Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων στο «ράφι» σύντομα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων στο «ράφι» σύντομα
Στο παρελθόν ακούσαμε από στόματα πολιτικών πως το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο. Αποδείχθηκε πως μόνο τέτοιο δεν είναι και πως μάλλον έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Είμαστε σε εποχές δύσκολες που τα πάντα στο «ράφι» των μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ και λοιπών καταστημάτων λιανικής και χονδρικής ανεβαίνουν με ταχείς ρυθμούς, ειδικά δε τα τρόφιμα που είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους καταναλωτές, ειδικότερα των οικονομικά ασθενέστερων.

Στο παρελθόν ακούσαμε από στόματα πολιτικών πως το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο. Αποδείχθηκε πως μόνο τέτοιο δεν είναι και πως μάλλον έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

Γιατί όμως;

Για να φτάσει ένα προϊόν στο ράφι του μάρκετ και τελικά στο πιάτο μας, περνά από πολλές φάσεις. Ας αναλύσουμε όσο πιο απλά και σύντομα αυτές τις φάσεις.

ΕΙΣΡΟΕΣ: Καταρχήν ο γεωργός μας πρέπει να επενδύσει για να καλλιεργήσει σωστά το προϊόν του. Για να συμβεί αυτό επιτυχώς πρέπει να πληρώσει τις λεγόμενες εισροές για την εκμετάλλευση του, φάρμακα, σπόρους, λιπάσματα, κλπ. Οι τιμές αυτών σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκαν έως και 350%!

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Για να καλλιεργήσει ο φίλος γεωργός θα πρέπει να κινήσει τα μηχανήματα του και να ποτίσει τις καλλιέργειες του όπου αυτό απαιτείται. Όλα αυτά μεταφράζονται σε πληρωμές για ενέργεια (πετρέλαιο, ρεύμα, κλπ). Το κόστος ενέργειας, όπως για όλους μας, έτσι και για αυτούς έχει εκτοξευθεί και τα ποσά που πληρώνουν οι φίλοι παραγωγοί δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Για παράδειγμα το κόστος ρεύματος σε μία γεώτρηση, με σκοπό την άρδευση καλλιεργειών, που στο παρελθόν ήταν 2000€ με 3000€, το 2022 μπορεί να άγγιξε τα 9.000€ ή και 10.000€! Το ίδιο συνέβη και με τα καύσιμα, όταν ένας γεωργικός ελκυστήρας για να γεμίσει το ντεπόζιτο του πλέον μπορεί να απαιτούνται 400€ με 500€ (ίσως και περισσότερα) και σίγουρα γεμίζει κάμποσες φορές μέχρι να ολοκληρωθούν οι γεωργικές εργασίες.

Επίσης η έλλειψη εργατών γης, είτε αύξησε σημαντικά το κόστος εργασίας, είτε οι ίδιοι οι παραγωγοί άφησαν ασυγκόμιστα αρκετά αγροτεμάχια με αποτέλεσμα να μειωθεί η προσφορά προϊόντων με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αξία τους στο ράφι, αφού θα είναι δυσεύρετα.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Στην επεξεργασία τροφίμων απαιτείται ενέργεια. Το αυξημένο κόστος ενέργειας αύξησε το κόστος επεξεργασίας – μεταποίησης. Εκτός των άλλων, πολλοί εργάτες παραιτήθηκαν από μονάδες επεξεργασίας τροφίμων για να δουλέψουν στον τουρισμό (κυρίως) με αποτέλεσμα το κόστος εργασίας και στην μεταποίηση να είναι αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν.

Φυσικά όλες οι αυξήσεις των γεωργικών προϊόντων δεν άφησαν ανεπηρέαστη την κτηνοτροφία μας γιατί αυτοί οι δύο κλάδοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι.

Αυξημένες τιμές γεωργικών προϊόντων (ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους) και κόστος ενέργειας οδηγούν σε αυξήσεις τιμών και στα κτηνοτροφικά προϊόντα με ταυτόχρονη σταδιακή εξόντωση του κλάδου της κτηνοτροφίας η οποία συντελείτε ήδη και στην επαρχία συζητιέται έντονα εδώ και πολύ καιρό.

Όταν σε όλες τις φάσεις της παραγωγής τροφίμων βλέπουμε τα κόστη παραγωγής αυτών να ανεβαίνουν διαρκώς είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πότε θα σταματήσει η «ανηφόρα» στις τιμές των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, απεναντίας θα λέγαμε πως μάλλον είμαστε στην αρχή της ανηφόρας προς το παρόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΕΟΔΥ: Οκτώ νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα

23:45

Σπανάκης: Έρχεται νέος ληξιαρχικός νόμος και αναβάθμιση του Ειδικού Ληξιαρχείου

23:35

Βρετανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Λονδίνο κατά της επίσκεψης του Τραμπ

23:29

Λίβανος: Τουλάχιστον δύο νεκροί από ισραηλινό πλήγμα

23:22

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία περιμένουν «συγκεκριμένα βήματα»

23:10

Απώλειες στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Πάουελ και τη Fed - Άνοδος μόνο για Dow Jones

22:54

Πακιστάν και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας

22:44

Χαμάς: Εμφανίστηκε ξανά ο Γαζί Χαμάντ, ηγετικό στέλεχός της, μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Κατάρ

22:34

Μελόνι για Γάζα: Η αντίδραση του Ισραήλ είναι σαφώς δυσανάλογη

22:20

Πιέσεις στο πετρέλαιο από Fed και αύξηση αποθεμάτων ντίζελ

22:12

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αγορά 4ης φρεγάτας Belharra

22:01

Πάουελ: «Διαχείριση ρίσκου» η σημερινή μείωση επιτοκίων - Δύσκολη εξίσωση απασχόληση και πληθωρισμός

21:57

Το Ιράν έτοιμο να βρει μια δίκαιη λύση με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα

21:43

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη με double score η ΝΔ - Ποιον θέλουν οι πολίτες για «ηγέτη» της Κεντροαριστεράς

21:34

«Πέταξε» σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός μετά το «ψαλίδι» της Fed

21:28

Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος

21:13

ΕΚΤΕΡ: Μεταβολές στα μεγέθη των ενοποιημένων και ατομικών οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2024

21:00

Μείωση επιτοκίων 0,25% από Fed - «Σήμα» για ακόμη 2 εντός 2025

21:00

Χρυσός: Καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – Μπορεί το ράλι να συνεχιστεί;

20:54

Υπ. Παιδείας για ΠΑΣΟΚ: Τεχνητή ένταση γύρω από τις άδειες των μη κρατικών Πανεπιστημίων

20:45

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τροποποιήσεις αύριο Πέμπτη λόγω προγραμματισμένης πορείας

20:36

Microsoft: «Ενοικιάζει» υπολογιστική ισχύ ΑΙ από Νορβηγία για 6,2 δισ. δολάρια

20:34

Στο Καπιτώλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης - Τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής

20:18

Παιδιά από τη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να λάβουν θεραπεία

20:08

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Καμπανάκι για ελλείψεις φαρμάκων - Δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής πλατφόρμας δεδομένων

20:00

Ιχθυοκαλλιέργειες: Η βουβή πρωτιά της Ελλάδας και οι προκλήσεις - Έρχεται το χωροταξικό

19:56

Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής καταρτιζόμενων στις Δημόσιες ΣΑΕΚ

19:45

Ομόφωνη απόφαση της ΓΣΕΕ για 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου - Τι διεκδικεί

19:42

Ε.Ε: «Πράσινο φως» για διαπραγματεύσεις με Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο για το SAFE

19:33

Alpha Bank-Micro universal bank με τοπική τεχνογνωσία και διεθνή πρόσβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider