Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ
Η πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών δεν έβγαλε κάποια είδηση πέρα από την κοινή παραδοχή ότι οι δύο χώρες δεν πρέπει να το παρακάνουν με τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Η πολυαναμενόμενη πρώτη «πρόσωπο με πρόσωπο» συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, έγινε με τη βοήθεια της τεχνολογίας και έδειξε την απόσταση που πρέπει να διανύσουν οι δύο ηγέτες για να αποφύγουν οποιαδήποτε σύγκρουση στο άμεσο μέλλον. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να εξεταστεί η συνάντηση αυτή ως ένα πρώτο βήμα «κανονικοποίησης» του ανταγωνισμού περισσότερο και λιγότερο ως μια προσπάθεια αμοιβαίου συμβιβασμού, καθώς πίσω από τις φιλοφρονήσεις δεν είδαμε μεγάλα βήματα προς μια κοινή συνεννόηση.

Παλιοί φίλοι και συνεργασία

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν πάνω από τρεις ώρες καλύπτοντας όλα τα «καυτά» θέματα που έχουν μεταξύ τους, από το εμπόριο ως τα ανθρώπινα δικαιώματα και -φυσικά- το καθεστώς στην Ταϊβάν. Από την πλευρά των ΗΠΑ διέρρευσε ότι η συνομιλία έγινε σε «εγκάρδιο και ανοιχτό τόνο», επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε εξαρχής πει η πλευρά του Μπάιντεν: δεν θα έβγαζε σημαντικές ειδήσεις η συνάντηση αυτή.

Η κινέζικη πλευρά ήταν πιο «ομιλητική». Σύμφωνα με το κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων, Xinhua, ένα από τα βασικά ζητήματα που ανακοίνωσε ο Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν είναι ότι τα ανώτερα επιχειρηματικά και διοικητικά στελέχη των ΗΠΑ θα εισέρχονται στην Κίνα με πιο γρήγορες διαδικασίες από ότι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε στον Σι Τζινπίγκ ότι ευθύνη και των δύο είναι να μην ξεπεράσει ο ανταγωνισμός τα όρια και γίνει ανοιχτή σύγκρουση. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως «πρέπει να δημιουργήσουμε κάποια προστατευτικά κιγκλιδώματα κοινής λογικής, να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς όπου διαφωνούμε και να συνεργαστούμε όπου διασταυρώνονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε ζωτικά παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή».

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ αποκάλεσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ «παλιόφιλο» και συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας και αποτελεσματικών απαντήσεων για τα μεγάλα, παγκόσμια ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της πανδημίας.

It’s complicated…

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Πσάκι, δήλωσε ότι το βασικό θέμα της συζήτησης των δύο ηγετών ήταν «ο περίπλοκος χαρακτήρας των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» και έχει μεγάλη σημασία να αποφασιστεί ένας οδικός χάρτης υπεύθυνης διαχείρισης των ζητημάτων που προκύπτουν στα πλαίσια του ανταγωνισμού Κίνας – ΗΠΑ. Επίσης, η Πσάκι συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν όρισε όλα τα σημεία διαφωνίας που έχει με τον Σι Τζινπίνγκ ενώ παράλληλα «υπογράμμισε τη σημασία ουσιαστικών και συγκεκριμένων συνομιλιών», ώστε να υπάρχει μια μόνιμη συζήτηση των δύο χωρών.

«Η γη μας χωράει και τους δύο»

Η κινέζικη πλευρά ανέφερε ότι ελπίζει πως θα καταφέρει να στρέψει την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα προς τον ρεαλισμό ώστε οι κοινές επόμενες επιλογές να διέπονται από τον ορθολογισμό. Συμπληρώνοντας, ο Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε ότι «η γη είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει την ανάπτυξη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας», προσθέτοντας ότι και οι δύο χώρες δεν πρέπει να εμπλέκονται σε μια κούρσα ανταγωνισμού με νικητές και ηττημένους.

Η Κίνα πιέζει για την Ταϊβάν

Παρόλο που οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να πείσουν για την ομαλή και «ανοιχτόκαρδη» συνομιλία τους, εντούτοις δεν έλλειψαν οι προειδοποιήσεις, που δείχνουν ότι είμαστε ακόμα εντός ενός δύσκολου ανταγωνισμού. Από την μία, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα θα διαφυλάξει τη δική της κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της και είπε ότι όσοι παίζουν με τη φωτιά γύρω από το ζήτημα της Ταϊβάν «αναπόφευκτα θα καούν οι ίδιοι».

«Είμαστε υπομονετικοί και είμαστε πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουμε τη μέγιστη ειλικρίνειά μας και να καταβάλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να αγωνιστούμε για την προοπτική ειρηνικής επανένωσης», ανέφερε για την Ταϊβάν ο Σι Τζινπίνγκ, συμπληρώνοντας: «Ωστόσο, εάν οι αυτονομιστικές δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» προκαλέσουν και εξαναγκάσουν, ή ακόμα κι αν σπάσουν την κόκκινη ζώνη που έχουμε θέσει, θα πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider