Κοινή Αγροτική Πολιτική: Περισσότερα από 13,5 δισ. στη επόμενη πενταετία και όμως δεν ενημερώνει κανείς τους αγρότες μας!

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κοινή Αγροτική Πολιτική: Περισσότερα από 13,5 δισ. στη επόμενη πενταετία και όμως δεν ενημερώνει κανείς τους αγρότες μας!
Η έλλειψη ενημέρωσης, θα οδηγήσει σχεδόν αναπόφευκτα στην απώλεια ενισχύσεων, με ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για τον αγροτικό πληθυσμό και τον αγροδιατροφικό τομέα γενικότερα, σε εποχές «βαριάς» ενεργειακής και διατροφικής κρίσης.

Τις προηγούμενες μέρες εγκρίθηκε η ελληνική πρόταση για τον τρόπο εφαρμογής της επόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στη χώρα μας. Η ΚΑΠ δύναται να μοιράσει περισσότερα από 13,5 δισ. την επόμενη πενταετία στον ελληνικό γεωργοκτηνοτροφικό κλάδο. Υπολογίζονται περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο. Το ποσό αυτό μοιράζεται σε άμεσες, περίπου 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και άμεσες ενισχύσεις, κάτι περισσότερο από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ!

Οι άμεσες ενισχύσεις είναι αυτές που δίνονται για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής και συνδέονται κυρίως με την καλλιεργούμενη έκταση ή την έκταση των βοσκοτόπων, ενώ οι έμμεσες είναι αυτές που δίνονται μέσω προγραμμάτων (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης).

Τα χρήματα στο σύνολο τους δεν μεταβάλλονται σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ, ωστόσο ο τρόπος για να μπορέσει ο κάθε γεωργός και κτηνοτρόφος να λάβει τις ενισχύσεις αυτές, αλλάζει σημαντικά και θα επηρεάσει τουλάχιστον το 40% των ποσών που μέχρι σήμερα λάμβαναν οι αγρότες. Γενικότερα γίνεται πιο σύνθετος και για να εφαρμόσουν οι αγρότες μας τα όσα προβλέπονται στα κείμενα αυτά χρειάζονται ΑΜΕΣΑ ενημέρωση και... εκπαίδευση!

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτή τη φορά φαίνεται πως δε θα είναι αρκετή μια απλή παρουσίαση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή τους λοιπούς αρμόδιους φορείς πληρωμών (π.χ. ΟΠΕΚΕΠΕ) σχετικά με την εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Απαιτείται πλέον διαρκής και άμεση ενημέρωση, παραδείγματα, ίσως και εκπαίδευση όσων καλλιεργούν γη, με κάθε δυνατό μέσο. Ενημέρωση που μάλλον θα πρέπει να επικεντρωθεί στις άμεσες ενισχύσεις (9,5 δισ... ) γιατί για την απορρόφηση των 3,5 δισ. μέσω προγραμμάτων, είναι σίγουρο πως θα λειτουργήσει ο νόμος της αγοράς και ο ιδιωτικός τομέας (κυρίως) θα αναλάβει το έργο.

Από πότε θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει οι ενημερώσεις; «Από ΧΘΕΣ» όπως λέει και ο λαός… Μη ξεχνάτε πως από 1/1/2023 καλούμαστε να εφαρμόσουμε μια εντελώς νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για τη χώρα μας.

Η έλλειψη ενημέρωσης, θα οδηγήσει σχεδόν αναπόφευκτα στην απώλεια ενισχύσεων, με ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για τον αγροτικό πληθυσμό και τον αγροδιατροφικό τομέα γενικότερα, σε εποχές «βαριάς» ενεργειακής και διατροφικής κρίσης… και όταν οι αγρότες μας απωλέσουν μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους ή θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα, είναι σίγουρο πως θα πληρώσουμε εμείς πιο ακριβά την τροφή στο πιάτο μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:55

Jumbo: Αύξηση 4% στις πωλήσεις το πρώτο τετράμηνο - Επιβράδυνση στην αγορά της Ρουμανίας

10:52

Παπαθανάσης: Ξεκινά η υλοποίηση δράσης ανάπλασης των «Προσφυγικών» της Λ. Αλεξάνδρας

10:49

Ευρωαγορές: Ράλι στις μετοχές μετά την ακύρωση της «Επιχείρησης Ελευθερία»

10:46

Παπουτσάνης: Οριακή μείωση του κύκλου εργασιών το α' τρίμηνο, στο 55% οι εξαγωγές

10:19

Παπαθανάσης: 2,5 εκατ. για λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Εορδαίας

10:09

Η Nissan κλείνει μία από τις δύο γραμμές παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο - «Κόβει» 900 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

10:01

Samsung: Μπήκε στο «κλειστό κλαμπ» του 1 τρισ. δολ. - Η τεχνητή νοημοσύνη εκτίναξε τη μετοχή

09:55

ΔΑΑ: Από τα 12 εκατ. στα 34 εκατ. επιβάτες - Πώς το «Ελ. Βενιζέλος» έμαθε να πετά σε κρίσεις

09:38

Κεραμέως: «Άλλο η πολιτική του λαϊκισμού και άλλο η πολιτική του ρεαλισμού» - Τι είπε για συντάξεις χηρείας και ίση αμοιβή

09:33

Lufthansa: Μείωσε τις απώλειες το Q1 και διατηρεί το ετήσιο guidance παρά το πλήγμα των 2 δισ. δολ. στα καύσιμα

09:13

BSH: Τζίρο 178 εκατ. ευρώ το 2025 στην Ελλάδα - Οι κατηγορίες συσκευών που ξεχώρισαν και οι προοπτικές του 2026

09:07

Δυτική Όχθη: Πάνω από 400 διπλωμάτες καλούν την ΕΕ να «δράσει τώρα» κατά του ισραηλινού εποικισμού

09:02

ΟΗΕ: Η Ελλάδα επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της στη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων

08:57

Βυθίστηκε φορτηγό πλοίο βόρεια της Άνδρου - Σώθηκαν και οι 9 ναυτικοί

08:54

Πιερρακάκης: «Αν η Ευρώπη δεν ενώσει τις δυνάμεις της σε οικονομία, άμυνα και τεχνολογία, θα χάσει μια μεγάλη ευκαιρία»

08:53

Τραμπ: Διακόπτεται η «Επιχείρηση Ελευθερία» εν μέσω διαπραγματεύσεων με το Ιράν

08:39

Αύριο η υπογραφή της Β' φάσης του προγράμματος για την ανακαίνιση σχολικών μονάδων

08:23

Η ΑΙ αλλάζει το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο

08:22

«Φρένο» στα περιστατικά απάτης με κάρτες, POS και ATM

08:20

Αττικά Πολυκαταστήματα: Οι σταθμοί μιας εταιρείας που φιλοδοξεί να αναδειχθεί στα «Harrods» της Ελλάδας

08:12

Γερμανία: Πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης Μερτς, αλλά κανείς δεν έχει διάθεση για γιορτή

08:05

Κυκλοφοριακό: «Τρέχουν» εξελίξεις στον κόμβο-«ανάσα» για Δυτική Αττική, Πειραιά (ΜΕΤΚΑ/Δομική Κρήτης)

08:00

Τα έργα των 1 δισ. που αλλάζουν το τσιμέντο στην Ελλάδα – Το στοίχημα της βιομηχανίας για μηδενικές εκπομπές

07:53

Ιtalgas: Μετά την εξαγορά της 2i Rete Gas, ποντάρει στα δίκτυα και τις σταθερές αποδόσεις

07:50

Η Κομισιόν εγκρίνει σήμερα χρηματοδοτικό πακέτο για την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών - Τι περιλαμβάνει

07:45

Γεμίζουν τα πορτοφόλια με κάρτες, «εκτίναξη» συναλλαγών στα 2,7 δισ. το 2025

07:42

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Metlen: «Καθαρός ορίζοντας» στη σύμβαση 320 εκατ. για το Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου

07:40

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αυξημένο risk premium, «σφιχτές» αποτιμήσεις

07:37

Έρχονται ανάδοχοι στα 2 οδικά ΣΔΙΤ 700 εκατ. ευρώ, απορρίφθηκαν οι προσφυγές - Ο παράγοντας ΣτΕ

07:29

Μισός φόρος για όσους επιστρέψουν στην Ελλάδα και δουλέψουν στο Δημόσιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider