Ο εφιάλτης της λανθασμένης πολιτικής του Ν. 2612/1998

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο εφιάλτης της λανθασμένης πολιτικής του Ν. 2612/1998
Ο εφιάλτης των δασικών πυρκαγιών που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, όπως πολλοί υποστηρίζουν, αλλά στην λανθασμένη πολιτική που εισήχθη με το νόμο 2612/1998.

Ο εφιάλτης των δασικών πυρκαγιών που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, όπως πολλοί υποστηρίζουν, αλλά στην λανθασμένη πολιτική που εισήχθη με το νόμο 2612/1998.

Στο άρθρο 1 του νόμου αυτού αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «Η ευθύνη και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της καταστολής των πυρκαγιών στα δάση και στις δασικές εν γένει εκτάσεις ανατίθεται στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η αρμοδιότητα αύτη ασκείται από τις κατά τόπο Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, οι οποίες μπορούν να ζητούν, όταν κρίνεται αναγκαίο, τη συνδρομή άλλων αρχών και φορέων. Όλες οι αρχές, φορείς και πρόσωπα που παρέχουν τη συνδρομή τους ενεργούν υπό τις οδηγίες του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου ως & επιχειρησιακός σχεδιασμός της καταστολής” νοείται η οργάνωση, η διαχείριση και ο συντονισμός των δυνάμεων πυρόσβεσης, του εξοπλισμού και των άλλων μέσων και περιλαμβάνει ενέργειες που εξασφαλίζουν την έγκαιρη επισήμανσή, αναγγελία και επέμβαση, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών».

Ταυτόχρονα με το άρθρο 9 του ίδιου νόμου μεταφέρονται οι πιστώσεις για την πρόληψη από τη Δασική Υπηρεσία στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της πρόληψης, την κατάργηση των εργασιών καθαρισμού των δασών με συνεπακόλουθο τη σταδιακή συσσώρευση καύσιμης ύλης στο έδαφος, που δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για την ταχύτατη επέκταση της φωτιάς. Ταυτόχρονα, τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά γιατί αγνοούν τις συνθήκες του δάσους. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένει ως μόνη εναλλακτική η χρήση των εναέριων μέσων των οποίων η αποτελεσματικότητα είναι πολύ περιορισμένη. Από τότε έχουν υπάρξει πολλές αναλύσεις, συζητήσεις και εμπειρογνωμοσύνες που επαναλαμβάνουν τα ίδια, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις από το λανθασμένο θεσμικό πλαίσιο.

Χαρακτηριστικά, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό τον διευθυντή του Global Fire Monitoring Center (GFMC), Dr. Johann Georg Goldammer, (7-2-2019) συμπεραίνει ότι το πρόβλημα οφείλεται στην έμφαση της ελληνικής πολιτικής στην καταστολή έναντι της πρόληψης, στη συσσώρευση καύσιμης ύλης, την έλλειψη συντονισμού μεταξύ συναρμόδιων φορέων, αλλά και την έλλειψη κατανόησης μεταξύ πυροσβεστικής υπηρεσίας και δασικής υπηρεσίας. Ειδικότερα η Έκθεση αναφέρει: (α) Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου τα δαπανώμενα κονδύλια για την καταστολή είναι δυσανάλογα ψηλά σε σχέση με την πρόληψη. (β) Στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών συμμετέχουν 45 συναρμόδιοι φορείς που πρέπει να συντονιστούν σε ένα κοινό πλαίσιο. Για την καταστολή θα πρέπει να συνεργαστούν 17 φορείς, που ανήκουν σε 6 υπουργεία προκειμένου να ασκήσουν 11 διαφορετικές αρμοδιότητες. (γ) Για την επιδείνωση του προβλήματος σημαντικότατο ρόλο παίζει η αύξηση της ποσότητας και συνέχειας της καύσιμης ύλης. (δ) Σημειώνεται αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών στις παρυφές των αστικών περιοχών, των οικισμών της υπαίθρου, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των τουριστικών περιοχών.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του ελληνικού μοντέλου που είναι διαφορετικό από αυτό που ακολουθούν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με το Ν. 2612/1998 η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει την πρακτική που ακολουθούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και που εισηγούνται οι ειδικοί επιστήμονες, ότι δηλαδή η διαχείριση των δασών, η πρόληψη και η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, είναι υπόθεση των Δασικών Υπηρεσιών (που γνωρίζουν τα δάση) κι όχι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που εκπαιδεύεται για αστικές πυρκαγιές. Η Ελλάδα πρωτοτυπεί επιλέγοντας να εφαρμόσει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο, που κάθε χρόνο δοκιμάζεται και αποτυγχάνει. Και αυτό συμβαίνει παρά την τεράστια αύξηση των μέσων και του κόστους πυρόσβεσης που, από 30 εκατ. ευρώ περίπου το 1998, προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ σήμερα, αλλά και τις τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, σπίτια και περιουσίες, αλλά και τεράστια υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Πριν το Νόμο 2612/1998, τα στελέχη της δασικής υπηρεσίας, με τη συνδρομή των δασικών συνεταιρισμών, είχαν ενεργό ρόλο στη διαχείριση, τον καθαρισμό και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το δάσος στην περιοχή ευθύνης τους, προλαμβάνοντας τις δασικές πυρκαγιές. Σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες και τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών, οι εργαζόμενοι στη δασική υπηρεσία είχαν πλήρη εικόνα της περιοχής τους, γνώριζαν τις ιδιομορφίες του δάσους, γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, αλλά διαπίστωναν και αντιμετώπιζαν άμεσα τυχόν έκνομες ενέργειες.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι στη δασική υπηρεσία έχουν μετατραπεί σε γραφειοκράτες και όταν συμβεί το κακό της δασικής πυρκαγιάς, οι πληθυσμοί εκλιπαρούν για «εναέρια μέσα» πυρόσβεσης, αφού τα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, λόγω έλλειψης γνώσης των ειδικών συνθηκών του δάσους, παραμένουν στις παρυφές του δάσους και αδυνατούν να ελέγξουν τη φωτιά, που τροφοδοτούμενη από την συσσωρευμένη καύσιμη ύλη επεκτείνεται ανεξέλεγκτα. Μια όχι τυχαία παρατήρηση είναι ότι οι δασικές πυρκαγιές επαναλαμβάνονται στις ίδιες περιοχές μετά από περίοδο επτά-δέκα ετών, όταν συσσωρεύεται αρκετή καύσιμη ύλη.

Η βασική αιτία της αδυναμίας ελέγχου των δασικών πυρκαγιών, οφείλεται στην αύξηση της ποσότητας και της συνέχειας της καύσιμης ύλης που οφείλεται, κατά τους εμπειρογνώμονες, στην έμφαση της ελληνικής πολιτικής στην καταστολή έναντι της πρόληψης, λόγω του Ν. 2612/1998. Ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και ειδικός σε θέματα πυρκαγιών, αναφερόμενος στην περυσινή τρομακτική καταστροφή της πυρκαγιάς στον Έβρο και το μοναδικό οικοσύστημα της Δαδιάς αναφερόμενος στο Ν. 2612/1998 λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον τύπο: «Συνεχίζουμε να βαδίζουμε σε λάθος κατεύθυνση». Δυστυχώς η ελληνική πολιτεία δεν έχει ακόμα αναλάβει πρωτοβουλία αναθεώρησης του λανθασμένου θεσμικού πλαισίου όπως όλοι οι ειδικοί εμπειρογνώμονες συνιστούν.

Μετά από είκοσι πέντε χρόνια εφαρμογής του Νόμου 2612/1998, η πολιτεία οφείλει να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης των δασών και της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, ώστε να ξαναγίνει το δάσος πηγή απασχόλησης, εισοδήματος και ευημερίας, αντί αιτία καταστροφής περιουσιών, απώλειας ζωής και κοινωνικής δυστυχίας. Για να υπάρξει ανάπτυξη και ανάπλαση των κατεστραμμένων περιοχών χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Μια κοινωνική ανάλυση κόστους-οφέλους μπορεί πολύ εύκολα να αναδείξει τα αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη της αλλαγής του υφιστάμενου σήμερα θεσμικού πλαισίου και της παραγωγικής διαχείρισης των δασών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ηράκλειο: Προσωρινά κρατούμενοι οι δύο κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό του 49χρονου Ελληνοκαναδού

23:49

ΣΥΡΙΖΑ: Την Κυριακή η μυστική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη

23:38

Χαρδαλιάς: Η Αττική είναι ο ιδανικός τόπος να ζεις, να επιχειρείς, να επισκέπτεσαι

23:20

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ προσπάθησε με ημίμετρα να μπαλώσει λάθη των δικών του πολιτικών

23:17

ΣΥΡΙΖΑ: Παροχές χωρίς αντίκρισμα, απουσία οράματος και μια υποκριτική αυτοκριτική

23:17

Ουκρανία: Το Κίεβο ανησυχεί βαθιά για το ενδεχόμενο μεταφοράς ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

22:47

Ζελένσκι: Συνάντηση με τον Χερτ Βίλντερς στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ του Τσερνόμπιο

22:28

Κεραμέως: Η διπλάσια μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές είναι άλλο ένα σημαντικό μέτρο για περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης

22:17

Υπόθεση Απ. Λύτρα: Να παραπεμφθεί για πλημμέλημα και να βγει από τη φυλακή ζητά ο εισαγγελέας

22:04

Φεστιβάλ Βενετίας: Στον Πέδρο Αλμοδόβαρ ο Χρυσός Λέοντας για το «The Room Next Door»

21:49

Γαλλία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία

21:31

Κασσελάκης για ομιλία Μητσοτάκη: «Κανένα όραμα, καμία έμπνευση, στείρα παροχολογία»

21:29

Χατζηδάκης: Μισό δισ. ευρώ στερεί ετησίως το λαθρεμπόριο τσιγάρων

21:20

Λασίθι: Εξιχνιάστηκαν τέσσερις κλοπές

21:11

Πυροσβεστική: Συνολικά 16 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:58

Ξεκινάει άμεσα το «Σπίτι μου ΙΙ» και για τους 50άρηδες - Άτοκα δάνεια έως 20.000€ για αναβάθμιση κατοικιών

20:57

Παραολυμπιακοί Αγώνες: «Χρυσή» στα 50μ. ύπτιο S4 η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου

20:43

Γαλλία: Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Μακρόν

20:31

Χατζηχριστοδούλου: Ο ΕΟΔΥ αλλάζει και εκσυγχρονίζεται

20:16

Σχοινάς: Πρωτοφανείς κοινοτικοί πόροι διατέθηκαν στην εκπαίδευση και την κινητικότητα

20:07

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η πορεία εργατικών σωματείων

20:05

Μητσοτάκης: Οι 45 νέες παρεμβάσεις - Μείωση εισφορών 1%, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, αύξηση μισθών στο δημόσιο και συντάξεων κατά 2,2%-2,5%

19:52

Φάμελλος: Η ρευστοποίηση έχει προηγηθεί, τώρα ζούμε την αποσάθρωση του ΣΥΡΙΖΑ

19:46

Γεροβασίλη: Μόνη λυτρωτική λύση να πάμε σε νέες εκλογές προέδρου

19:32

Ζελένσκι: Έχουμε ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον πρόεδρο Μπάιντεν

19:20

Υπ. Τουρισμού: Πρωτοβουλία για την ένταξη της χώρας στο σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων του Διεθνούς Οργανισμού Hotel Stars Union

19:01

Σταϊκούρας: Μέχρι το τέλος του 2025 η επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά

18:55

Σκυλακάκης: Καθοριστικά τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργειακή μας πολιτική

18:47

Ερντογάν: Ζήτησε τη δημιουργία μιας «ισλαμικής συμμαχίας» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

18:32

Μητσοτάκης: Δέσμη παρεμβάσεων για στεγαστικό, στήριξη της οικογένειας, φοροελαφρύνσεις αναμένονται στην ομιλία στη ΔΕΘ

gazzetta
gazzetta reader insider insider