«Η Ελλάδα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απειλή ή χρήση βίας για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών, όντας σταθερά προσηλωμένη στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε διαδικτυακό χαιρετισμό του στο συνέδριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, που πραγματοποιήθηκε στο Καστελλόριζο.
Όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπήρξε πάντοτε σθεναρός υποστηρικτής του Διεθνούς Δικαίου και μίας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες.
«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προβάλουμε τα οφέλη μίας στάσης τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στις διακρατικές σχέσεις, σύμφωνα με τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Αναπτύσσουμε με συνέπεια τις πολιτικές και τις δράσεις μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως την UNCLOS, η οποία αντικατοπτρίζει το διεθνές εθιμικό δίκαιο».
Υπενθύμισε, δε, πως η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της, με την Ιταλία τον Ιούνιο του 2020 τη Συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, και τον Αύγουστο του 2020 Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν Συμφωνία που προβλέπει τη μερική οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους. Και οι δύο συμφωνίες συνήφθησαν σε πλήρη συμμόρφωση με τις σχετικές διατάξεις της UNCLOS.
«Η Ελλάδα στοχεύει να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα γενικότερα αλλά και ειδικότερα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