Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων στο «ράφι» σύντομα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων στο «ράφι» σύντομα
Στο παρελθόν ακούσαμε από στόματα πολιτικών πως το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο. Αποδείχθηκε πως μόνο τέτοιο δεν είναι και πως μάλλον έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Είμαστε σε εποχές δύσκολες που τα πάντα στο «ράφι» των μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ και λοιπών καταστημάτων λιανικής και χονδρικής ανεβαίνουν με ταχείς ρυθμούς, ειδικά δε τα τρόφιμα που είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους καταναλωτές, ειδικότερα των οικονομικά ασθενέστερων.

Στο παρελθόν ακούσαμε από στόματα πολιτικών πως το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο. Αποδείχθηκε πως μόνο τέτοιο δεν είναι και πως μάλλον έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Γιατί όμως;

Για να φτάσει ένα προϊόν στο ράφι του μάρκετ και τελικά στο πιάτο μας, περνά από πολλές φάσεις. Ας αναλύσουμε όσο πιο απλά και σύντομα αυτές τις φάσεις.

ΕΙΣΡΟΕΣ: Καταρχήν ο γεωργός μας πρέπει να επενδύσει για να καλλιεργήσει σωστά το προϊόν του. Για να συμβεί αυτό επιτυχώς πρέπει να πληρώσει τις λεγόμενες εισροές για την εκμετάλλευση του, φάρμακα, σπόρους, λιπάσματα, κλπ. Οι τιμές αυτών σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκαν έως και 350%!

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Για να καλλιεργήσει ο φίλος γεωργός θα πρέπει να κινήσει τα μηχανήματα του και να ποτίσει τις καλλιέργειες του όπου αυτό απαιτείται. Όλα αυτά μεταφράζονται σε πληρωμές για ενέργεια (πετρέλαιο, ρεύμα, κλπ). Το κόστος ενέργειας, όπως για όλους μας, έτσι και για αυτούς έχει εκτοξευθεί και τα ποσά που πληρώνουν οι φίλοι παραγωγοί δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Για παράδειγμα το κόστος ρεύματος σε μία γεώτρηση, με σκοπό την άρδευση καλλιεργειών, που στο παρελθόν ήταν 2000€ με 3000€, το 2022 μπορεί να άγγιξε τα 9.000€ ή και 10.000€! Το ίδιο συνέβη και με τα καύσιμα, όταν ένας γεωργικός ελκυστήρας για να γεμίσει το ντεπόζιτο του πλέον μπορεί να απαιτούνται 400€ με 500€ (ίσως και περισσότερα) και σίγουρα γεμίζει κάμποσες φορές μέχρι να ολοκληρωθούν οι γεωργικές εργασίες.

Επίσης η έλλειψη εργατών γης, είτε αύξησε σημαντικά το κόστος εργασίας, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί άφησαν ασυγκόμιστα αρκετά αγροτεμάχια με αποτέλεσμα να μειωθεί η προσφορά προϊόντων με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αξία τους στο ράφι, αφού θα είναι δυσεύρετα.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Στην επεξεργασία τροφίμων απαιτείται ενέργεια. Το αυξημένο κόστος ενέργειας αύξησε το κόστος επεξεργασίας – μεταποίησης. Εκτός των άλλων, πολλοί εργάτες παραιτήθηκαν από μονάδες επεξεργασίας τροφίμων για να δουλέψουν στον τουρισμό (κυρίως) με αποτέλεσμα το κόστος εργασίας και στην μεταποίηση να είναι αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν.

Φυσικά όλες οι αυξήσεις των γεωργικών προϊόντων δεν άφησαν ανεπηρέαστη την κτηνοτροφία μας γιατί αυτοί οι δύο κλάδοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι.

Αυξημένες τιμές γεωργικών προϊόντων (ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους) και κόστος ενέργειας οδηγούν σε αυξήσεις τιμών και στα κτηνοτροφικά προϊόντα με ταυτόχρονη σταδιακή εξόντωση του κλάδου της κτηνοτροφίας η οποία συντελείτε ήδη και στην επαρχία συζητιέται έντονα εδώ και πολύ καιρό.

Όταν σε όλες τις φάσεις της παραγωγής τροφίμων βλέπουμε τα κόστη παραγωγής αυτών να ανεβαίνουν διαρκώς είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πότε θα σταματήσει η «ανηφόρα» στις τιμές των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, απεναντίας θα λέγαμε πως μάλλον είμαστε στην αρχή της ανηφόρας προς το παρόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:52

DW: Η Βουλγαρία στο ευρώ. Επιτέλους.

16:36

Λιανεμπόριο: Οι ξένες αλυσίδες που αναδιαμορφώνουν το σύγχρονο shopping

16:13

Γάζα: Ο Γουίτκοφ βλέπει «πρόοδο» στην εφαρμογή του σχεδίου Τραμπ

16:03

Αγροτικές κινητοποιήσεις και κλιματική κρίση: Διπλή πίεση στο τραπέζι των Ελλήνων

15:38

Ηλεκτρονικό εμπόριο: 8 στους 10 Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν από πλατφόρμες εκτός Ε.Ε.

15:17

Περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες θέλει ο Ζελένσκι

15:01

6 προορισμοί στην Ελλάδα για οικογενειακές αποδράσεις την Πρωτοχρονιά

14:42

Θετική αλλά με όρους η αντίδραση της Γαλλίας σε ενδεχόμενο διαλόγου Μακρόν - Πούτιν

14:20

Τι συμβαίνει όταν παίρνεις καθημερινά βιταμίνη D για μεγάλο διάστημα

13:53

Πιερρακάκης: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει η πόλη που θα συμβολίζει το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

13:35

Η Αυστραλία τηρεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στο Σίδνεϊ

13:15

Αέριο: Αυξημένη η κατανάλωση – Κυριαρχία του LNG στις εισαγωγές

12:50

ΕΚΤ: Xαμηλότερες τιμές ενέργειας και αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην ΕΕ «βλέπει» το 2026

12:26

Πηγές ΥΠΕΘΑ για αναβολές: Ουδείς που σπουδάζει ή διαμένει ήδη στο εξωτερικό θίγεται με το νομοσχέδιο

12:08

«Πλημμύρισε» από κόσμο το Μετρό Θεσσαλονίκης κατά τη χθεσινή 24ωρη λειτουργία

11:48

ΗΠΑ: Δεύτερη κατάσχεση δεξαμενόπλοιου της Βενεζουέλας - «Κλοπή» καταγγέλλει το Καράκας

11:35

Κεφαλογιάννη: Νέο έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό το 2025

11:20

Αγρότες: Συνεχίζεται και σήμερα το άνοιγμα των διοδίων - Παραμένουν στους δρόμους

11:01

Οι «εποικοδομητικές» συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ στο Μαϊάμι θα συνεχιστούν σήμερα

10:57

Τσιάρας: Μπορούμε να βρούμε τον δρόμο της συνεννόησης με τους αγρότες

10:52

Νέο ν/σ Πολιτικής Προστασίας: Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων - Οι 10 βασικές αλλαγές

10:34

Μητσοτάκης προς αγρότες: Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, όχι στο παράλογο

10:23

Ο Πούτιν δηλώνει «έτοιμος για διάλογο» με τον Μακρόν, εφόσον «υπάρχει αμοιβαία πολιτική βούληση»

10:09

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα: Το εορταστικό ωράριο και ο στόχος του λιανεμπορίου για τον Δεκέμβριο

09:45

Αγορά εργασίας: Αυτά είναι τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν από την αυτοματοποίηση - Όλη η λίστα

09:35

Φθηνή θέρμανση στο εξοχικό: Τρόποι για να μην «καίει» χρήματα τον χειμώνα

09:25

Άδεια: Τι γίνεται αν δεν την πάρεις εντός του έτους - Τι αλλάζει από το 2026 και τι μπορεί να απαιτήσεις από τον εργοδότη

09:15

Αλλάζει το τοπίο των κυβερνοαπειλών - Πόσο ευάλωτες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις

09:03

Η «εκβιομηχάνιση» της ανόδου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

23:55

Τουρκία: Συνάντηση του επικεφαλής της ΜΙΤ με αντιπροσωπεία της Χαμάς

gazzetta
gazzetta reader insider insider