Σολτς: Εάν η Γερμανία συνεχίσει να προσαρμόζεται, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον χειμώνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σολτς: Εάν η Γερμανία συνεχίσει να προσαρμόζεται, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον χειμώνα
Βέβαιος πως η Γερμανία θα βγάλει τον χειμώνα αν όλοι προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση ελέω ενεργειακής κρίσης, εμφανίζεται ο Όλαφ Σολτς.

Η Γερμανία θα καταφέρει να βγάλει τον χειμώνα εάν οι πολίτες, οι εταιρείες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίσουν να προσαρμόζονται στην αλλαγή της ενεργειακής κατάστασης της χώρας, σύμφωνα με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω σήμερα ότι: Εάν όλοι συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε στην αλλαγή της κατάστασης - οι πολίτες, οι εταιρείες και οι πολιτικοί - τότε θα ξεπεράσουμε με ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα», υπογράμμισε μιλώντας σε συνέδριο μηχανικών σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Γερμανία κατακτά τον στόχο που έθεσε αναφορικά με την επάρκεια σε φυσικό αέριο, καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη χώρα έχουν γεμίσει στο 95%.

Η Γερμανία διαψεύδει την έγκριση για κοινό δανεισμό της ΕΕ απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Αξίζει να σημειωθεί πως χτες η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε δημοσίευμα του Bloomberg που ανέφερε πως το Βερολίνο έχει συμφωνήσει την έκδοση κοινού χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τη διάψευση μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πήγες από την καγκελάρια της Γερμανίας. «Τέτοια σχέδια είναι άγνωστα στην κυβέρνηση» ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος. Νωρίτερα, το Bloomberg είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους, με την με την προϋπόθεση ώστε τα χρήματα να δίνονται στις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μορφή δανεισμού και όχι με τη μορφή επιδότησης.

Οι εξελίξεις έρχονται καθώς το Βερολίνο έχει βρεθεί στο επίκεντρο επιθέσεων από άλλες χώρες της ΕΕ μετά από την απόφαση ενίσχυσης της γερμανικής οικονομίας με 200 δισ. ευρώ, που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση του Σολτς.

«Πολύ καλή βάση» οι προτάσεις για μείωση των τιμών ενέργειας

Ως μια «πάρα πολύ καλή βάση» περιέγραψε ο κ. Σολτς τις προτάσεις της Επιτροπής Φυσικού Αερίου και Θέρμανσης για μείωση των τιμών ενέργειας -με την εξόφληση ενός λογαριασμού από το κράτος και την επιβολή πλαφόν στην τιμή- και τόνισε ότι «για το ορατό μέλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε παραδόσεις από τη Ρωσία».

Για το μέλλον ωστόσο, τόνισε, θα πρέπει να υπάρξει από τώρα μια γιγαντιαία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία «προχωρά με τρομερό ρυθμό». Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «έχω θέσει ως στόχο τη χαλάρωση όλων των περιορισμών που εμποδίζουν την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών». Ο καγκελάριος σημείωσε ακόμη ότι αν έχει κάτι να επικρίνει στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αυτό είναι ότι αν και σταδιακά περιόριζαν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και λιγνίτη, δεν αύξαναν με αντίστοιχο ρυθμό και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο κ. Σολτς τόνισε ότι η Γερμανία και οι εταίροι της θα εξακολουθήσουν να τη στηρίζουν, ενώ επισήμανε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ως στόχο να διχάσει την ευρωπαϊκή και τη γερμανική κοινωνία, «αλλά δεν θα τα καταφέρει». Σε ό,τι αφορά την πολιτική έναντι της Κίνας, υποστήριξε ωστόσο ότι ενδεχόμενη πλήρης αποστασιοποίηση θα ήταν «ο λάθος δρόμος», καθώς, όπως είπε, «χρειαζόμαστε έξυπνες πολιτικές και οικονομικές εναλλακτικές λύσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα σοκ της ΕΕ: Νέα ενεργειακή «καταιγίδα» το 2023 – Βαρύς ο λογαριασμός ρεύματος & αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά

Ουκρανία: Ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης - Συνεδριάζει η G7

Σε τέλμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider