Σκρέκας: Εδραίωση της Ελλάδας ως βασική πύλη εισόδου υγροποιημένου αερίου στην ΝΑ Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σκρέκας: Εδραίωση της Ελλάδας ως βασική πύλη εισόδου υγροποιημένου αερίου στην ΝΑ Ευρώπη
Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανής διαταραχής στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο περιλαμβάνει την προσθήκη πλωτής δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, μεταξύ άλλων.

Για την στρατηγική της χώρας στην ενέργεια και τις εναλλακτικές πηγές της, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με φόντο τη Ρωσοουκρανική σύγκρουση, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του στο 10ο συνέδριο «Athens Energy Dialogues» το οποίο λαμβάνει χώρα σήμερα, 26 και αύριο 27 Μαΐου, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας ότι υπάρχει, από πλευράς πολιτείας, μια σειρά από βραχυπρόθεσμα και μακρόπροθεσμα μέτρα, με αποκορύφωμα το LNG, τις ΑΠΕ και το υδρογόνο.

Σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αναφέρθηκε στη νέα δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα, η οποία εγκαινιάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες, με την οποία διπλασιάζεται η αποθηκευτική της ικανότητα, στη διαδικασία σταδιακής μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου, στο ενδεχόμενο αποθήκευσης φυσικού αερίου σε υπόγειες δεξαμενές της Ιταλίας, στις επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος 1.200 επαγγελματιών, αλλά και στην έναρξη από 1ης Ιουλίου, της επιδότησης, μέσω νέου μηχανισμού, κατά 85% των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις και σε αγρότες.

Σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική, ο Υπουργός σημείωσε ότι καταγράφεται σημαντική ανάπτυξη στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, με πολλαπλασιασμό των υπαρχόντων MW μέσα στα τελευταία χρόνια και προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης του δικτύου των ΑΠΕ, μια ενέργεια για την οποία θα δοθούν 10 δισ. ευρώ μέσω ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, ειδικά για τις συνδέσεις στην Κρήτη και τα νησιά.

Ο ίδιος, τόνισε, επίσης, ότι θα συνεχίσει να γίνεται κατανάλωση φυσικού αερίου, ωστόσο θα μειωθεί μέχρι το 2030, σταδιακά η χρήση του θα αποκλιμακώνεται σημαντικά, παρόλαυτα είναι ανάγκη να ληφθούν, άμεσα, μέτρα για να διατίθεται σε χαμηλότερες τιμές.
Σε αυτό το σημείο, εξάλλου, ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εδραιωθεί ως βασική πύλη εισόδου υγροποιημένου αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσθέτοντας ότι τομές θα γίνουν τα επόμενα χρόνια σε ό,τι αφορά την ενέργεια και στις μεταφορές, με την αύξηση χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέσω μεγαλύτερης επιδότησης.

Ο Υπουργός δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί και στο υδρογόνο ως εναλλακτική μορφή ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς το ως «μόνιμη λύση που θα μας συνοδεύει τις επόμενες γενιές», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί στο άμεσο μέλλον, με τις κατάλληλες υποδομές, να έχει ικανή τεχνογνωσία και μπορεί να παράγει υδρογόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

REPowerEU: Συγκροτήθηκε η ειδική ομάδα της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ για την εξασφάλιση εναλλακτικού εφοδιασμού

Α. Γεωργιάδης: Στα επόμενα χρόνια μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια από ΑΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider