Η ΕΕ σχεδιάζει προτάσεις για να αποφύγει μια σύγκρουση με τον Μπ. Τζόνσον για την Β. Ιρλανδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΕ σχεδιάζει προτάσεις για να αποφύγει μια σύγκρουση με τον Μπ. Τζόνσον για την Β. Ιρλανδία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει προτάσεις για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των Βρετανών σχετικά με τις εμπορικές ροές μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει προτάσεις για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των Βρετανών σχετικά με τις εμπορικές ροές μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.

Η ΕΕ θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στη μεταφορά φαρμάκων στη Βόρεια Ιρλανδία και στη διαδικασία επιθεώρησης τροφίμων, ενώ θα απλοποιήσει τους τελωνειακούς ελέγχους και θα προσφέρει μεγαλύτερο ρόλο στις τοπικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό απέχει ακόμη πολύ από τις απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να καταργήσει η ΕΕ το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο διέπει τις εμπορικές ροές μεταξύ της Βρετανίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της ιρλανδικής δημοκρατίας κατά την περίοδο μετά το Brexit. Η ΕΕ δήλωσε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο, αλλά είναι πρόθυμη να κάνει προσαρμογές για να διευκολύνει τα σημεία εφοδιαστικής συμφόρησης μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε στον τελωνειακό έλεγχο μεταξύ των δύο τμημάτων της χώρας του στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit με την ΕΕ, ώστε το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι απαλλαγμένο από τους κανονισμούς της ΕΕ χωρίς να δημιουργούνται «απροσπέλαστα» σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας. Αλλά έκτοτε, ο Τζόνσον αρνήθηκε να εφαρμόσει βασικά στοιχεία του πρωτοκόλλου και επέκτεινε μονομερώς την περίοδο χάριτος που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετάβαση σε δύο περιπτώσεις.

Εκτός εάν η ΕΕ υποχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες, το Ηνωμένο Βασίλειο απειλεί να επικαλεστεί το άρθρο 16 του πρωτοκόλλου, το οποίο δίνει σε κάθε πλευρά το δικαίωμα να αναστείλει τμήματα της συμφωνίας εάν προκαλεί «σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές ή περιβαλλοντικές δυσκολίες». Σε αυτήν την περίπτωση, η ΕΕ θα είχε το δικαίωμα να λάβει αμοιβαία μέτρα για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς και αυτό θα μπορούσε να διαταράξει την ευρύτερη εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, σύμφωνα με το Bloomberg, είπε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αμφισβητήσει το δικαίωμα του Ηνωμένου Βασιλείου να επικαλεστεί το άρθρο 16 υπό τις τρέχουσες συνθήκες και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εκτεταμένη νομική διαμάχη.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κάνει αρκετά για να αποδείξει ότι προτίθεται να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του πρωτοκόλλου. Ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πρόσβαση στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που καταγράφουν τα εμπορεύματα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην οικοδόμηση της φυσικής υποδομής που απαιτείται για τους συνοριακούς ελέγχους.

Το καθεστώς του Γιβραλτάρ

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ πρόκειται επίσης να συναντηθούν με τους Βρετανούς ομολόγους τους τη Δευτέρα και την Τρίτη για να συζητήσουν το μελλοντικό καθεστώς του Γιβραλτάρ. Η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να μεταφέρουν τα σύνορα της ΕΕ στο λιμάνι και το αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ για να αποφευχθεί η διακοπή της καθημερινής ροής εργαζομένων από και προς την περιοχή, από την Ισπανία.

Η παρουσία των ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας στο έδαφος του Γιβραλτάρ έχει αποδειχθεί εμπόδιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ πρότειναν στους Ευρωπαίους συνοριοφύλακες να αστυνομεύουν επίσης τα σύνορα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Brexit: Η Βρετανία ανεβάζει τους τόνους για τη Βόρεια Ιρλανδία

Η Πελόζι προειδοποιεί τη Βρετανία να μην διαλύσει τη συμφωνία ειρήνης για τη Βόρεια Ιρλανδία

Η Αγγλία «τραβάει το σχοινί» με τη Β. Ιρλανδία - Δελεάζονται κι άλλοι με το Brexit

gazzetta
gazzetta reader insider insider