Εκπρόσωπος Ρωσίας στην ΕΕ: Ο πολυπολικός κόσμος είναι μια πραγματικότητα

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκπρόσωπος Ρωσίας στην ΕΕ: Ο πολυπολικός κόσμος είναι μια πραγματικότητα
Vladimir Chizhov
Ο Βλάντιμιρ Τσιζόφ, πρέσβης και μόνιμος εκπρόσωπος της ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε στο συνέδριο του Economist κι ανέλυσε τις θέσεις της Ρωσίας.

Σε συνέχεια των δηλώσεων Πούτιν και Λαβρόφ, ο Βλάντιμιρ Τσιζόφ, πρέσβης και μόνιμος εκπρόσωπος της ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε στο συνέδριο του Economist κι ανέλυσε τις θέσεις της Ρωσίας για τον πολυπολικό κόσμο και για την ανάγκη συνεργασίας.

Το βασικό επιχείρημα υπέρ του πολυπολικού κόσμου, είναι ότι οι σύγχρονες απειλές έχουν παγκόσμια διάσταση και δεν υπάρχει ξεκάθαρη "ηγετική" μεγάλη δύναμη που να μπορεί να απαντήσει μόνη της σε αυτές. Οι G7 είναι πλέον ένας αναχρονιστικός θεσμός κατάλοιπο μιας προηγούμενης εποχής και παρόλο το άνοιγμα που έκαναν προς τη Ρωσία, η τελευταία δεν θεωρεί ότι μπορεί να έχει η διατήρηση ενός τέτοιου θεσμού αποτελεσματικότητα. Η Ρωσία δεν θα επιστρέψει σε κάποιον τέτοιο θεσμό ο οποίος περιλαμβάνει αποκλεισμούς των υπόλοιπων σημαντικών χωρών. Γι' αυτό και θεωρεί τους G20 με τη συμμετοχή των BRICS έναν πιο αντιπροσωπευτικό θεσμό της σύγχρονης παγκόσμιας πραγματικότητας.

Ο πολυπολισμός μπορεί να γίνει διπολισμός – Αυτό θα είναι το κακό σενάριο

Σύμφωνα με τον κο. Τσιζόφ οι περισσότερες δυνάμεις της Δύσης και ειδικά οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι δεν περνάμε ακριβώς σε ένα πολυπολικό κόσμο, αλλά σε έναν διπολικό κόσμο -όπως και στο παρελθόν- στον οποίο από τη μία υπάρχει η Κίνα και η Ρωσία και από την άλλη οι ενωμένες δυνάμεις της Δύσης με τη ηγεμονία των ΗΠΑ. Η Ρωσία, από την πλευρά της δεν διαβλέπει μια τέτοια εξέλιξη. Ο πρέσβης δήλωσε ευθέως ότι η στρατηγική της Ρωσίας δεν είναι ούτε να συμμαχήσει με την Κίνα ενάντια στις ΗΠΑ, αλλά ούτε και με κάποιον τρόπο να συμμαχήσει με την Ε.Ε. απέναντι στις ΗΠΑ. Ο κος. Τσιζόφ δήλωσε ότι "δεν πιστεύουμε σε μια τέτοια εξέλιξη, ούτε θεωρούμε ότι θα είναι προωθητική για την ανθρωπότητα".

"Θεωρούμε ότι η ανθρωπότητα έχασε μια σημαντική ευκαιρία να ενωθεί κάτω από τον κοινό αγώνα ενάντια στον κορονοϊό, ο οποίος δεν έκανε διακρίσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης και μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχικών καθεστώτων", δήλωσε ο κος. Τσιζόφ, θέλοντας να αναδείξει το εσφαλμένο επιχείρημα διαχωρισμού μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού, όπως ο ίδιος ως εκπρόσωπος της Ρωσίας διαβάζει για την πλευρά των ΗΠΑ.

"Πρέπει να απαλειφθεί η λογική ενός παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος με έναν και μόνο νικητή", δήλωσε ο Τσιζόφ. Αυτό αν γίνει θα συμβεί πάνω στα ερείπια της ανθρωπότητας. Η στρατηγική ισορροπία πρέπει να γίνει επάνω στη λογική ότι υπάρχουν κοινοί εχθροί, όπως η οικονομική κρίση, οι πανδημίες και άλλα, τα οποία η ανθρωπότητα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού. Μην ξεχνάμε, δήλωσε ο Τσιζόφ, "με όλο τον σεβασμό στα 4.000.000 νεκρών της πανδημίας και των κοντινών τους ανθρώπων- ότι η θνητότητα της συγκεκριμένης πανδημίας είναι περίπου στο 2% ενώ στην ανθρώπινη ιστορία έχουν εμφανιστεί και πιο θανατηφόρες πανδημίες. Αυτό το λέω για να επισημάνω ότι δεν πρέπει να ξαναφτάσει η ανθρωπότητα σε αυτό το σημείο όπου να πιεστεί από μια επόμενη πιο θανατηφόρα πανδημία", συμπλήρωσε για να δείξει με ένα σημαντικό παράδειγμα, την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Για τη νέα συμφωνία αφοπλισμού

Η συμφωνία αφοπλισμού που βρίσκεται στα σκαριά, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μονοσήμαντα. Ανάλογα τον συσχετισμό και τις κρατικές στρατηγικές μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση. Για παράδειγμα, η Κίνα (αν και αυτό μπορεί να το απαντήσει η Κίνα για τον εαυτό της καλύτερα) μπορεί να θελήσει να αναπτυχθεί για να φτάσει το επίπεδο των ΗΠΑ και εκεί να βρεθεί η ισορροπία ή να αποκλιμακώσουν οι ΗΠΑ το οπλοστάσιό τους, αν και αυτό φαίνεται πιο δύσκολο, δήλωσε ο κος. Τσίζοφ. Όσον αφορά τη Ρωσία, έχει ξανασυμμετάσχει σε τέτοιες συμφωνίες και με χαρά θα το ξανακάνει.

Το μεγάλο πρόβλημα της τρέχουσας επικαιρότητας είναι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και αυτό που αφήνει πίσω. Η πρώτη έγνοια της Ρωσίας είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια στην περιοχή, ειδικά για τις περιοχές ρωσικού ενδιαφέροντος και συμμαχίας, όπως το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν. Αυτό που έχει η Ρωσία παρατηρήσει είναι ότι πάρα πολύ άμεσα, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν περίπου ένα 70% των εδαφών του Αφγανιστάν. Πράγμα που ανάγκασε τους συμμάχους της Ρωσίας, όπως το Τατζικιστάν να καλέσουν 20.000 εφέδρους για να είναι σε ετοιμότητα. Η Ρωσία από την πλευρά της, κάλεσε εκπροσώπους των Ταλιμπάν για ανεπίσημες συνομιλίες στη Μόσχα, γιατί επιθυμεί να διατηρήσει τις ισορροπίες και την ειρήνη στην περιοχή.

Όσον αφορά την περιοχή των Βαλκανίων, ο κος Τσιζόφ θύμισε τους βαθιούς ιστορικούς δεσμούς της Ρωσίας στην περιοχή. Για παράδειγμα από τη ρωσική Αυτοκρατορία ξεκίνησε η ελληνική Επανάσταση. Σήμερα, η Ρωσία διατηρεί το οικονομικό και διπλωματικό συμφέρον της στην περιοχή, όχι μόνο χτίζοντας αγωγούς μεταφοράς ενέργειας, αλλά και ενισχύοντας υποδομές σε άλλους κλάδους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider