Νέος κύκλος αστάθειας μετά το Brexit

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος κύκλος αστάθειας μετά το Brexit
Την ώρα που οι ταραχές στη Β. Ιρλανδία πολλαπλασιάζονται και ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να μη δίνει λύση, οι Βρυξέλλες εξετάζουν ως και κυρώσεις ενάντια στην Αγγλία.

Το Brexit αποτελεί μια πολιτική και οικονομική διαδικασία που, όπως φαίνεται, θα ταλαιπωρήσει τις σχέσεις Ε.Ε. – Αγγλίας για πολύ καιρό ακόμα. Ένας από τους λόγους είναι ότι και οι δύο πλευρές για λόγους σκοπιμότητας αφήνουν πολλά ζητήματα να «χρονίζουν» και να μην επιλύονται με διμερείς συμφωνίες. Η τακτική αυτή βέβαια δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα, γιατί ξεπηδούν διαρκώς θέματα.

Το τελευταίο θέμα που απασχολεί τον Μπόρις Τζόνσον και τους επικεφαλής της Ε.Ε. είναι η Β. Ιρλανδία. Η Β. Ιρλανδία με την πρόσφατη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας (TCA) μεταξύ Ε.Ε. και Μ. Βρετανίας βρίσκεται μεταξύ δύο καθεστώτων, παραμένει χώρα της Ε.Ε. (άρα μπορεί να εισάγει και να εξάγει προϊόντα στην κοινότητα με τους όρους της) αλλά τυπικά τα σύνορά της ελέγχονται από την Μ. Βρετανία. Έτσι, πλέον υπάρχει αλλαγή στους συνοριακούς ελέγχους και στα τελωνειακά έγγραφα σχετικά με το εμπόριο που διασχίζει την Ιρλανδική θάλασσα για να μπει ή να βγει από την Ε.Ε., καθώς η Β. Ιρλανδία συνορεύει με την Ιρλανδία που είναι μέλος της Ε.Ε, αλλά δεν προβλέπεται να μπορεί να παρακάμψει τα βρετανικά σύνορα.

Η κίνηση να μην γίνει πρόβλεψη για το καθεστώς της Β. Ιρλανδίας στη Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας και να χειροτερεύσουν οι όροι εμπορίου προς τη Β. Ιρλανδία, θεωρήθηκε προδοσία από τους βορειοιρλανδούς που πιστεύουν (όχι αβάσιμα) ότι η Μ. Βρετανία θα επιδιώξει τον περαιτέρω οικονομικό στραγγαλισμό τους για να τους ελέγχει περισσότερο. Έτσι, έχουν ξεκινήσει -και στο πλαίσιο των συναντήσεων των G7 στην Κορνουάλη- βίαιες ταραχές στη Β. Ιρλανδία με διαδηλώσεις ενάντια στην TCA που ζητούν άμεση επίλυση του προβλήματος της χώρας. Εν ολίγοις, το Brexit και η διαχείρισή του από τον Μπόρις Τζόνσον, ξύπνησαν τα κοιμισμένα φαντάσματα των εθνικιστών Ιρλανδών, που πιστεύουν στην πλήρη ανεξαρτησία από το ΗΒ.

Power Game για δύο, με μπαλαντέρ

Σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να πραγματοποιήσει συζητήσεις με τους ηγέτες της ΕΕ και τον Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G7 στην Κορνουάλη της Αγγλίας, παρουσία του Ντέιβιντ Φροστ, του υπουργού που είναι υπεύθυνος για το Brexit από την πλευρά της Μ. Βρετανίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Τζόνσον θα προσπαθήσει να πιέσει την Ε.Ε. ακόμα και με αποχώρηση από την TCA.

Από την πλευρά της η Ε.Ε. κατέθεσε νομική προσφυγή κατά του Ηνωμένου Βασιλείου για την μονομερή αλλαγή των όρων της συμφωνίας μετά το Brexit σε σχέση με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παίξει τον «άσο στο μανίκι του» που λέγεται Τζο Μπάιντεν, καθώς θεωρεί ότι η νέα επαναπροσέγγιση των δύο δυνάμεων που ξεκίνησε με την προηγούμενη συνδιάσκεψη των G7, θα συνεχιστεί. Όμως ο Μπάιντεν είναι αμφίβολο ότι θα παίξει τον ρόλο του «διαιτητή» καθώς θεωρεί εαυτόν "μπαλαντέρ" μεταξύ Βρυξελών και Λονδίνου. Αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να τραβήξει όλο το μπλοκ μαζί του στον εμπορικό πόλεμο ενάντια στην Κίνα. Μια στρατηγική που είναι αμφίβολο ότι θα ολοκληρωθεί, οπότε για την ώρα θα προτιμήσει τον ρόλο του "πυροσβέστη".

Από τα ψάρια στα λουκάνικα…

Το πιο βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΗΒ σε σχέση με τις εξαγωγές του είναι πώς θα διαχειριστεί τα θαλάσσια σύνορά του που είναι με χώρες της Ε.Ε. Μέχρι τώρα υπήρχε η διαμάχη με τη Γαλλία για το ψάρεμα στη Μάγχη, που έφτασε ως το ευρωκοινοβούλιο, στην οποία η Αγγλία επιμένει να απαγορεύει την αλιεία στους Γάλλους.
Σε απάντηση αυτού του προβλήματος, οι Βρυξέλλες έχουν απαγορεύσει την εξαγωγή κατεψυγμένων ψαριών και οστρακοειδών από το ΗΒ προς την Ε.Ε., ζημιώνοντας την οικονομία της Σκωτίας, καθώς ο συγκεκριμένος εμπορικός κλάδος συνεισφέρει 5% στο ετήσιο ΑΕΠ της.

Σήμερα που Βρυξέλλες και Αγγλία αναμένεται να σηκώσουν τους τόνους εκατέρωθεν, οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ημερολογιακό όριο στην πώληση αγαθών από την Αγγλία στην Ε.Ε. την 30η Ιουνίου, κάτι που θα χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για συμφωνία με την Β. Ιρλανδία. Μετά από αυτή την ημερομηνία, αν δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία, αρκετά τρόφιμα με πιο σημαντικά αυτά του μεταποιημένου κρέατος -όπως τα λουκάνικα- θα απαγορευτούν να εξάγονται στην Ε.Ε. (άρα και στη Β. Ιρλανδία), με την αιτιολογία ότι δεν θα είναι ασφαλή για κατανάλωση, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στην κοινότητα.

Για την ώρα έχουμε ένα σχέδιο «περικύκλωσης» της Αγγλίας, από χώρες τις Ε.Ε. που επιθυμούν να «ζορίσουν» την αγγλική οικονομία στο εσωτερικό του Η.Β. αλλά και στη σχέση του με τις όμορες χώρες που είναι στην Ε.Ε. ώστε να επιτευχθεί κάποια αμοιβαία συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου. Σε αυτό ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να επιλέγει τις μονομερείς λύσεις, που όμως δεν οδηγούν παρά σε περαιτέρω ανάφλεξη άλλων μικρών πυρκαγιών.
Από την πλευρά της η Ε.Ε έχει δηλώσει ότι θα ενεργήσει γρήγορα για να διασφαλίσει ότι η Βρετανία σέβεται τις υποχρεώσεις της στο διεθνές δίκαιο, συζητώντας πάλι για περαιτέρω αντίποινα. Οπότε αυτό που αναμένουμε είναι να υπάρξει κάποια προσωρινή "πυροσβεστική" παρέμβαση από τον Μπάιντεν, μέχρι να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider