Πώς θα επηρεάσει τις τιμές σιτηρών η «επανασύνδεση» ρωσικής τράπεζας με το σύστημα SWIFT

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα επηρεάσει τις τιμές σιτηρών η «επανασύνδεση» ρωσικής τράπεζας με το σύστημα SWIFT
Η ΕΕ εξετάζει μια πρόταση που θα επιτρέψει σε μια ρωσική τράπεζα που υπόκειται σε κυρώσεις μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί ως αντίποινα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, να διαχωρίσει μια θυγατρική της, που ενδεχομένως θα επανασυνδεθεί με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο.

Η ΕΕ εξετάζει μια πρόταση που θα επιτρέψει σε μια ρωσική τράπεζα που υπόκειται σε κυρώσεις μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν παρθεί ως αντίποινα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, να διαχωρίσει μια θυγατρική της, που ενδεχομένως θα επανασυνδεθεί με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο.

Η κίνηση αυτή θα ήταν ένα δώρο στη Μόσχα έτσι ώστε να διατηρήσει τη συμφωνία που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές με σκοπό τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας, σε πολλές περιοχές που έχουν ανάγκη.

Το σχέδιο, το οποίο προτάθηκε από τη Μόσχα μέσω διαπραγματεύσεων, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, θα επιτρέψει στη Ρωσική Αγροτική Τράπεζα να δημιουργήσει μια θυγατρική «τράπεζα» για τη διαχείριση πληρωμών που σχετίζονται με τις εξαγωγές σιτηρών. Η νέα οντότητα θα επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων Swift, το οποίο έκλεισε για τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, για πολύ καιρό είχε «εγκλωβίσει» τεράστιες ποσότητες γεωργικών προϊόντων που εξάγονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Αυτός ο φόβος επανέρχεται μετά την αβεβαιότητα που υπάρχει για την ανανέωση της σχετικής συμφωνίας για την εμπορία των σιτηρών. Βέβαια η σχετική απειλή διακοπής της συμφωνίας ή μη ανανέωσης της έχει επαναληφθεί κατά το παρελθόν αρκετές φορές.

Η σχετική πρόταση για την θυγατρική τράπεζα συζητήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα ως πιθανό μέσο για να πειστεί η Μόσχα να παρατείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας πέρα από την ημερομηνία λήξης της, στις 17 Ιουλίου.

Αξιωματούχοι της EE, σύμφωνα με τους Financial Times, λένε ότι οι απειλές της Ρωσίας να τερματίσει τη συμφωνία φάνηκαν πιο σοβαρές αυτή τη φορά από ό,τι κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαπραγματεύσεων παράτασης, οπότε μια τέτοια επιλογή για την θυγατρική τράπεζα φάνηκε ως η λιγότερο οδυνηρή. Ωστόσο η πρόταση εξαίρεσης αξιολογείται από αξιωματούχους της ΕΕ ως προς τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητά της, δήλωσαν πηγές. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν στοχεύουν στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών και των λιπασμάτων, μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας.

Η ΕΕ δυσκολεύεται να συμφωνήσει σε μέτρα για τη χορήγηση ελάφρυνσης από κυρώσεις σε συγκεκριμένες ρωσικές εταιρείες ή να τους επιτρέψει να εξάγουν ορισμένα αγαθά για ανθρωπιστικούς λόγους ή για να προμηθεύσουν χώρες του τρίτου κόσμου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αντίθεση των ανατολικών κρατών που λένε ότι τέτοιες κινήσεις θα βοηθήσουν το Κρεμλίνο να κερδίσει περισσότερα χρήματα και να διατηρήσει τον πόλεμό του.

Η αβεβαιότητα αυτή στο εμπόριο σιτηρών τον τελευταίο καιρό, είχε δημιουργήσει προσδοκία τιμών στα λοιπά ευρωπαϊκά σιτηρά, μεταξύ αυτών και στα Ελληνικά. Αν εξασφαλιστεί τελικά το εμπόριο των ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών θα δούμε νέες αναταράξεις τιμών στην αγορά και στις μέχρι σήμερα τιμές αφού πολύ μεγάλες ποσότητες από αυτά τα σιτηρά θα διοχετευτούν στις αγορές τις Ευρώπης.

Να σημειωθεί εδώ πως υπάρχουν μεγάλες επιφυλάξεις για την ποιότητα των ουκρανικών σιτηρών παγκοσμίως. Επίσης, υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο γίνονται έλεγχοι στις χώρες εισόδου των σιτηρών αυτών. Επειδή τα λιμάνια της μαύρης θάλασσας είναι κλειστά, πολλά από τα σιτηρά αυτά έρχονται με τρένα και φορτηγά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως καταλαβαίνει κανείς, λόγω του πολέμου, οι συνθήκες αποθήκευσης για αυτά τα προϊόντα δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά μυκητολογικά προβλήματα ενώ πολλά ζιζανιοκτόνα και γενικότερα φυτοπροστατευτικά που έχουν απαγορευτεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανιχνεύονται τελευταία στα προϊόντα αυτά. Ωστόσο για να διοχετευτούν τα προϊόντα αυτά στις αγορές, δύναται να πωληθούν στις ελάχιστες δυνατές τιμές, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον ανταγωνισμό και τις τιμές των ευρωπαϊκών σιτηρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:20

Μακρόν: Ζήτησε οι G7 να συντονίσουν τις ενέργειες για ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Ορμούζ

18:18

Υποτονικός τζίρος και οριακή άνοδος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

18:12

Όμιλος Σαράντη: Καθαρά κέρδη 53,1 εκατ. ευρώ το 2025 - Αύξηση 15,3%

17:58

Επιστολή Πιερρακάκη σε Κόστα: Προτεραιότητα η συζήτηση για ενδυνάμωση του ευρώ στην επόμενη Σύνοδο

17:56

Aπό αύριο (12/3) οι αιτήσεις για εισαγωγή στα Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

17:52

Μπρατάκος: Οι παρεμβάσεις στην αγορά χρειάζονται σαφή όρια και προσεκτική εφαρμογή

17:49

Ουκρανία: Η Ρωσία για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χτύπησε αγωγό πετρελαίου στην Οδησσό

17:41

Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας για πλαφόν: Στο 1,29% ο μέσος όρος του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ το 2025

17:34

Oracle: Η μετοχή εκτινάσσεται 10% μετά τα ισχυρά κέρδη τριμήνου

17:26

Παρεμβάσεις 262,6 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα

17:15

ΥΠΕΞ: Δύο πτήσεις επαναπατρισμού σήμερα από Ντουμπάϊ και Ντόχα

17:04

Παπασταύρου: Καθοριστική συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην ενεργειακή μετάβαση

17:00

Αποστολή παραπλανητικών SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις

16:51

Η Revolut λειτουργεί πλέον ως πλήρως αδειοδοτημένη τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο

16:41

Τραμπ: Δεν έμεινε τίποτα να στοχοποιήσουμε στο Ιράν - Ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα

16:39

Κεφαλογιάννης: Ενισχύουμε τη συνεργασία Ελλάδας–Ηνωμένου Βασιλείου στην Πολιτική Προστασία

16:29

ΕΒΕΠ: «Η ενεργοποίηση του πλαφόν για τη προστασία της αγοράς χωρίς δημοσιονομικό κόστος»

16:18

ΑΑΔΕ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης λαθρεμπορίας καυσίμων 9 εκατ. ευρώ

16:18

ESMA: Σε περιβάλλον αυξημένου κινδύνου οι χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ - Στη δημοσιότητα η έκθεση αξιολόγησης ρίσκου

16:17

Ο ΔΟΕ ρίχνει στην αγορά 400 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

16:15

Γερμανία: Μεταφέρει το προσωπικό των πρεσβειών της σε Ιράν και Ιράκ

16:06

Η Κομισιόν απειλεί με κυρώσεις την Μπιενάλε επειδή επέτρεψε τη συμμετοχή της Ρωσίας

16:01

Η ιταλική φρεγάτα Federico Martinengo έφτασε στην Κύπρο

16:00

Έκλεισε η ελβετική πρεσβεία στην Τεχεράνη

15:59

Τουλάχιστον 20 πλοία έχουν χτυπηθεί στο Στενό του Ορμούζ από την έναρξη του πολέμου

15:58

Ισραήλ: «Χωρίς κανένα χρονικό όριο» η επίθεση κατά του Ιράν

15:52

Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της Ρουμανίας για αεροσκάφη ανεφοδιασμού και επιτήρησης

15:50

Wall Street: Προς αναζήτηση κατεύθυνσης με φόντο CPI και Μέση Ανατολή

15:49

Πλαφόν στην αγορά τροφίμων: Αναλυτικά η λίστα των αγαθών

15:47

Reuters: Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τον πόλεμο, αλλά οι χώρες του Κόλπου πληρώνουν το τίμημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider