Μεταρρύθμιση του ESM: Τι αποκαλύπτει η απόρριψη της Ιταλικής Βουλής;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μεταρρύθμιση του ESM: Τι αποκαλύπτει η απόρριψη της Ιταλικής Βουλής;
Σχεδόν μια πενταετία από την συμφωνία των Αρχηγών Κρατών της Ευρωζώνης για την μεταρρύθμιση του ESM, το Ιταλικό Κοινοβούλιο ανέτρεψε την πρόταση τροποποίησης της συνθήκης του. Η κίνηση αυτή αναδεικνύει τουλάχιστον δυο ατέλειες στην αρχιτεκτονική της Οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.

Σχεδόν μια πενταετία από την συμφωνία των Αρχηγών Κρατών της Ευρωζώνης για την μεταρρύθμιση του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - ESM), το Ιταλικό Κοινοβούλιο ανέτρεψε την πρόταση τροποποίησης της συνθήκης του ΕΜΣ που εκτός από την αυξημένη ετοιμότητα αντιμετώπισης κρίσεων επιπροσθέτως προέβλεπε μεταξύ άλλων και αυξημένες δυνατότητες εξυγίανσης τραπεζών από κοινού με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης της Ευρωζώνης (SRB). Μερίδα σχολιαστών χαρακτήρισε την απόφαση ως «βήμα προς τα πίσω» στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση θέτοντας το ερώτημα του κατά πόσο η Ευρωζώνη ως οικονομική οντότητα έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει μια μελλοντική οικονομική κρίση.

Η κίνηση αυτή αναδεικνύει τουλάχιστον δυο ατέλειες στην αρχιτεκτονική της Οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης. Πρώτον, την έλλειψη ουσιαστικής συνέπειας και δέσμευσης των πολιτικών αποφάσεων των αρχηγών Κρατών που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Δεύτερον, τον αρκούντως περιοριστικό ρόλο που έχει η οικονομική βοήθεια από μέρους του ΕΜΣ. Βοήθειας που μπορεί να μετουσιωθεί μέσα από σειρά προϋποθέσεων (conditionalities) που μεταξύ άλλων άπτονται και της δημοσιονομικής εξυγίανσης όπως αυτή εφαρμόζεται μέσα από την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Επιβαρυντικά για τα περαιτέρω βήματα ολοκλήρωσης του ΕΜΣ αποτελεί και το ενδεχόμενο «στίγμα» που φέρει μια χώρα ύστερα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης καθώς και η δυνατότητα χρήσης του εργαλείου του Bail-in η οποία πιθανώς να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πολίτες που διακρατούν σημαντικό μέρος Ιδιωτικού και Δημοσίου Χρέους.

Οι λύσεις που θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν στην γεφύρωση του χάσματός απόψεων σχετικών με την ολοκλήρωση και εξέλιξη του ΕΜΣ δεν πρέπει να θεωρούνται εύκολες. Και αυτό διότι απαιτείται διαλλακτικότητα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τον μελλοντικό ρόλο του ΕΜΣ προκειμένου να αντιμετωπιστούν σύγχρονες προκλήσεις, όπως προσφάτως προέκυψαν μέσα από σειρά γεωπολιτικών αναταραχών. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η σημασία του «ηθικού κινδύνου» από μια χώρα μέλος της Ευρωζώνης που κυριάρχησε την προηγούμενη δεκαετία γίνεται λιγότερο σχετική. Δεδομένου των πολύ-επίπεδων ετερογενών διαταραχών, γίνεται προφανής η ανάγκη προσαρμογής των οικονομιών από την πλευρά της προσφοράς, με σειρά δημοσίων (αλλά και ιδιωτικών) επενδύσεων που θα βελτιώσουν το δυνητικό προϊόν των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Το τρίπτυχο μιας ενδεχόμενης μελλοντικής εμβάθυνσης του ΕΜΣ θα πρέπει να περιλαμβάνει την αναγνώριση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (Εθνικά και Διευρωπαϊκά) της θετικής συνεισφοράς που έχει η εμπλοκή και χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΜ σε περιπτώσεις χωρών που αντιμετωπίζουν μια ανυπέρβλητη οικονομική διαταραχή. Και ξεκάθαρα το παράδειγμα της Ελλάδας κατά την προηγούμενη δεκαετία αυτό περίτρανα αποδεικνύει. Αυτή η παραδοχή θα πρέπει να συνοδευτεί, από την εκ’ νέου οριοθέτηση των προϋποθέσεων χρηματοδότησης (conditionalities) προκειμένου να μειωθεί το ενδεχόμενο στίγμα μιας χώρας από την χρηματοδότηση του ΕΜΣ καθώς και από την διεύρυνση των σκοπών που θα αποσκοπεί αυτό το είδος χρηματοδότησης , πέραν της δημοσιονομικής εξισορρόπησης, προς επενδυτικά σχέδια που αφορούν πιο πολύ τις μελλοντικές ανάγκες προσαρμογής όπως είναι π.χ. η μεταρρυθμιστική ατζέντα για την πράσινη μετάβαση και την κλιματική αλλαγή, η υιοθέτηση και προώθηση νέων τεχνολογιών που θα υποστηρίξουν την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία μαζί με την ανάπτυξη ισχυρών πυλώνων υψηλής τεχνολογίας.

Σε ένα τέτοιο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον θα πρέπει να προσαρμοστούν το σύνολο των Ευρωπαϊκών και Διεθνών θεσμών έχοντας επίσης κατά νου την αποτελεσματική αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, παρά εκείνων του παρελθόντος. Άλλωστε καμία κρίση δεν είναι επανάληψη της προηγούμενης για να αντιγράφουμε πρακτικές και αντιλήψεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:25

Τέμπη: Πρώτη απόφαση για αποζημίωση από το Δημόσιο - 400.000 ευρώ σε συγγενείς θύματος

15:12

ΔΕΔΔΗΕ: Έναρξη θερινού ωραρίου της διζωνικής μειωμένης τιμολόγησης

15:12

Τεχεράνη: Ζημιές σε 131 ιστορικά κτίρια σε όλο το Ιράν από τον πόλεμο

15:08

Αλ Σίσι: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

14:53

Τραμπ: «Συνομιλούμε με ένα νέο, πιο λογικό καθεστώς στο Ιράν» - Νέες απειλές

14:45

Deal 29,1 δισ. δολαρίων στα τρόφιμα: Στα χέρια της Sysco η Jetro Restaurant Depot

14:43

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενεργειακό κόστος

14:37

Οι κλάδοι που ηγούνται της κούρσας των μισθών και οι «χρυσές» ειδικότητες με αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ

14:30

Wood για Ελλάδα: Χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις - Στάση αναμονής με το βλέμμα στον τουρισμό

14:29

Κοκκινοπηλός Πρέβεζας: Ένα τοπίο που μοιάζει από άλλο πλανήτη

14:28

Η Συρία ανακοίνωσε «εκτεταμένη επίθεση» drones εναντίον των βάσεών της στα σύνορα με Ιράκ

14:26

H Κομισιόν ενέκρινε πακέτο 1,5 δισ. ευρώ για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας

14:24

Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ δεν απάντησε με ποιους θα κυβερνήσει και πώς

14:17

Τέλος στην «σιωπή» και την ανοχή - 43% αύξηση των καταγγελιών από εργαζόμενους για περιστατικά βίας και παρενόχλησης

14:07

Τσιάρας: Αναγκαία η λήψη μέτρων από την ΕΕ για τη στήριξη των παραγωγών απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις

14:06

East Village: Ποιότητα ζωής και έξυπνη διαβίωση μέσα στην Αθήνα

13:53

Το Ιράν θεωρεί «μη ρεαλιστικά, παράλογα και υπερβολικά» τα αιτήματα των ΗΠΑ για συνομιλίες

13:51

Kaspersky: Σε ιστορικό χαμηλό οι κυβερνοεπιθέσεις υψηλής σοβαρότητας

13:49

Ο Ζελένσκι προτείνει ενεργειακή εκεχειρία στη Μόσχα ως απάντηση στην πετρελαϊκή κρίση

13:34

Φρένο στην fast fashion βάζει η Γερμανία

13:33

Ανοίγει την Τρίτη 31/3 η πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού

13:26

Κομισιόν: Δημοσιεύει κατευθυντήριες γραμμές για τη στήριξη της εφαρμογής των νέων κανόνων για τις συσκευασίες

13:13

Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ για την κακοκαιρία Erminio - Ποιες περιοχές θα πλήξει

13:13

Η Νορβηγία μειώνει προσωρινά τον φόρο στα καύσιμα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

13:10

ΕΣΠ: Η μεταρρύθμιση χρειάζεται ισορροπία- όχι απομάκρυνση από την αγορά

13:05

Youth Pass: Ανοίγει την 1η Απριλίου η πλατφόρμα για αιτήσεις

12:57

Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ο François-Louis Michaud

12:56

Παπαθανάσης: Νέες παρεμβάσεις σε δήμους της Δυτικής Μακεδονίας

12:51

ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια μείωση 1,7% για τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία

12:47

Πιτσιλής: Οι πέντε τομείς συνεργασίας με τα τουρκικά τελωνεία - Συνάντηση με Υφ. Εμπορίου της Τουρκίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider