Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων στο «ράφι» σύντομα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων στο «ράφι» σύντομα
Στο παρελθόν ακούσαμε από στόματα πολιτικών πως το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο. Αποδείχθηκε πως μόνο τέτοιο δεν είναι και πως μάλλον έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Είμαστε σε εποχές δύσκολες που τα πάντα στο «ράφι» των μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ και λοιπών καταστημάτων λιανικής και χονδρικής ανεβαίνουν με ταχείς ρυθμούς, ειδικά δε τα τρόφιμα που είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους καταναλωτές, ειδικότερα των οικονομικά ασθενέστερων.

Στο παρελθόν ακούσαμε από στόματα πολιτικών πως το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο. Αποδείχθηκε πως μόνο τέτοιο δεν είναι και πως μάλλον έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Γιατί όμως;

Για να φτάσει ένα προϊόν στο ράφι του μάρκετ και τελικά στο πιάτο μας, περνά από πολλές φάσεις. Ας αναλύσουμε όσο πιο απλά και σύντομα αυτές τις φάσεις.

ΕΙΣΡΟΕΣ: Καταρχήν ο γεωργός μας πρέπει να επενδύσει για να καλλιεργήσει σωστά το προϊόν του. Για να συμβεί αυτό επιτυχώς πρέπει να πληρώσει τις λεγόμενες εισροές για την εκμετάλλευση του, φάρμακα, σπόρους, λιπάσματα, κλπ. Οι τιμές αυτών σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκαν έως και 350%!

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Για να καλλιεργήσει ο φίλος γεωργός θα πρέπει να κινήσει τα μηχανήματα του και να ποτίσει τις καλλιέργειες του όπου αυτό απαιτείται. Όλα αυτά μεταφράζονται σε πληρωμές για ενέργεια (πετρέλαιο, ρεύμα, κλπ). Το κόστος ενέργειας, όπως για όλους μας, έτσι και για αυτούς έχει εκτοξευθεί και τα ποσά που πληρώνουν οι φίλοι παραγωγοί δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Για παράδειγμα το κόστος ρεύματος σε μία γεώτρηση, με σκοπό την άρδευση καλλιεργειών, που στο παρελθόν ήταν 2000€ με 3000€, το 2022 μπορεί να άγγιξε τα 9.000€ ή και 10.000€! Το ίδιο συνέβη και με τα καύσιμα, όταν ένας γεωργικός ελκυστήρας για να γεμίσει το ντεπόζιτο του πλέον μπορεί να απαιτούνται 400€ με 500€ (ίσως και περισσότερα) και σίγουρα γεμίζει κάμποσες φορές μέχρι να ολοκληρωθούν οι γεωργικές εργασίες.

Επίσης η έλλειψη εργατών γης, είτε αύξησε σημαντικά το κόστος εργασίας, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί άφησαν ασυγκόμιστα αρκετά αγροτεμάχια με αποτέλεσμα να μειωθεί η προσφορά προϊόντων με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αξία τους στο ράφι, αφού θα είναι δυσεύρετα.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Στην επεξεργασία τροφίμων απαιτείται ενέργεια. Το αυξημένο κόστος ενέργειας αύξησε το κόστος επεξεργασίας – μεταποίησης. Εκτός των άλλων, πολλοί εργάτες παραιτήθηκαν από μονάδες επεξεργασίας τροφίμων για να δουλέψουν στον τουρισμό (κυρίως) με αποτέλεσμα το κόστος εργασίας και στην μεταποίηση να είναι αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν.

Φυσικά όλες οι αυξήσεις των γεωργικών προϊόντων δεν άφησαν ανεπηρέαστη την κτηνοτροφία μας γιατί αυτοί οι δύο κλάδοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι.

Αυξημένες τιμές γεωργικών προϊόντων (ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους) και κόστος ενέργειας οδηγούν σε αυξήσεις τιμών και στα κτηνοτροφικά προϊόντα με ταυτόχρονη σταδιακή εξόντωση του κλάδου της κτηνοτροφίας η οποία συντελείτε ήδη και στην επαρχία συζητιέται έντονα εδώ και πολύ καιρό.

Όταν σε όλες τις φάσεις της παραγωγής τροφίμων βλέπουμε τα κόστη παραγωγής αυτών να ανεβαίνουν διαρκώς είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πότε θα σταματήσει η «ανηφόρα» στις τιμές των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, απεναντίας θα λέγαμε πως μάλλον είμαστε στην αρχή της ανηφόρας προς το παρόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Η Ουκρανία επιτρέπει σε εταιρείες να διαθέτουν εξοπλισμό αντιαεροπορικής άμυνας

23:45

Τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ του Σουδάν

23:30

Nvidia: Στα 57 δισ. δολάρια τα έσοδα γ' τριμήνου - Πάνω από τις εκτιμήσεις

23:24

Ο Ζελένσκι ευελπιστεί σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία πριν από το τέλος της χρονιάς

23:08

Έσπασε το πτωτικό σερί, πίσω στα κέρδη η Wall Street εν αναμονή της Nvidia

22:52

Πετρέλαιο: Πτώση 2% μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ για λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

22:39

Ουκρανία: Το παρασκήνιο πίσω από το νέο σχέδιο των ΗΠΑ - Τα 28 βασικά σημεία

22:27

ΟΗΕ: «Σοκαρισμένος» ο Τουρκ από τα πρόσφατα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία

22:14

Τραμπ: Θα καταβάλω προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Σουδάν

21:57

Ρομπότ με τη χρήση ΑΙ χόρεψε για χάρη του Πούτιν

21:45

«Πράσινο 2x2» για τον χρυσό

21:36

Γάζα: Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας - Τουλάχιστον 25 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα

21:27

Theon: Τροποποιείται η σύμβαση με OCCAR για προμήθεια χιλιάδων συστημάτων

21:15

Πρακτικά Fed: Επιφυλακτικότητα για νέα μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο - Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή;

21:09

Εθνική Τράπεζα: Αγορά 101.962 ιδίων μετοχών από 10/11 έως 17/11/2025

20:55

Τραμπ: Θα ήθελα πολύ να απολύσω τον Πάουελ

20:42

Απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στο Κόσοβο

20:29

Νετανιάχου: Προσδίδουμε τεράστια σημασία στη στρατιωτική μας παρουσία στην ουδέτερη ζώνη στη Συρία

20:16

ΝΔ: Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως και οι βαρύτατες ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα διερευνηθούν σε βάθος

20:08

Τρίτωσε το κακό στις ευρωαγορές πριν τη Nvidia

20:00

Οι πρώτες 300 ημέρες Τραμπ: Προεδρικές υπερεξουσίες και η νέα διεθνής αταξία

19:52

ΟΛΘ: Υπεγράφη η σύμβαση για την επέκταση του Προβλήτα 6 - Στα 195,6 εκατ. ο προϋπολογισμός

19:47

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αξιόπιστος σύμμαχος και ζωτικός εταίρος η Ελλάδα

19:35

Στο Κογκρέσο ο πρίγκιπας διάδοχος Μπιν Σαλμάν - Στο επίκεντρο οι ενεργειακές συμφωνίες

19:23

Cenergy Holdings: Άλμα 47% για τα καθαρά κέρδη στο γ' τρίμηνο - Στα 148 εκατ. ευρώ

19:16

Πιερρακάκης: Η εξαγορά του X.A. από την Euronext αντανακλά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας

19:01

Σχέδιο ΗΠΑ για λήξη του πολέμου στην Ουκρανία: Παραχώρηση εδαφών - Mείωση στρατού

18:51

Euronext – ΕΧΑΕ: Στο 74,25% «κλείδωσε» η αποδοχή της δημόσιας πρότασης

18:43

Adobe: Εξαγοράζει τη Semrush για 1,9 δισ. δολάρια

18:41

Βόρεια Μακεδονία: Ξεκίνησε η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Κότσανι με τους 63 νεκρούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider