Μητσοτάκης: «Δυσάρεστο αλλά απαραίτητο το Πάσχα στο σπίτι» - Τι είπε για οικονομία και εμβολιασμούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: «Δυσάρεστο αλλά απαραίτητο το Πάσχα στο σπίτι» - Τι είπε για οικονομία και εμβολιασμούς
«Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα για έξοδο από τις πόλεις το Πάσχα» είπε ο πρωθυπουργός «Λάθος μας τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης». «Το 2021 δεν είναι 2020. Οι Εκκλησίες θα λειτουργήσουν». «Παράθυρο» για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών από το φθινόπωρο.

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην Ελλάδα μετά το Πάσχα υπερασπίστηκε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του πρωθυπουργού στην τηλεόραση του Alpha.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ήταν «απαραίτητο να πάρουμε αυτή την απόφαση. Συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε υπερτοπικές μετακινήσεις. Ήταν το απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Το αντιστάθμισμα θα είναι σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Στις 3 Μαΐου θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο στις 23:00.

Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε στο τέλος της περιπέτειας. Το 2021 δεν είναι 2020. Οι Εκκλησίες θα λειτουργήσουν. Το σημαντικότερο είναι ότι γνωρίζουμε πράγματα που πριν ένα χρόνο δεν τα γνωρίζαμε. Τότε δεν γνωρίζαμε πώς θα τελειώσει η περιπέτεια. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορονοϊού.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε ότι η τάση τις τελευταίες 10 ημέρες είναι θετική γιατί μειώνεται ο δείκτης θετικότητας. «Κάθε εβδομάδα χτίζουμε τείχος ανοσίας. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Το άνοιγμα το οποίο κάνουμε είναι ελεγχόμενο και οργανωμένο. Όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι θα συμβεί είναι λιγότεροι επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές.

Προτιμώ κάποιος να βγει έξω να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφάλειας, παρά να βρεθεί σε ένα σπίτι που κανείς δεν θα τον επιτηρεί. Η κοινωνία και οι πολίτες συμμορφώνονται όταν μπορούμε να τους περιγράψουμε με όση ασφάλεια μπορεί να γίνει τι θα συμβεί αύριο και μεθαύριο», σημείωσε.

«Λάθος μας η Νέα Σμύρνη»

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τα φαινόμενα συγκέντρωσης κόσμου στις πλατείας, λέγοντας πως αποτελούν «Σε ότι αφορά το «κίνημα της πλατείας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι εξαίρεση. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώνεται στα μέτρα.

«Οι παρεμβάσεις της αστυνομίας ήταν περιορισμένες», σημείωσε και παραδέχτηκε ότι τα όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη ήταν «ένα λάθος, μια αστοχία που δεν έπρεπε να συμβεί».

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι μετά τη Νέα Σμύρνη υπάρχει μια «λευκή απεργία» σε ότι αφορά τους ελέγχους από την αστυνομία και προειδοποίησε ότι το Πάσχα ο έλεγχος στους αυτοκινητόδρομους θα είναι αυστηρός και τα πρόστιμα τσουχτερά για όσους επιχειρήσουν να κινηθούν προς την επαρχία.

Προειδοποιήσεις για όσους παραβούν τα μέτρα για Πάσχα

Ο πρωθυπουργός έστειλε προειδοποίηση σε όσους προσπαθήσουν να «σπάσουν» τα μέτρα για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις εν όψει του Πάσχα, σημειώνοντας ότι «θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα για έξοδο από τις πόλεις το Πάσχα».

«Η αστυνομία έχει γίνει πιο έξυπνη στους ελέγχους. Μην έχετε αμφιβολία ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στις εξόδους και θα επιβληθούν πρόστιμα. Μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε», συμπλήρωσε.

Κάλεσμα στους πολίτες για τους εμβολιασμούς

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι εξαιρετικά καλά οργανωμένη και πρωτοποριακή για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους. «Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη χώρα», τόνισε και είπε ότι «μπορούμε να κάνουμε γρήγορα τα εμβόλια που έχουμε στη διαθεσή μας», σημειώνοντας πως από το Μάιο και τον Ιούνιο δεν θα υπάρχει πρόβλημα επάρκειας εμβολίων.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέους τους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να πάνε να εμβολιαστούν. «Είναι ένα δράμα, μια τραγωδία. Να μπορείς να αποφύγεις αρρώστια που μπορεί να σε σκοτώσει και να μην το κάνεις για διάφορους λόγους. Τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά», υπογράμμισε.

«Θέλετε να βρεθείτε σε μια εντατική να παλεύετε για τη ζωή σας όταν μπορείτε με ένα απλό τσίμπημα να το αποφύγετε;», συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που είπε δύο φορές ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι από το φθινόπωρο θα εξεταστεί το πως και με ποιους τρόπους θα μπορέσει να προχωρήσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ομάδες πολιτών.

«Θεωρώ ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων εργαζόμενων - ειδικά των υγειονομικών- πρέπει να ανοίξει. Φέτος ή του χρόνου ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε ένα δεύτερο εμβόλιο. Τότε θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι δεν θέλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση τώρα, αλλά αργότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί.

«Το όριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι αυστηρά προσδιορισμένο» τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι και οι νέοι θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο και είπε ότι θα υπάρχουν και καινούργια μονοδοσικά εμβόλια.

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο. Αυτό που μπορείς να κάνεις πιο γρήγορα» τόνισε, ενώ για τους αρνητές του κορονοϊού σημείωσε ότι είναι ελάχιστοι και μερικές φορές τούς δίνουμε μεγαλύτερη σημασία. Είπε ότι για self test υπήρχε καχυποψία.

«Περνάει τη σκυτάλη της υπευθυνότητας στον πολίτη. Όπως και το εμβόλιο είναι ατομική πράξη υπευθυνότητας», συνέχισε και ανακοίνωσε ότι θα προμηθευτούμε σε χαμηλή τιμή self test τώρα που τα χρειαζόμαστε.

«Επειδή κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ η θετικότητα της Ελλάδος είναι πράσινη», προσέθεσε, παρουσιάζοντας τα σημερινά στοιχεία του ευρωπαϊκού ECDC για την πορεία της νόσου.

Συμφωνία με την επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για το θέμα δημοσίευσης των πρακτικών της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι ειδικοί γνωμοδοτούν, η κυβέρνηση αποφασίζει. 9 στις 10 φορές, 95 στις 100 φορές, έχουμε συνταχθεί απόλυτα με τις προτάσεις των ειδικών», ανέφερε.

«Τον Ιανουάριο, όταν κάναμε αυστηρό lockdown, ήταν δική μας απόφαση, όχι της επιτροπής. Η συζήτηση για τα πρακτικά είναι βαθύτατος λαϊκισμός», υπογράμμισε. «Δυστυχώς το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου γύρω από το θέμα της πανδημίας - και αναφέρομαι στην αντιπολίτευση - είναι θλιβερό», προσέθεσε και έφερε ως παράδειγμα τις θέσεις της για το άνοιγμα της εστίασης.

«Είναι εντυπωσιακό πώς καταφέρνουν να λένε κάθε φορά το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γίνεται. Η απόλυτη εικόνα της καταστροφής δεν αδικεί τη χώρα, αλλά τους ίδιος», τόνισε.

«Ρωμαλέα ανάκαμψη μετά την πανδημία»

Μιλώντας για την πορεία της οικονομίας μετά από την κρίση του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως πως «η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή - Σημασία έχει η ποιότητα της ανάκαμψης», με τον ίδιο να υπογραμμίζει το τρίπτυχο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην οικονομία: «Επενδύσεις, καινοτομία, πράσινη ανάπτυξη».

Σε σχόλιο για το μέχρι πότε θα υπάρχουν τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η διαδικασία μείωσης της στήριξης από το κράτος δεν θα είναι όπως το κλείσιμο ενός διακόπτη, αλλά σταδιακή μετά την πανδημία».

«Είχαμε ύφεση 8,2%. Πολύ βαθιά. Έχει άλλα χαρακτηριστικά όμως από προηγούμενες υφέσεις. Αυτό το οποίο θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η αποσωλήνωση της οικονομίας θα γίνει σταδιακά», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δράσεις στήριξης αντίστοιχες με την εστίαση για τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους και άλλες επιχειρήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει διαγραφή χρεών, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και πως «δεν έχω καμία ανησυχία για το δημόσιο χρέος»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη σημασία των πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη της οικονομίας, υποστηρίζοντας πως τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα εντός του 2021.

Για τα ελληνοτουρκικά - «Δεν διακόπτονται οι διερευνητικές»

Περνώντας στα εθνικά θέματα και σχολιάζοντας την ένταση στη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «είχα δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να μην αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη. Ο κ. Δένδιας με μεγάλη ευπρέπεια έθιξε τα ζητήματα των 2 χωρών».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία δεν διακόπτονται και ότι «ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζεται».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «είναι καλό να υπάρχει επικοινωνία με την άλλη πλευρά».

«« Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα. Δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Θα είναι είδηση προφανώς τώρα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider