Ερντογάν για Μητσοτάκη: Καμία συνάντηση με τους Έλληνες, «μέχρι να συνέλθουν»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν για Μητσοτάκη: Καμία συνάντηση με τους Έλληνες, «μέχρι να συνέλθουν»
Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στη Σύνοδο του NATO
Μιλώντας για τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει η Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, ο Ερντογάν είπε πως θέλει «συγκεκριμένα μέτρα και όχι άδεια λόγια».

Νέες επιθετικές αναφορές κατά της Ελλάδας έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η συνάντηση του NATO στη Μαδρίτη της Ισπανίας και ενόψει των επαφών που θα έχουν οι δύο ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Αναχωρώντας από την Τουρκία και μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν ανέφερε σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «δεν πρόκειται να συναντηθώ με τους Έλληνες, μέχρι να συνέλθουν. Αυτός είναι ο λόγος που ακυρώσαμε τις συζητήσεις στο Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - Τουρκίας».

Μιλώντας για τις επαφές που θα έχει στη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως είναι πιθανό να έχει μια συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου.

Παράλληλα, σε σχόλιο για τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει η Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, ο Ερντογάν είπε πως θέλει «συγκεκριμένα μέτρα και όχι άδεια λόγια» ώστε η Τουρκία να εγκρίνει την είσοδο των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Υπενθυμίζεται πως στις 21:30 της Τρίτης Μητσοτάκης και Ερντογάν 21.30 ώρα Ελλάδος αναμένεται να παρακαθίσουν στο δείπνο που θα παραθέσει στους ηγέτες της Συμμαχίας ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος. Αν και κανείς δεν περιμένει οι δύο ηγέτες να συνομιλήσουν, η συνάντησή τους στο ίδιο τραπέζι θα καταδείξει ενδεχομένως το κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να σπάσει ο πάγος μετά τη διακοπή των διαύλων επικοινωνίας από τον κ. Ερντογάν, ενώ ίσως αποκρυπτογραφήσει σε ένα βαθμό τις πραγματικές του προθέσεις για της κινήσεις του κατά την έναρξη της Συνόδου την Τετάρτη αναφορικά με την Ελλάδα και άρα ένα σκληρό μπρα ντε φερ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Σύνοδο

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του NATO έχει ως εξής:

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

  • 21:00 Επίσημο Δείπνο προς τιμή των ηγετών από τον Βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο ΣΤ’.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

  • 11:00 Τελετή υποδοχής των ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Pedro Sánchez
  • 11:25 Οικογενειακή φωτογραφία
  • 11:30 Σύνοδος ηγετών (παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy κατά την έναρξη)
  • 14:30 Γεύμα ηγετών
  • 16:00 Σύνοδος ηγετών (με τη συμμετοχή Αυστραλίας, Γεωργίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Ν. Ζηλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Προέδρων Ευρ. Συμβουλίου και Ευρ. Επιτροπής)
  • 20:00 Άτυπο δείπνο ηγετών κρατών-μελών ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

  • 10:45 Τελετή Υπογραφής Επιστολής Δέσμευσης για το Ταμείο Καινοτομίας ΝΑΤΟ
  • 11:00 Σύνοδος ηγετών
  • 13:00 Γεύμα ηγετών
  • 13:15 Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προς τον Τύπο.

Με βαρύ χαρτοφύλακα «αντεπίθεσης» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεδομένου του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος εκτιμάται ότι θα λάβει ψηλά στη λίστα το λόγο, συνεπώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θ’ ακολουθήσει θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει εφ’ όλης της ύλης. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στην ισπανική πρωτεύουσα με την αυτοπεποίθηση του δικαίου και του υπερασπιστή της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και την αποφασιστικότητα υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, έχοντας θωρακίσει τον χαρτοφύλακά του με ακλόνητα επιχειρήματα και στοιχεία για την καίρια και με αυστηρό τρόπο κατάρριψη οποιασδήποτε παράλογης, έωλης και ανιστόρητης κατασκευής επιχειρήσει να θέσει επί τάπητος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όλα τα πιθανά σενάρια πέρασαν από «κόσκινο» σε αλλεπάλληλες συσκέψεις χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, που θα τον συνοδεύσουν στη Μαδρίτη και η ελληνική στρατηγική «αντεπίθεσης» έχει κλειδώσει μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας.

«Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν πηγαίνουμε “με το ζωνάρι λυμένο για καυγά”, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αφήσουμε αναπάντητη και την οποιαδήποτε πρόκληση», επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας τη στρατηγική με την οποία προσέρχεται στη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές πως επιδιώκει να συμβάλλει δημιουργικά στην ατζέντα των θεμάτων της Συμμαχίας και να αποφύγει το «παιχνίδι» της ρητορικής έντασης που στήνει ο Τούρκος Πρόεδρος. Είναι όμως αποφασισμένος να μην επιστρέψει στον Ταγίπ Ερντογάν να εργαλειοποιήσει το κρίσιμο βήμα της Συμμαχίας για να προπαγανδίσει εναντίον της Ελλάδας ξεδιπλώνοντας τις αναθεωρητικές του βλέψεις προς άρση και των εσωτερικών πολιτικών του αδιεξόδων, ούτε φυσικά να εντάξει την Ελλάδα στο ανατολίτικο παζάρι του με τη Δύση.

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν - Πρόταση συνάντησης στην Μαδρίτη από τον Αμερικανό

gazzetta
gazzetta reader insider insider