τις ανησυχίες. Οι ΗΠΑ μπορούν να επικεντρωθούν στη συνεργασία τους με το Ισραήλ καθώς και στις δεσμεύσεις τους έναντι της Ουκρανίας, διαβεβαιώνει η πρέσβειρα του ΝΑΤΟ Τζουλιάν Σμιθ. Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επιβεβαιώνει: «Μπορούμε και θα κάνουμε και τα δύο, απολύτως. Είμαστε το ισχυρότερο έθνος στον κόσμο».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, προειδοποίησε πριν από μία εβδομάδα ότι οι αποθήκες όπλων της Δύσης έχουν αδειάσει και ότι οι προμήθειες για το Κίεβο εξαντλούνται.

Και από την Ουάσινγκτον, ο γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ, στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στέλνει ένα σαφές μήνυμα: «Οποιαδήποτε υποστήριξη προς την Ουκρανία θα πρέπει να εκτραπεί αμέσως προς το Ισραήλ». Το ερώτημα που διαφαίνεται για τους Ευρωπαίους είναι: θα μείνουν σύντομα μόνοι τους όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία;

1. Ευρώπη: Μεταξύ ύβρεως και αδυναμίας

Η αστυνομία πραγματοποιεί πορεία στην πλατεία Λουξεμβούργου στις Βρυξέλλες. Στο Κοινοβούλιο της ΕΕ πρόκειται να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης της Χαμάς. Ο Μόριτζ Κέρμερ, πολιτικός του FDP δηλώνει πως «όλα θα μπορούσαν να πάνε τρομερά στραβά» και μπορεί κανείς να αισθανθεί πόσο βαθιά είναι η ανησυχία, ακόμη και μεταξύ των έμπειρων ευρωβουλευτών.

Η ρωσική επιθετικότητα, οι νέες εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, η έξοδος των Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ: η Ευρώπη είναι ήδη καταβεβλημένη. Η μεταναστευτική κρίση παραμένει άλυτη. Ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη νικηθεί. Οι δεξιοί λαϊκιστές βρίσκονται σε άνοδο. Ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή πλήττει κοινωνίες που βρίσκονται ήδη υπό πίεση. Πόσες ακόμη κρίσεις μπορεί να αντέξει η Ευρώπη;

Η αντίδραση της ΕΕ στο απειλητικό σύμπλεγμα κρίσεων κυμαίνεται μεταξύ ύβρεως και αδυναμίας. Ο Γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν θεωρεί ότι έφτασε η στιγμή να ζητηθεί ένα ευρωπαϊκό αεροπλανοφόρο. Και, μιας και το είπε, ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας - αυτό θα ήταν επίσης επειγόντως απαραίτητο, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα. Αλλά στην πράξη,η ΕΕ αδυνατεί ήδη να διατυπώσει μια συνεκτική δήλωση σχετικά με την ευρωπαϊκή βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.

Οι πληρωμές θα σταματήσουν αμέσως, δήλωσε αρχικά τη Δευτέρα. Στη συνέχεια, η Κομισιόν δεν είναι πλέον τόσο σίγουρη. Η Ισπανία και η Γαλλία διαμαρτύρονται και προειδοποιούν κατά της οριζόντιας τιμωρίας των Παλαιστινίων. Γίνεται ένα μπρος-πίσω, αλλά στο τέλος είναι σαφές: τα χρήματα θα συνεχίσουν να ρέουν προς το παρόν. Οι Βρυξέλλες είναι απασχολημένες με τον εαυτό τους, οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται αλλού. Στην Ουάσιγκτον, για παράδειγμα.

2. Αμερική: Η εξαντλημένη δύναμη της τάξης

Μια χειραψία πριν από μερικές εβδομάδες υποτίθεται ότι θα αποδείκνυε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν ακόμη κάτι να πουν ο ένας στον άλλον. Επί μήνες, οι δύο αρχηγοί κρατών δεν είχαν σχεδόν καθόλου επαφή- η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση του Νετανιάχου είχε επιβαρύνει τις σχέσεις.

Αλλά στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η αυτοκινητοπομπή του Νετανιάχου οδήγησε στο ξενοδοχείο Intercontinental Barclay, όπου διέμενε ο Αμερικανός πρόεδρος με την 400μελή αντιπροσωπεία του. Διαδηλωτές φώναζαν έξω από την πόρτα για να διαμαρτυρηθούν για τη στροφή της ισραηλινής κυβέρνησης προς τα δεξιά. Λίγους δρόμους πιο πέρα, αντίπαλοι του ιρανικού καθεστώτος περιλούστηκαν με ψεύτικο αίμα. Οι περισσότεροι περαστικοί προσπερνούσαν χωρίς να εντυπωσιαστούν.

Και ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν δεν είδαν κανέναν λόγο να ανησυχούν. Μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, του πρώην μεγαλύτερου εχθρού του, ήταν «εφικτή», είπε ο Νετανιάχου, μια διαρκής ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ήταν εφικτή.

Ο Μπάιντεν αισθάνθηκε να αστειεύεται: «Αν εσείς και εγώ είχαμε μιλήσει για συμφιλίωση με τη Σαουδική Αραβία πριν από δέκα χρόνια, νομίζω ότι θα κοιταζόμασταν και θα λέγαμε, ποιος από εμάς είναι μεθυσμένος;». Γέλασαν και οι δύο.

Τώρα το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο και η αποκλιμάκωση με τη Σαουδική Αραβία έχει σταματήσει. Ο ισραηλινός στρατός καλεί 360.000 εφέδρους, πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία της χώρας. Από τις πρώτες επιθέσεις της Χαμάς, ο Μπάιντεν μιλάει στο τηλέφωνο με τον Νετανιάχου σχεδόν καθημερινά. Τη νύχτα, ο Λευκός Οίκος φωτίζεται επίσης με μπλε και λευκό χρώμα. Ο Μπάιντεν καταδικάζει τις επιθέσεις της Χαμάς ως «πράξη απόλυτου κακού».

Αλλά το πιο σημαντικό μήνυμα του προέδρου απευθύνεται στις χώρες «που θέλουν να επωφεληθούν από την κατάσταση». Αναφέρεται κυρίως στο Ιράν. Για τους εκεί μουλάδες ηγέτες, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους υποστηρικτές της Χαμάς, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μόνο μια λέξη να πει: «Μην το κάνετε». Μην το σκέφτεστε, δηλαδή. Μην σκεφτείτε να εκμεταλλευτείτε την κατάσταση και να επιτεθείτε στο Ισραήλ σε μια στιγμή αδυναμίας.

Για αποτρεπτικούς λόγους, οι ΗΠΑ έστειλαν τα αεροπλανοφόρα Άιζενχάουερ και Φορντ στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών.

Στο Τελ Αβίβ, το προφίλ του Μπάιντεν εμφανίζεται σε μια ψηφιακή πινακίδα: Σας ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Αλλά είναι δύσκολο να το κρύψει κανείς πως η υπερδύναμη ΗΠΑ αιφνιδιάστηκε από το ξέσπασμα της βίας στη Μέση Ανατολή εξίσου με τους Ισραηλινούς.

3. Ισραήλ: Εσωτερικά διαλυμένο

Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, επισημαίνει η Handelsblatt. Αλλά στις 7 Οκτωβρίου απέτυχαν. Είχαν πιστέψει ότι η Χαμάς θα αρκούνταν στο να εξασφαλίσει την κυριαρχία της στη Γάζα. Αντ' αυτού, η Χαμάς προετοιμάστηκε για την ημέρα D. Εκπαιδεύτηκε, αποθήκευσε όπλα και δημιούργησε έναν τρομοκρατικό στρατό. Και χτύπησε τη στιγμή που το Ισραήλ ήταν αφηρημένο.

Για μήνες, η χώρα συγκλονιζόταν από διαδηλώσεις. Με τη σχεδιαζόμενη δικαστική μεταρρύθμιση, η δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση του Νετανιάχου δίχασε το Ισραήλ. Ειδικά οι νέοι Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στους δρόμους. Φοβήθηκαν μια διολίσθηση του Ισραήλ σε θεοκρατία. Ο πολιτιστικός πόλεμος τύφλωσε τη χώρα στην εξωτερική απειλή.

Αλλά και ο αμερικανικός κατασκοπευτικός μηχανισμός ήταν τυφλός απέναντι στον κίνδυνο. «Δεν είδαμε τίποτα που να υποδεικνύει μια επίθεση αυτού του είδους», αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο σύμβουλος ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν. Μόλις δέκα ημέρες νωρίτερα ήταν βέβαιος: «Η Μέση Ανατολή είναι σήμερα πιο ήρεμη από ό,τι ήταν τις τελευταίες δύο δεκαετίες».

Το Ισραήλ κινείται τώρα πιο κοντά. Την Τετάρτη σχηματίζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα καθοδηγήσει τη χώρα μέσα από τον πόλεμο. Τα διαιρεμένα έθνη είναι ευάλωτα έθνη - αυτό είναι το μάθημα της 7ης Οκτωβρίου. Και είναι επίσης σημαντικό για τη Δύση.

Πουθενά αλλού η πολιτική πόλωση δεν έχει φτάσει σε τόσο επικίνδυνα επίπεδα όσο στις ΗΠΑ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατράπηκε από την πολιτική δεξιά γύρω από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε σύμβολο μιας αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής στην οποία η Αμερική πληρώνει πάντα μόνο το τίμημα.

Οι βίαιες υπερβολές της Χαμάς αξιοποιούνται επίσης για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς- μεταξύ των αντιπάλων του Μπάιντεν, προβάλλεται ως απόδειξη της αδυναμίας της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Μάικ Πενς κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι «υποκλίνεται στη Χαμάς και το Ιράν», και ο Τραμπ βροντοφώναξε ότι η επίθεση της Χαμάς «δεν θα είχε συμβεί ποτέ» υπό την ηγεσία του.

Ο λαϊκισμός κερδίζει έδαφος σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, οι δημοσκοπήσεις βλέπουν τον Μπάιντεν και τον Τραμπ ισόπαλους. Ο ίδιος ο Μπάιντεν μιλά ανοιχτά για το γεγονός ότι κινδυνεύει ο ρόλος των ΗΠΑ ως ηγετική δύναμη. Στις διεθνείς συνόδους κορυφής κοιτάζει αμφίβολα πρόσωπα, δήλωσε πρόσφατα σε μεγάλους δωρητές των Δημοκρατικών. «Οι εταίροι μας με κοιτάζουν και λένε: 'Πόσο ακόμα μπορούμε να βασιστούμε σε εσάς;'».

4. Μέση Ανατολη: Κίνδυνος πυρκαγιάς

Η φρίκη δεν έχει τελειώσει, μάλλον μόλις τώρα αρχίζει. Η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας πιθανόν να οδηγήσει σε εβδομάδες μάχης από σπίτι σε σπίτι. Η Χαμάς και άλλες ισλαμιστικές ομάδες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες γι' αυτό. Μήπως ο ισραηλινός στρατός πέφτει σε παγίδα; Το Ισραήλ πρέπει να καταστρέψει την ηγεσία της Χαμάς και άλλες πολιτοφυλακές. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο σε αυτό το περιβάλλον, λέει ο πολιτικός αναλυτής Μπρεμερ. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας οι ένοπλες δυνάμεις να επιδείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση" προκειμένου να γλιτώσουν τους αμάχους.Στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά. Τα συνοριακά περάσματα είναι κλειστά, επίσης στα νότια προς την Αίγυπτο. Οι άνθρωποι είναι κλειδωμένοι μέσα.

Η Χαμάς αναμειγνύεται μαζί τους- σύμφωνα με τις πληροφορίες των Ισραηλινών, χρησιμοποιεί νοσοκομεία και τζαμιά ως βάσεις ή κρυψώνες όπλων. Ο πόνος των αθώων είναι μέρος της στρατηγικής της Χαμάς, τα θύματα αμάχων χρησιμεύουν ως εργαλείο προπαγάνδας. Η Χαμάς έχει επίσης πάρει 150 ομήρους. Ανθρώπινες ασπίδες για την επόμενη φάση του πολέμου.

«Η ανησυχία μου είναι ότι η τρέχουσα κατάσταση θα μετατραπεί σε πυρκαγιά», λέει ο πρώην διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ. Θα μπορούσε να υπάρξει «ένας πόλεμος δύο μετώπων» - στο νότο εναντίον της Χαμάς και στο βορρά εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα μπορούσαν πλέον να αποκλειστούν ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν ή ιρανικών θέσεων στη Συρία. Οι συνέπειες θα γίνονταν αισθητές παγκοσμίως. Για παράδειγμα, ένας ιρανικός αποκλεισμός της σημαντικής διαδρομής των δεξαμενόπλοιων μέσω του Στενού του Ορμούζ. Μια νέα πετρελαϊκή κρίση είναι ένα σενάριο για το οποίο η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί.

Ένα κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, είναι: Τι κάνει η Χεζμπολάχ; Οπλισμένη και χρηματοδοτούμενη από το Ιράν, η πολιτοφυλακή διαθέτει σημαντικά μεγαλύτερο οπλοστάσιο από τη Χαμάς. Αυτό ισχύει και για τις ρουκέτες με τις οποίες θα μπορούσε να βομβαρδίσει το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις. Η αμυντική ασπίδα Iron Dome του Ισραήλ, η οποία μέχρι στιγμής έχει αναχαιτίσει τις περισσότερες σφαίρες της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, θα δοκιμαστεί με πρωτοφανή τρόπο.

Τις πρώτες ημέρες, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε οβίδες εναντίον ισραηλινών θέσεων. Ο όγκος ήταν συγκριτικά χαμηλός, γεγονός που οι ειδικοί της Μέσης Ανατολής εκλαμβάνουν ως ένδειξη ότι η Χεζμπολάχ δεν θέλει να εμπλακεί στις μάχες που πυροδότησε η Χαμάς. Σύμφωνα με τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Χεζμπολάχ έχει ελάχιστα να κερδίσει από έναν πόλεμο με το Ισραήλ.

Αλλά οι μυστικές υπηρεσίες μπορεί να κάνουν λάθος, όπως μόλις απέδειξαν. Το αν η Χεζμπολάχ θα περιοριστεί σε σποραδικές επιθέσεις εξαρτάται πιθανώς και από την εξέλιξη των ισραηλινών αντεπιθέσεων, οι οποίες έχουν πλέον αρχίσει.

Οι επιθέσεις του στρατού από αέρος και πυροβολικό έχουν καταστρέψει ολόκληρους δρόμους στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν περισσότερους από 1.000 νεκρούς αμάχους. Οι εικόνες που τεκμηριώνουν τα δεινά των Παλαιστινίων θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια δύναμη που θα μπορούσε να αντιστρέψει την κατάσταση.

Όλα αυτά τα σενάρια διαδραματίζονται τώρα στην Τεχεράνη. Το Ιράν είναι ο πραγματικός ταραχοποιός στην περιοχή. «Είτε πρόκειται για τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι στην Υεμένη ή τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, όλα επιστρέφουν στο Ιράν», λέει ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.

Η προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, που επιδιώχθηκε πρόσφατα από τον Νετανιάχου και προωθήθηκε από τον Μπάιντεν, αποτελούσε άμεση απειλή για τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ιράν. Ο πόλεμος στη Γάζα είναι επομένως βολικός για την Τεχεράνη - η συνέχιση της πολιτικής της αποκλιμάκωσης είναι αδιανόητη προς το παρόν.

«Οι διμερείς συνομιλίες, οι οποίες είχαν προχωρήσει αρκετά, μπλοκάρονται όσο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος», επιβεβαιώνει ο πρώην διπλωμάτης Ίσινγκερ. Το ιρανικό καθεστώς μπορεί να είναι ικανοποιημένο.

Είναι όμως μια άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ επίσης προς το συμφέρον του Ιράν; Ειδικά τώρα που οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει δύο αεροπλανοφόρα στην περιοχή; Μάλλον όχι, αλλά σε τέτοιες καταστάσεις οι συγκρούσεις μπορούν να κλιμακωθούν και ακούσια. Όλοι στην περιοχή έχουν εξαιρετικά κοντό φυτίλι, όπως το θέτει ένας που τώρα εμπλέκεται σε κρίσιμες αποφάσεις.

Ο Ίσινγκερ ζητά, λοιπόν, μια διπλωματική πρωτοβουλία: «Γιατί δεν ταξιδεύει ο απεσταλμένος εξωτερικών υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ στην περιοχή για να μιλήσει με το Ισραήλ, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και κυρίως με την Αίγυπτο, η οποία πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο ως διαμεσολαβητής στα θέματα της Γάζας;». Αλλά η διπλωματία δυσκολεύεται σε περιόδους πολέμου.

5. Γερμανία: Πρώτα η αναστάτωση - και μετά;

«Είναι ήδη σαφές ότι η 7η Οκτωβρίου 2023 θα είναι ένα σημείο καμπής για το Ισραήλ», λέει η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ (Πράσινοι), η οποία δέχεται ερωτήσεις βουλευτών λίγο μετά τη σιγή ενός λεπτού. «Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι ο λόγος του κράτους της Γερμανίας», τονίζει η ίδια.

Τι προκύπτει όμως από αυτό; Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στους Ισραηλινούς «μέχρι δύο» μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron TP, τα οποία η Bundeswehr (σ.σ. γερμανικός στρατός) είχε μισθώσει από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Το Ισραήλ ζήτησε επίσης αποθέματα αίματος και πυρομαχικά πολεμικών πλοίων.

Για την Μπέρμποκ, αυτές οι ημέρες είναι μια σειρά από συνομιλίες, βρίσκεται στο τηλέφωνο όχι μόνο με το Ισραήλ αλλά και με εκπροσώπους της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Τουρκίας, ενώ ανταλλάσσει απόψεις με Ευρωπαίους και Αμερικανούς συμμάχους. Ενδιάμεσα, υπάρχουν συνομιλίες με εκπροσώπους της γερμανικής Βουλής, διαβουλεύσεις με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών. Διότι αυτό αναμένεται να κάνει τώρα και ο Μπέρμποκ: να βοηθήσει τους Γερμανούς υπηκόους στο Ισραήλ.

Υπάρχουν οι όμηροι που απήγαγαν οι μαχητές της Χαμάς στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και Γερμανοί. Και υπάρχουν και οι Γερμανοί που θέλουν να φύγουν το συντομότερο δυνατόν από το Ισραήλ λόγω της κατάστασης ασφαλείας.

Ενώ χώρες όπως η Πολωνία, η Αυστραλία και η Ισλανδία προσέφεραν πτήσεις εκκένωσης για τους πολίτες τους, το Υπουργείο Εξωτερικών αρχικά δεν ανταποκρίθηκε. Ο λόγος: το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 Γερμανοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων πολλών διπλών υπηκόων, βρίσκονται στο Ισραήλ.

Θα χρειάζονταν πολλές δεκάδες αεροπλάνα για να τους μεταφέρουν όλους σε ασφαλές μέρος. Το Υπουργείο Εξωτερικών φοβάται μια μαζική εισροή και χάος. Τώρα πρόκειται να υπάρξουν τελικά πτήσεις εκκένωσης για τους Γερμανούς, τις οποίες προσφέρει η Lufthansa. Η τηλεφωνική γραμμή της εταιρείας για τις πτήσεις είναι προφανώς ήδη εντελώς υπερφορτωμένη ώρες μετά την ανακοίνωση.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει ανακοινώσει την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της Χαμάς στη Γερμανία, ενώ θα απαγορευτεί και το παλαιστινιακό δίκτυο Samidoun.

Ο συνήθως ελεγχόμενος καγκελάριος δείχνει τον αποτροπιασμό του αυτές τις μέρες. «Όταν βλέπεις τις εικόνες των απαχθέντων παιδιών, των γυναικών, των οικογενειών, των ανθρώπων που δολοφονούνται στο κρεβάτι, που εξευτελίζονται εκεί, που σέρνονται στους δρόμους, που εξακολουθούν να εξευτελίζονται ως νεκροί, είναι κάτι που δεν σε αφήνει».

Στην Καγκελαρία, ο Σολτς υποδέχεται τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Το Κατάρ είναι επίσης σημαντικός χορηγός της Χαμάς. Αλλά σε αντίθεση με το Ιράν, το κράτος του Κόλπου θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην απελευθέρωση των ομήρων. Τουλάχιστον σε αυτό ελπίζει τώρα το Βερολίνο.

Ο πόλεμος απειλεί να διαλύσει την κοινωνία

Για τη Γερμανία και την Ευρώπη, η κλιμάκωση της βίας είναι κάτι περισσότερο από μια γεωπολιτική πρόκληση. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κρίση στη Μέση Ανατολή απειλεί τώρα επίσης να οδηγήσει την κοινωνία σε διάσπαση - μόνο που με διαφορετικό, ενδεχομένως ακόμη πιο επικίνδυνο τρόπο. Κατά την εισβολή στην Ουκρανία, τα πολιτικά περιθώρια της αριστεράς και της δεξιάς τοποθετήθηκαν ενάντια στην υποστήριξη του Κιέβου, υποστηριζόμενη από τη ρωσική προπαγάνδα.

Η επίθεση της Χαμάς, από την άλλη πλευρά, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη στάση των μεταναστών από αραβικές χώρες και των μουσουλμανικών ενώσεων - την ώρα που η συζήτηση για τη μετανάστευση στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία είναι ήδη έντονη. Στέκονται αυτοί οι μετανάστες πίσω από τον γερμανικό λόγο του κράτους ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι αδιαπραγμάτευτη; Υπάρχει κίνδυνος η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μεταφερθεί και στους γερμανικούς δρόμους;

Δεν μπορούν να γίνουν σαρωτικές δηλώσεις- ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Γερμανίας είναι πολύ διαφορετικός για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι οι αντισημιτικές συμπεριφορές είναι πιο διαδεδομένες μεταξύ των μεταναστών από την Τουρκία και τις αραβικές χώρες απ' ό,τι μεταξύ των Γερμανών χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η Σίνα Άρνολντ από το Κέντρο Έρευνας για τον Αντισημιτισμό του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου, η οποία συνόψισε την άνοιξη το μάλλον ισχνό ακόμα ερευνητικό υλικό για το ευαίσθητο αυτό θέμα. Οι αντισημιτικές συμπεριφορές είναι ιδιαίτερα έντονες όταν πρόκειται για το Ισραήλ.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για την Ένταξη και τη Μετανάστευση το 2022, περίπου το 1/4 των ερωτηθέντων χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο συμφώνησε με την ακόλουθη δήλωση: «Με τις πολιτικές που εφαρμόζει το Ισραήλ, μπορώ να καταλάβω καλά γιατί οι άνθρωποι έχουν κάτι εναντίον των Εβραίων».

Μεταξύ των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο, το ποσοστό ανέρχεται σε 35% και μεταξύ των ατόμων τουρκικής καταγωγής είναι ακόμη περισσότερο από το μισό. Αν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχίσει να κλιμακώνεται, τα πράγματα είναι πιθανό να γίνουν ανήσυχα και στις πόλεις της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος της Θουριγγίας και πρώην γενικός γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας, Στέφαν Κράμερ, προειδοποιεί: «Ορισμένοι Παλαιστίνιοι ζητούν ανοιχτά και απροκάλυπτα ένα είδος Reichspogromnacht 2.0». Οι εκφράσεις συμπάθειας και αλληλεγγύης στους γερμανικούς δρόμους για την «εν ψυχρώ τρομοκρατία» της Χαμάς δείχνουν ξεκάθαρα «σε ποιο νέο επίπεδο κλιμάκωσης και αναστολής έχουμε προφανώς φτάσει στο μεταξύ σε αυτή τη χώρα».

6. Ρωσία: Ο κερδισμένος

Για το Κρεμλίνο, το χάος στον κόσμο είναι ένα καλό σημάδι, σχολιάζει η Handelsblatt. Ο Πούτιν βλέπει ήδη την ώρα του να έρχεται και βάζει τη χώρα του στο παιχνίδι ως πιθανό μεσολαβητή. Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να αποτραπεί η εξάπλωση των μαχών στην περιοχή, διαμηνύει ο Πούτιν.

Δεν αποκλείει μάλιστα την αναβίωση του πρώην κουαρτέτου διαμεσολάβησης στη Μέση Ανατολή, το οποίο αποτελείτο από την ΕΕ, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη. Για τον Πούτιν, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι μια ευκαιρία να σπάσει τη διεθνή απομόνωσή του εξαιτίας του επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο έχει από καιρό καθορίσει τα συμφέροντά του στη Μέση Ανατολή. Στη Συρία, ο Πούτιν διατηρεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία - έστω και μόνο για λόγους ιδιοτέλειας. Η Μόσχα διατηρεί εκεί τη μοναδική της ναυτική βάση στη Μεσόγειο. Η Συρία αποτελεί μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας για τον εφοδιασμό των ρωσικών μονάδων στην Κεντρική Ασία - ιδίως των μισθοφόρων.

