Ουκρανία: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για Ντονμπάς και Κριμαία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για Ντονμπάς και Κριμαία
Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Ντονμπάς και την Κριμαία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι δεν αποκλείει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς της εμπόλεμης ανατολικής Ουκρανίας και της χερσονήσου της Κριμαίας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

«Δεν αποκλείω δημοψήφισμα σχετικά με τον Ντονμπάς, γενικά. Και εδώ το ζήτημα δεν συνίσταται στο στάτους. Κάτι τέτοιο μπορεί να τύχει στην ζωή» δήλωσε ο Ζελένσκι στο τηλεοπτικό κανάλι 1+1, προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα μπορεί να «αφορά τον Ντονμπάς, να αφορά την Κριμαία».

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του χθες Πέμπτη του μετέφερε τις ρωσικές διαβεβαιώσεις ότι η Μόσχα δεν θα προκαλέσει κλιμάκωση στην Ουκρανία.

«Το μήνυμα που πήρα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι ότι η Ρωσία διαβεβαίωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλο τον κόσμο, ότι η ίδια δεν προτίθεται να συνεχίσει την κλιμάκωση σε σχέση με τα εδάφη του ανεξάρτητου κράτους μας», δήλωσε ο Ζελένσκι ο οποίος χαιρέτισε την εμπλοκή του Μπάιντεν στην προσπάθεια επίτευξης ειρήνης στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει απευθείας συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την επίλυση του ζητήματος.

«Μπορεί να υπάρξει, χάρη στις ΗΠΑ, ένα ακόμη πεδίο συνομιλιών με την Ρωσική Ομοσπονδία» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι το «σχήμα της Νορμανδίας» που αφορά στις συνομιλίες για την διευθέτηση του προβλήματος στο Ντονμπάς, μπορεί να συμπληρωθεί με τις επαφές της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ο ίδιος και παλαιότερα είχε προτείνει να ενταχθούν και οι ΗΠΑ στο «σχήμα της Νορμανδίας», ενώ η Ουάσιγκτον έως πρόσφατα αρνούνταν να συμμετάσχει στις συνομιλίες για το Ντονμπάς. Στη συνέχεια όμως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και αμέσως μετά ο Μπάιντεν δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην διευθέτηση της διένεξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επικοινωνία Μπάιντεν με τον Ουκρανό πρόεδρο για την κρίση με τη Ρωσία

Ρωσία: Η ένταση στην Ουκρανία θυμίζει την κουβανική κρίση των πυραύλων του 1962

gazzetta
gazzetta reader insider insider