Υπάρχουν «διαμάντια στη λάσπη» στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπάρχουν «διαμάντια στη λάσπη» στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό;
HMS_Defender_
Η Βρετανία αποκάλυψε τα χαρτιά της απέναντι στη Ρωσία με έναν τρόπο βγαλμένο από κατασκοπευτικές ταινίες.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε την αντέγκληση δηλώσεων μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας για τη θέση του πολεμικού πλοίου HMS Defender, το οποίο η Ρωσία αντιμετώπισε με «προειδοποιητικά πυρά», καθώς διήλθε μέσα από τη ζώνη των 12 μιλίων νότια της Κριμαίας, έξω από την Οδησσό, για να καταλήξει στο Μπατούμι της Γεωργίας.

«Έγγραφα στη λάσπη» πίσω από στάση λεωφορείου

Ο Ίαν Φλέμινγκ, λογοτεχνικός πατέρας του Τζέημς Μποντ, η αλήθεια είναι ότι θα έβρισκε λιγότερο «βολικές» λύσεις για να καλύψει τρύπες στο κάθε διήγημά του. Κι όμως, εδώ και 24 ώρες κυκλοφορούν στον Βρετανικό Τύπο φωτογραφίες από διαβαθμισμένα έγγραφα του Υπουργείου Άμυνας οιυ περιέχουν λεπτομέρειες σχετικά με το HMS Defender και τον βρετανικό στρατό τα οποία βρέθηκαν «σε έναν λασπωμένο σωρό», σε μια στάση λεωφορείου στο Κεντ.

Οι 50 σελίδες εγγράφων, τα οποία περιλαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και παρουσιάσεις PowerPoint, πιθανολογείται ότι προήλθαν από το γραφείο ενός ανώτερου υπαλλήλου του Υπουργείου.

Το βασικό θέμα των εγγράφων είναι η πιθανή ρωσική αντίδραση στη διέλευση του πλοίου από τα ουκρανικά ύδατα στα ανοικτά της ακτής της Κριμαίας την Τετάρτη. Το δεύτερο θέμα με το οποίο ασχολούνται τα έγγραφα, αφορά την πιθανή στρατιωτική παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση του στρατού των ΗΠΑ.

Γκάφα ή διπλωματία των όπλων;

Τα έγγραφα δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπήρξε σχεδιασμένη αποστολή, που ονομάστηκε «Op Ditroite», η οποία ήταν αντικείμενο συζητήσεων υψηλού επιπέδου μέχρι τη Δευτέρα, με αξιωματούχους να σχεδιάζουν πιθανές αντιδράσεις της Ρωσίας στη διέλευση του HMS Defender.

Απ’ ότι φαίνεται η Βρετανία εκτιμά ότι η αυξημένη επιχειρησιακή δραστηριότητα πέριξ της Κριμαίας και στον Αρκτικό Κύκλο θα πυροδοτήσει πιο «συχνές και δυναμικές αλληλεπιδράσεις με το ρωσικό ναυτικό και τη ρωσική πολεμική αεροπορία».

Τα έγγραφα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για γκάφα κάποιου υπαλλήλου, αλλά για ενορχηστρωμένο σχέδιο αποκάλυψης της βρετανικής τακτικής σήμερα. Η Βρετανία, ακολουθώντας τις αποφάσεις των G7 στην Κορνουάλη και του κοινού ανακοινωθέντος Μπάιντεν – Τζόνσον, είναι αυτή που πρόκειται να «τραβήξει» τη Ρωσία προς μικροσυμπλοκές, αναλαμβάνοντας τον ρόλο να αμφισβητήσει την ρωσική διεκδίκηση της Κριμαίας στην πράξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «αθώα διέλευση» του HMS Defender, δεν ήταν αθώα. Ήταν ένα στρατηγικό ζύγισμα των ρωσικών αντιδράσεων και μέτρησης της δυναμικότητας του αντιπάλου. Επίσης, η Βρετανία θέλει να κάνει ένα επιπλέον βήμα και να αναγνωρίσει τα ουκρανικά χωρικά ύδατα, εκεί που σήμερα είναι αμφισβητούμενη ζώνη.

Τα παραπάνω εντάσσονται σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Βρετανίας, που συνοπτικά ορίζεται από το να καταστεί «ισότιμος συνομιλητής» των παγκόσμιων δυνάμεων (Κίνα, ΗΠΑ) και να μπορεί να παρακολουθεί σε παγκόσμιο επίπεδο της γεωπολιτικές εξελίξεις, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να αυξήσει τον ανταγωνισμό της απέναντι στους Ευρωπαίους (πρώην) συμμάχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider