Νέοι μπελάδες για τον Μπ. Τζόνσον: Εσωκομματικά «πυρά» για απειλές και εκβιασμούς «ανταρτών» βουλευτών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέοι μπελάδες για τον Μπ. Τζόνσον: Εσωκομματικά «πυρά» για απειλές και εκβιασμούς «ανταρτών» βουλευτών
Κατηγορίες πως τα «μαστίγια» των Τόρις -οι βουλευτές που είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της κομματικής πειθαρχίας- απειλούν να αποσύρουν την χρηματοδότηση από περιοχές που εκπροσωπούνται από «αντάρτες» βουλευτές.

Νέοι μπελάδες για τον Βρετανό πρωθυπουργό καθώς συντηρητικός βουλευτής κατηγόρησε την ομάδα του Μπόρις Τζόνσον για «εκφοβισμό» και «εκβιασμό» ενώ οι ίδιοι προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση στην ηγεσία του αυτή την εβδομάδα και προέτρεψε τα μέλη του κοινοβουλίου να αναφέρουν το θέμα στην αστυνομία.

«Ο εκφοβισμός ενός μέλους του κοινοβουλίου είναι ένα σοβαρό θέμα», δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γουίλιαμ Ραγκ, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, σε ακρόαση την Πέμπτη. «Επιπλέον, οι αναφορές για τις οποίες γνωρίζω φαίνεται ότι συνιστούν εκβιασμό».

Κατηγόρησε επίσης τα «μαστίγια» των Τόρις -τους βουλευτές που είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της κομματικής πειθαρχίας- ότι απειλούν να αποσύρουν την χρηματοδότηση από περιοχές που εκπροσωπούνται από «αντάρτες» βουλευτές.

Κληθείς να απαντήσει σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, ο Τζόνσον είπε: «Δεν βλέπω κανένα στοιχείο, δεν έχω ακούσει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει κανέναν από αυτούς τους ισχυρισμούς». Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του Τζόνσον είπε επίσης ότι «δεν γνώριζε κανένα στοιχείο που να στηρίζει τους σαφώς σοβαρούς ισχυρισμούς» και δεσμεύτηκε να εξετάσει οποιαδήποτε τέτοια στοιχεία «πολύ προσεκτικά».

Η δραματική δήλωση του Ραγκ είναι ένα περαιτέρω πλήγμα για τον Τζόνσον, ο οποίος μάχεται για την πολιτική επιβίωση λόγω των κατηγοριών ότι ο ίδιος και η ομάδα του έκαναν πάρτι στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ παραβιάζοντας τους κανόνες πανδημίας που σχεδιάστηκαν και επιβλήθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση κυβέρνηση. Η υποστήριξη προς τους κυβερνώντες Συντηρητικούς έχει πέσει κατακόρυφα.

Ενώ ο Τζόνσον φαινόταν να έχει ξεπεράσει την άμεση απειλή μετά την εμφάνισή του στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, η παρέμβαση του Ραγκ -ο οποίος τον είχε καλέσει στο παρελθόν να παραιτηθεί- δείχνει ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Οι συνέπειες του πάρτι

Υπήρξε μια περαιτέρω πιθανή οπισθοδρόμηση για τον Τζόνσον την Πέμπτη, όταν το ITV News ανέφερε ότι η ανώτερη δημόσια υπάλληλος Σου Γκρέι, η οποία διεξάγει έρευνα για την υπόθεση, βρήκε ένα email από κυβερνητικό αξιωματούχο που προειδοποιούσε τον βασικό προσωπικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Μάρτιν Ρέινολντς, να μην προχωρήσουν σε πάρτι στις 20 Μαΐου 2020 επειδή επιβλήθηκε lockdown σε όλη τη χώρα.

Η πληροφορία βρίσκεται στο επίκεντρο της απειλής που αντιμετωπίζει ο Τζόνσον, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη στο Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα για τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση, ενώ επέμενε ότι πίστευε ότι ήταν μια εκδήλωση «εργασίας». Είπε επίσης ότι αγνοούσε εκ των προτέρων τη συγκέντρωση και ότι κανείς δεν του είπε ότι ήταν ενάντια στους κανόνες.

Αλλά ο πρώην κορυφαίος βοηθός του, Ντόμινικ Κάμινγκς, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα στους βουλευτές, γράφοντας στο ιστολόγιό του ότι ο Τζόνσον είχε συμφωνήσει με τον Ρέινολντς να συνεχίσει το πάρτι -Ο Ρέινολντς αναφέρεται ότι έστειλε προσκλήσεις μέσω email «φέρτε το δικό σας ποτό»- παρά το γεγονός ότι «τουλάχιστον δύο» άτομα διατύπωσαν τις ανησυχίες τους.

Η συγγνώμη του Τζόνσον απέτυχε να ανακόψει την αυξανόμενη οργή στο κυβερνών κόμμα, με αρκετούς συντηρητικούς βουλευτές να τον καλούν δημόσια να παραιτηθεί. Ο πρώην συνάδελφός του στο υπουργικό συμβούλιο και σύμμαχος στην καμπάνια του Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις είπε δραματικά στον Τζόνσον στο κοινοβούλιο την Τετάρτη: «Για όνομα του Θεού, φύγε!».

Αποστάτης

Λίγο νωρίτερα, ο Κρίστιαν Γουέικφορντ, που εξελέγη το 2019 ως βουλευτής των Τόρις στη βορειοδυτική Αγγλία, αυτομόλησε στο Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την Πέμπτη, ο Ραγκ είπε ότι αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές είχαν «αντιμετωπίσει πιέσεις και εκφοβισμούς από μέλη της κυβέρνησης λόγω της δηλωμένης ή υποτιθέμενης επιθυμίας τους» να οδηγήσουν σε μια ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα κομματικά «μαστίγια» κυκλοφόρησαν ονόματα βουλευτών που θεωρούσαν ως αρχηγούς της κίνησης σε μια προσπάθεια να τους απομονώσουν.

Ο Τζόνσον θα αντιμετώπιζε ψήφο εμπιστοσύνης για την ηγεσία του εάν 54 βουλευτές των Τόρις, ή το 15% του συνόλου στη Βουλή των Κοινοτήτων, υποβάλουν επιστολές σε μια ειδική επιτροπή καλώντας τον να παραιτηθεί. Μόνο λίγοι έχουν πει ότι το έχουν κάνει, αν και ο πραγματικός αριθμός που υποβλήθηκε είναι αυστηρά φυλαγμένο μυστικό και τα «μαστίγια» βρίσκονται υπό πίεση για να διασφαλίσουν ότι το όριο δεν θα παραβιαστεί.

Ο Ραγκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ήρθε η ώρα για τον Johnson να παραιτηθεί λόγω των ισχυρισμών για πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown. «Είναι αρκετά δύσκολο για τους συναδέλφους», είπε στο ραδιόφωνο του BBC. «Είναι κουρασμένοι, έχουν ειλικρινά φθαρεί από την υπεράσπιση αυτού που είναι πάντα ανυπεράσπιστο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: 6 στους 10 πολίτες έχουν μη ευνοϊκή άποψη για τον Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Αυξάνονται οι επιστολές δυσπιστίας στον Τζόνσον από βουλευτές των Τόρις

Βρετανία: Ο Κάμινγκς, πρώην σύμβουλος του Τζόνσον, θα καταθέσει για τις παραβιάσεις του lockdown

gazzetta
gazzetta reader insider insider