Βορίδης: Η δημόσια διοίκηση πρέπει να «τρέξει» στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βορίδης: Η δημόσια διοίκηση πρέπει να «τρέξει» στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών
Η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών με εστίαση στις υπηρεσίες προς τον πολίτη αλλά και τη βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής που προωθείται στη δημόσια διοίκηση, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών με εστίαση στις υπηρεσίες προς τον πολίτη αλλά και τη βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής που προωθείται στη δημόσια διοίκηση, ώστε να γεφυρωθεί και κυρίως να μη διευρυνθεί το χάσμα με τον ιδιωτικό τομέα, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα ενσωμάτωσης αλλαγών.

Τη στρατηγική του υπουργείου Εσωτερικών για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Αυτοδιοίκησης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας BEYOND 4.0.

«Η ιδιωτική οικονομία τρέχει, αξιοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες επιταχύνουν πάρα πολύ όλα τα αποτελέσματα, άρα αυτό δημιουργεί περαιτέρω εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και εξήγησε ότι η δυσκολία αφορά «τον κίνδυνο να μην παρακολουθήσουν αυτή την ταχύτητα οι δημόσιες διοικήσεις, να μην παρακολουθήσουν αυτή την εξέλιξη τα κράτη» και «αν δεν το κάνουν αυτό, στην πραγματικότητα η δημόσια διοίκηση θα μείνει πίσω».

Όπως είπε, η δημόσια διοίκηση δεν γίνεται να χάσει τον ρυθμιστικό και κανονιστικό της ρόλο, όμως «καθώς οι απαιτήσεις και ταχύτητες από τη μια μεριά στον ιδιωτικό τομέα θα τρέχουν, εάν αυτό δεν μπορέσουμε να το παρακολουθήσουμε θα γίνεται αντιληπτός ο δημόσιος τομέας ως ένα βαρίδι στην εξέλιξη, ως κάτι που φρενάρει την ταχύτητα, με την οποία τρέχουν τα πράγματα».

«Αυτό», επισήμανε ο υπουργός, «θα δημιουργήσει τεράστιες πολιτικές εντάσεις, γιατί θα αρχίσει να δημιουργείται μία προστριβή και μία σύγκρουση ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα που θα διεκδικεί και τη δημόσια διοίκηση που θα θέλει να ρυθμίσει αλλά θα καθυστερεί. Εν μέρει το ζούμε, αλλά θα οξυνθεί».

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «έχουμε κάνει πολλά αυτή τη διετία, για να καλύψουμε την ψηφιακή καθυστέρηση της χώρας και έχουμε καλύψει πάρα πολύ γρήγορα μεγάλος εύρος και έχουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα». Διευκρίνισε πως αυτό δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, «ότι μπορούν να κάνουν πλέον τη δουλειά τους εξ αποστάσεως χωρίς να έχουν την ανάγκη να έχουν φυσική παρουσία», αλλά «έχουμε την ανάγκη να αξιοποιήσουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες και για θέματα τα οποία μας αφορούν», όπως η βέλτιστη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού.

«Δουλεύουμε και προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα σύστημα στο υπουργείο Εσωτερικών -το λέμε Human Resources Management System (HRMS)- με το οποίο θέλουμε να ενσωματώσουμε τους δρόμους καριέρας (career paths) των υπαλλήλων και επομένως τη βέλτιστη αξιοποίησή τους μέσα από μία ευρύτατη βάση δεδομένων», είπε ο κ. Βορίδης, επισημαίνοντας πως αυτό θα αφορά τους ίδιους τους υπαλλήλους και θα αξιοποιήσει στοιχεία τεχνητής ευφυίας για να κάνει αυτές τις επιλογές, «ενσωματώνοντας μέσα στο σύστημα αυτό παραμέτρους για τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των προωθούμενων αλλαγών, παρατήρησε ότι «αντιμετωπίζουμε διαφορετική πρόκληση από αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια», εξηγώντας ότι στη δεκαετία της κρίσης δεν υπήρχαν χρήματα, ενώ τώρα υπάρχουν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, για την αξιοποίηση των οποίων η δημόσια διοίκηση πρέπει να αναπτύξει μεγάλη ταχύτατα.

«Στο υπουργείο Εσωτερικών, αυτή τη στιγμή τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης δήμων, που έχει υπάρξει ποτέ. Το "Αντώνης Τρίτσης" είναι ένα πρόγραμμα 2,6 δισ., το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κι άλλο. Η ζήτηση για έργα είναι μεγάλη, πολλά από αυτά είναι ψηφιακά, επομένως μιλάμε για έξυπνες πόλεις, τεχνολογικές εφαρμογές στους Δήμους. Πολλά από αυτά τα έργα μας βάζουν στην ψηφιακή εποχή. Η ζήτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έργα στο "Αντώνης Τρίτσης" είναι 6,1 δισ.. Αυτό είναι κάτι που δείχνει την επιτυχία του προγράμματος, αλλά και τη φιλοδοξία. Από αυτό το πρόγραμμα προφανώς δεν μπορούμε να καλύψουμε αυτή τη ζήτηση, όμως υπάρχει το Ταμείο, το οποίο έχει πρόσθετα χρήματα βεβαίως με διαφορετικά χαρακτηριστικά και υπάρχει και το ΕΣΠΑ, που και αυτό έχει χρήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Σημείωσε δε, ότι πως καθώς «όλα αυτά είναι πράγματα μηνών», υπάρχουν ζητήματα στο πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν και θα τρέξουν το ένα πρόγραμμα δίπλα στο άλλο, εκτιμώντας ωστόσο ότι «θα ωριμάσουν και θα λυθούν», ώστε «να μπορέσουμε γρήγορα να τρέξουμε και να αξιοποιήσουμε με σοβαρότητα και συγκρότηση και επάρκεια αυτά τα χρήματα».

«Αυτό», υπογράμμισε ο υπουργός, «θα είναι θέμα για τη δημόσια διοίκηση, γιατί η δημόσια διοίκηση έτρεχε μέχρι τώρα ένα ΕΣΠΑ και τώρα πρέπει να τρέξει αυτά από πάνω, άρα λοιπόν η δημόσια διοίκηση θα πιεστεί και εδώ πρέπει να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις για το πόσο αποφασιστικά θα την ενισχύσουμε, γιατί αυτή είναι μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα και δεν μπορεί να χαθεί».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider