Η Ελλάδα γερνά και το ισοζύγιο επιδεινώνεται: Μια δύσκολη εξίσωση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Ελλάδα γερνά και το ισοζύγιο επιδεινώνεται: Μια δύσκολη εξίσωση
Σε μια κοινωνία όπου η διάμεση ηλικία αυξάνεται και ο λόγος των εξαρτώμενων ηλικιωμένων προς τον ενεργό πληθυσμό επιδεινώνεται, η συνολική εγχώρια αποταμίευση τείνει να φθίνει.

Η πρόσφατη ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος φέρνει στο προσκήνιο μια από τις πιο αθόρυβες αλλά ουσιαστικές απειλές για τη μακροπρόθεσμη ευστάθεια της ελληνικής οικονομίας: την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ της δημογραφικής γήρανσης και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το ζήτημα υπερβαίνει τις συνήθεις δημοσιονομικές ανησυχίες για το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς αγγίζει τον πυρήνα της εθνικής αποταμίευσης και της ικανότητας της χώρας να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της χωρίς να διογκώνει το εξωτερικό της χρέος. Η θεωρητική βάση αυτής της συσχέτισης εδράζεται στην υπόθεση του «κύκλου ζωής», σύμφωνα με την οποία τα άτομα αποταμιεύουν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και καταναλώνουν τις αποταμιεύσεις τους μετά τη συνταξιοδότηση.

Σε μια κοινωνία όπου η διάμεση ηλικία αυξάνεται και ο λόγος των εξαρτώμενων ηλικιωμένων προς τον ενεργό πληθυσμό επιδεινώνεται, η συνολική εγχώρια αποταμίευση τείνει να φθίνει, αναγκάζοντας την οικονομία να στραφεί σε ξένα κεφάλαια για να διατηρήσει τα επίπεδα κατανάλωσης και επένδυσης, γεγονός που αντικατοπτρίζεται άμεσα στη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Επιπλέον, η γήρανση επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μέσω της αγοράς εργασίας, καθώς η μείωση του πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία οδηγεί σε στενότητα προσφοράς εργασίας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει ανοδικές πιέσεις στους μισθούς χωρίς αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτή η εξέλιξη καθιστά τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες λιγότερο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, περιορίζοντας τις εξαγωγές και επιδεινώνοντας περαιτέρω το εμπορικό ισοζύγιο.

Ταυτόχρονα, η μεταβολή των καταναλωτικών προτύπων προς υπηρεσίες υγείας και μακροχρόνιας φροντίδας, οι οποίες συχνά έχουν υψηλό κόστος και απαιτούν εισαγόμενο εξοπλισμό ή φάρμακα, επιβαρύνει την πλευρά των εισαγωγών. Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη θέση, καθώς ξεκινά από ένα ήδη υψηλό επίπεδο εξωτερικού ελλείμματος, γεγονός που σημαίνει ότι η δημογραφική πίεση λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής κινδύνου.
Για την αντιμετώπιση αυτής της δομικής ανισορροπίας, η ανάλυση υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ολιστική στρατηγική που δεν θα περιορίζεται σε επιδοματικές πολιτικές, αλλά θα εστιάζει στην αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, και στην επιμήκυνση του εργασιακού βίου.

Η ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω της τεχνολογικής αναβάθμισης και της καινοτομίας είναι ο μόνος τρόπος για να παραχθεί περισσότερος πλούτος με λιγότερους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας ότι η οικονομία μπορεί να παραμείνει εξωστρεφής παρά τις δημογραφικές αντιξοότητες. Παράλληλα, η παροχή κινήτρων για ιδιωτική αποταμίευση και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που κατευθύνονται σε παραγωγικούς κλάδους και όχι μόνο στην κατανάλωση, αποτελούν απαραίτητα αναχώματα.

Σε τελική ανάλυση, η διασύνδεση του δημογραφικού με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υπενθυμίζει ότι η οικονομική επιτυχία μιας χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωτικότητα του ανθρώπινου δυναμικού της και ότι η αδράνεια απέναντι στη γήρανση του πληθυσμού θα έχει βαρύ τίμημα στη διεθνή οικονομική θέση της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:34

Θεμιστοκλέους: «Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν μέτρα προστασίας των ανηλίκων στα social media»

18:19

ΝΔ: Νέος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Δημήτρης Μαρκόπουλος

18:14

Επίθεση σε σχολείο στην Τουρκία: Νέα στοιχεία για τον δράστη

18:13

Εγκαίνια της νέας γέφυρας στο Αλιγαρόρεμα παρουσία Δήμα

18:07

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τράπεζες και ΔΕΗ πίεσαν τον Γενικό Δείκτη

17:55

Κομισιόν: Διατάζει τη Meta να αποκαταστήσει τον αποκλεισμό βοηθών ΤΝ από το WhatsApp

17:43

Η Lufthansa βάζει λουκέτο στη θυγατρική της CityLine σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα

17:40

Επικοινωνία Τραμπ με πρόεδρο του Λιβάνου: «Εκεχειρία Ισραήλ - Χεζμπολάχ το συντομότερο»

17:40

Fais Group: Επαναλειτουργεί το πλήρως ανανεωμένο κατάστημα Manmgo στο River West

17:38

Ολλανδία: Η KLM ακυρώνει 160 πτήσεις τον επόμενο μήνα λόγω αύξησης του κόστους των καυσίμων

17:34

SOS από τον μεγαλύτερο παραγωγό σοκολάτας στον κόσμο - Κατακρημνίζεται η τιμή του κακάο

17:33

Ιράν: Τουλάχιστον δύο υπερτάνκερ πέρασαν τα Στενά του Ορμούζ με προορισμό το Ιράκ

17:30

ΥΠΑΜ Ισραήλ: «Αν το Ιράν απορρίψει την αμερικανική πρόταση, θα οδηγηθεί στην άβυσσο»

17:29

Ο Όρμπαν δεν θα παραστεί στην τελευταία του Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

17:28

Lidl Ελλάς: Μειώσεις τιμών σε 300 προϊόντα καθημερινής ανάγκης

17:10

"ReconKering": Η Kering παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιό της για να αναγεννήσει τη Gucci

17:06

Κομισιόν: Η Google θα πρέπει να μοιράζεται δεδομένα των μηχανών αναζήτησης με τρίτους

17:04

Βερολίνο: «Ναι» σε μέτρα 3,8 δισ. ευρώ για το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία

16:54

Γερμανία: Μειώνονται οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν επενδύσεις στις ΗΠΑ

16:46

Wall Street: Χωρίς φρένα ο S&P 500 - Χτυπά νέο ρεκόρ

16:34

Ελληνικό Μετρό: Τα έργα για τη Γραμμή 4 δεν δημιουργούν πρόβλημα ασφάλειας ή μόνιμης ρύπανσης

16:26

Πενταετής στρατηγική συνεργασία Stellantis - Microsoft με έμφαση στο AI

16:24

Στον πρόεδρο Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό απονεμήθηκε το βραβείο Ρούζβελτ

16:17

Gen Z managers: Η νέα γενιά προϊσταμένων είναι πιο ανθρώπινη - Είναι και πιο αποτελεσματική;

16:13

ΗΠΑ: Νέα πτώση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

16:00

Μυτιλήνη: Διακόπτονται μέχρι τις 22 Απριλίου τα δρομολόγια από Aϊβαλί

15:53

Μητσοτάκης: Εντός Μαΐου ξεκινά η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

15:50

Πάπας Λέων: Ο κόσμος ρημάζεται από τυράννους - Δισ. δαπανώνται για δολοφονίες και καταστροφή

15:40

ΙΟΒΕ: Τα τρία σενάρια για την οικονομία

15:31

Λίμνη Τριχωνίδα: Απόδραση στη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider