Πρόταση Μητσοτάκη για Σύνοδο Κορυφής «Philia Forum» στην Ελλάδα

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόταση Μητσοτάκη για Σύνοδο Κορυφής «Philia Forum» στην Ελλάδα

Την πρόταση η Σύνοδος Κορυφής ενός νέου διακρατικού σχήματος του «Philia Forum» να γίνει στην Ελλάδα, όταν αρθούν οι περιορισμοί της πανδημίας, έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο πρώτο Φόρου, που διοργανώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών. Σε αυτό, με οικοδεσπότη στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας, όπως και η Υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης λαμβάνει μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αφού σημείωσε ότι το όνομα της πρωτοβουλίας γεννήθηκε από την ελληνική λέξη «φιλία», που σημαίνει πολλά περισσότερα από μία συμμαχία, υπογράμμισε ότι σηματοδοτεί τη σύμπραξη Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου με νέους εταίρους, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνδέοντας πλέον τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο.

«Η πρωτοβουλία μας είναι ανοιχτή σε όλους, δίχως να στρέφεται εναντίον κανενός, ξεπερνώντας τα σύνορα των κρατών που την αποτελούν, ενώνοντας τρεις ηπείρους και συνδέει την Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο», τόνισε. Αναφέρθηκε σε δράσεις και πρωτοβουλίες σε σειρά θεμάτων όπως τον διαθρησκειακό διάλογο, την ενέργεια, την καινοτομία, την ψηφιακή οικονομία, την προστασία του πολίτη αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών. «Το ευέλικτο αυτό σχήμα, θα συνέρχεται σε τακτά διαστήματα με σκοπό να διευρύνει διαρκώς τα πεδία σύμπραξης μεταξύ των μελών του. Αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής, διακρατικής συνεργασίας πάνω στην ταραγμένη σκακιέρα των διεθνών σχέσεων. Αλλά και μία σύγκλιση διαφορετικών κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, με κοινό στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα των λαών τους».

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι φυσικό να εισηγείται αυτό το πρωτοπόρο σχήμα συνεργασίας. «Το ευνοεί, εξάλλου, η θέση της, στο μέσο δύο γεωγραφικών τόξων: Ενός οριζόντιου, από την Πορτογαλία μέχρι τον Κόλπο και ενός κάθετου, από τα Βαλκάνια έως την Αίγυπτο, που συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική. Το ευνοεί, επίσης, ο γεωστρατηγικός της ρόλος στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Όπως και η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το επιβάλλουν, όμως, και οι πολυδιάστατες προκλήσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι χώρες μας, υποστηρίζουν μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Στη βάση του Καταστατικού Χάρτη και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ενώ σημείωσε ότι οι χώρες που συμμετέχουν συνεργάζονται και δεσμεύονται για την επικράτηση της ειρήνης και της προόδου στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή μας παραμένοντας πάντα προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και το Δίκαιο της Θάλασσας, ως θεμέλια της ειρήνης, της ασφάλειας, των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider