Ελλάδα
01-03-2021 | 20:55

Αλλαγές Σκρέκα στην ανακύκλωση προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο

Newsroom
Μοιράσου το
Αλλαγές Σκρέκα στην ανακύκλωση προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο

Μέσα στον Μάρτιο η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιστη στη Βουλή νομοσχέδιο για για την ανακύκλωση και τη χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών και μετάλλων, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός, η η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το θλιβερό προνόμιο να θάβει το 80% των αστικών απορριμμάτων που παράγονται όταν ο στόχος για το 2030 είναι να φτάσουμε το 10%, και όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλησιάσει πολύ αυτόν τον στόχο.

Ο κ. Σκρέκας είπε πως στόχος του υπουργείου είναι να να μπορέσει η χώρα να αποκτήσει μία σύγχρονη διαχείριση αποβλήτων με αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση της υγειονομικής ταφής. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι «εντός Μαρτίου"» θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο της ανακύκλωσης, «στο οποίο θα δρομολογείται η χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών και μετάλλων, η θέσπιση συστημάτων εγγυοδοσίας για το PET, το πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται πολλά υλικά συσκευασίας - πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούμε για αναψυκτικά, ποτά κ.λπ. - και το αλουμίνιο».

Ο κ. Σκρέκας είπε επίσης ότι προωθείται η θέσπιση νέων προγραμμάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, με τη δημιουργία συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης για νέα ρεύματα προϊόντων, όπως είναι τα γεωργικά πλαστικά, τα φάρμακα, τα κλωστοϋφαντουργικά, τα στρώματα, τα παιχνίδια, τα είδη αθλητικού εξοπλισμού και άλλα.

Ακόμη, συνέχισε, προωθείται η χρήση οικονομικών εργαλείων για την ενίσχυση της πρόληψης και της ανακύκλωσης, η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, και βέβαια η ενδυνάμωση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου του ΕΟΑΝ καθώς, αυτό σήμερα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης ζήτησε από τον κ. Σκρέκα να αποσύρει την έγκριση του υπουργείου στο εξαετές επιχειρησιακό σχέδιο του συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», καθώς, όπως είπε, υπήρξε αρνητική εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΕΟΑΝ. «Παραιτήθηκαν τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις από τον ΕΟΑΝ" διότι η "Ανταποδοτική" δεν είχε καλύψει τους στόχους επί πολλά έτη είπε ο κ. Αρσένης, ο οποίος μίλησε για σχέσεις της "Ανταποδοτικής" με το "Μαξίμου" και τη ΝΔ» υποστήριξε ο βουλευτής.

Ανταπαντώντας, ο κ. Σκρέκας κάλεσε τον κ. Αρσένη να είναι «διαβασμένος» πριν θέσει το ερώτημά του καθώς, όπως είπε, «σύμφωνα με τον ν. 2939/2001, τα επιχειρησιακά σχέδια των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, ΣΕΔ, σαν την "Ανταποδοτική Ανακύκλωση" ή σαν την ΕΑΑ δεν εγκρίνονται από τον υπουργό, αλλά από τον ΕΟΑΝ. Σύμφωνα με τον νόμο δεν υπάρχει δυνατότητα απόσυρσης της έγκρισης από τον υπουργό».

Απ' ό,τι γνωρίζω, πρόσθεσε, το εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΑΝ, ενώ «ψήφισε θετικά και ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ», η οποία «είναι μέτοχος στο έτερο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης». 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.