Αλλά η κατάσταση είναι επίσης κρίσιμη για τη Ρωσία. Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μέσω της επέμβασης της Χεζμπολάχ θα αποσταθεροποιούσε τον Λίβανο και ενδεχομένως και τη Συρία. Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα επέκτειναν τότε την παρουσία τους στην περιοχή. Αυτό θα μετατόπιζε την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή σε βάρος των Ρώσων.

Και αν το Ιράν εμπλακεί επίσης στον πόλεμο, η Ρωσία θα πρέπει να φοβάται για περαιτέρω υποστήριξη από την Τεχεράνη. Το Ιράν είναι μία από τις λίγες χώρες που προμηθεύουν τη Ρωσία με όπλα. Μια κλιμάκωση, «ενδεχομένως ακόμη και μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ», θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την καθιερωμένη παρουσία της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, λέει η Τατιάνα Στανόβαγια του Carnegie Russia Eurasia Center.

Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούν απίθανη την άμεση εμπλοκή της Ρωσίας στις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. «Η Ρωσία είναι απασχολημένη με την Ουκρανία», δήλωσε ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

Αλλά φυσικά το Κρεμλίνο εικάζει επίσης ότι η υπερφορτωμένη Δύση θα απομακρυνθεί από την Ουκρανία. Σε ωριαίες παραστάσεις σε ένα συνέδριο πολιτικής μόλις πριν από μια εβδομάδα, ο Πούτιν έδωσε φευγαλέα δείγματα της στρατηγικής του σκέψης: χωρίς τις δυτικές προμήθειες όπλων και οικονομικής βοήθειας, η Ουκρανία δεν θα επιβίωνε περισσότερο από «μια εβδομάδα», είπε.

7. Κίνα: Ματαιώνονται τα βασικά συμφέροντα

Όπως και η Ρωσία, η Κίνα θεωρεί τον εαυτό της ιδεολογικό αντίπαλο της Δύσης. Ωστόσο, ο πυρήνας της στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας είναι να μείνει έξω από τις συγκρούσεις - τουλάχιστον επίσημα. Στον πόλεμο της Ουκρανίας, το Πεκίνο προσπάθησε να διατηρήσει την εντύπωση της ουδετερότητας, και η Κίνα προσπαθεί παρομοίως και τώρα.

Στις πρώτες αντιδράσεις, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν. Μόνο μετά την κριτική που ήρθε από το Ισραήλ η Κίνα σκλήρυνε ελαφρώς τον τόνο της και καταδίκασε «οποιαδήποτε βία και επιθέσεις εναντίον αμάχων».

Η αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής δεν είναι προς το συμφέρον του Πεκίνου, αντιθέτως: ο πόλεμος στη Γάζα ανατρέπει τα συμφέροντα του Πεκίνου στην περιοχή. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει επεκτείνει μαζικά τις οικονομικές της σχέσεις στη Μέση Ανατολή. Εν τω μεταξύ, η Λαϊκή Δημοκρατία προμηθεύεται το ήμισυ των εισαγωγών πετρελαίου της από την περιοχή.

Σχεδόν το 1/4 των επενδύσεων από το έργο υποδομών του Νέου Δρόμου του Μεταξιού του Σι Τζινπίνγκ ήταν σε κράτη της Μέσης Ανατολής το 2022. Οι εμπορικοί δεσμοί με το Τελ Αβίβ έχουν επίσης γίνει στενότεροι. Η Κίνα διαχειρίζεται ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Ισραήλ στη Χάιφα. Το Πεκίνο χρειάζεται επίσης το Ισραήλ ως προμηθευτή υψηλής τεχνολογίας.

Η Κίνα θέλει να παρουσιαστεί ως μια υπεύθυνη παγκόσμια δύναμη στη Μέση Ανατολή - και ενόψει της μάχης για διεθνή επιρροή με τις ΗΠΑ. Μόλις τον Μάρτιο το Πεκίνο πέτυχε ένα διπλωματικό πραξικόπημα: Μόνο χάρη στη μεσολάβηση της Κίνας, Σαουδική Αραβία και Ιράν συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Kινέζος Σι Τζιμπίνγκ δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την τρέχουσα κατάσταση. Οι ΗΠΑ, οι οποίες ήθελαν εδώ και καιρό να εγκαταλείψουν την περιοχή για να επικεντρωθούν στην αντιπαλότητα ισχύος με την Κίνα, τώρα σύρονται ξανά σε αυτήν.

Η Κλόντια Μέητζορ, επικεφαλής της ομάδας έρευνας για την πολιτική ασφάλειας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας, υποστηρίζει: «Οι εξελίξεις στο Ισραήλ παίζουν στα χέρια της Ρωσίας και της Κίνας. Οι περιφερειακές συγκρούσεις, το χάος και η αστάθεια αποσπούν την προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κλιμακώσεις γύρω από την Ταϊβάν».

Η Ρωσία και η Κίνα βλέπουν τους εαυτούς τους σε μια συστημική σύγκρουση με τις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή για να πλήξουν τη φήμη της Δύσης με τα κράτη του παγκόσμιου Νότου. «Φυσικά, πολλοί άνθρωποι και κυβερνήσεις του Παγκόσμιου Νότου καταδικάζουν τις βάναυσες επιθέσεις της Χαμάς κατά αμάχων», λέει ο πολιτικός επιστήμονας του Χάρβαρντ, Στέφεν Γουάλτ.

Αλλά πολλοί επίσης συμπάσχουν με την «παλαιστινιακή υπόθεση» και είναι «οργισμένοι από την τάση της Δύσης να δίνει μεγάλη προσοχή σε αυτά τα ζητήματα και να αγνοεί εξίσου φρικτά γεγονότα σε άλλες χώρες».

Συμπέρασμα

Αν διευρύνει κανείς την οπτική του, μπορεί να δει έναν άξονα αντίστασης κατά της Δύσης. Εκτείνεται από την Τεχεράνη μέσω της Μόσχας μέχρι το Πεκίνο. Οι επιμέρους δρώντες δεν αποτελούν μια συνεκτική μονάδα, έχουν τα πιο διαφορετικά συμφέροντα. Αλλά είναι ενωμένοι στην προσπάθειά τους για μια νέα παγκόσμια τάξη.

Ο Τόμας Γιέγκερ, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, το θέτει ως εξής: η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα «έχουν ως στόχο να αμβλύνουν την υπάρχουσα τάξη σε πολλά σημεία, γι' αυτό και προωθούν, αν όχι πυροδοτούν, συγκρούσεις».

Η Δύση δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος του δρόμου, όπως έδειξαν και οι τελευταίες ημέρες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αποχώρησε από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ με σημαντικές δεσμεύσεις για βοήθεια. Μόνο η Γερμανία ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Όμως ο κίνδυνος της υπερέκτασης αυξάνεται. Η ουκρανική αντεπίθεση έχει σταματήσει στα ρωσικά ναρκοπέδια, οι ΗΠΑ είναι αποδυναμωμένες στο εσωτερικό τους, οι Ευρωπαίοι δύσκολα μπορούν να δράσουν στρατιωτικά.

Το να σκεφτεί κανείς το αδιανόητο είναι πλέον το καθήκον της δυτικής πολιτικής.

Πάνω απ' όλα, οι Ευρωπαίοι μπορούν να μάθουν πολλά από το Ισραήλ όσον αφορά την ανθεκτικότητα. Το ερώτημα είναι: Είναι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες έτοιμες γι' αυτό; Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Γερμανία θεωρούσε τον εαυτό της ένα νησί της ειρήνης.

Ποτέ ξανά: Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αυτό σήμαινε για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία: Ας πάρουμε το μέρισμα της ειρήνης, δεν χρειαζόμαστε πια έναν ισχυρό στρατό. Τώρα αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν μια ψευδαίσθηση.

Η Ευρώπη μπέρδεψε την επιθυμία με την πραγματικότητα. Ο πόλεμος επέστρεψε, το σημείο καμπής έχει επιτευχθεί, αλλά θα χρειαστεί χρόνος και αποφασιστικότητα. Χρόνο που οι Ευρωπαίοι μπορεί να μην έχουν πλέον, και αποφασιστικότητα που δεν έχουν ακόμη αποδείξει, καταλήγει η Handeslblatt.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου εάν εξαπλωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή

gazzetta
gazzetta reader insider insider