Κοινή Αγροτική Πολιτική: Περισσότερα από 13,5 δισ. στη επόμενη πενταετία και όμως δεν ενημερώνει κανείς τους αγρότες μας!

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κοινή Αγροτική Πολιτική: Περισσότερα από 13,5 δισ. στη επόμενη πενταετία και όμως δεν ενημερώνει κανείς τους αγρότες μας!
Η έλλειψη ενημέρωσης, θα οδηγήσει σχεδόν αναπόφευκτα στην απώλεια ενισχύσεων, με ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για τον αγροτικό πληθυσμό και τον αγροδιατροφικό τομέα γενικότερα, σε εποχές «βαριάς» ενεργειακής και διατροφικής κρίσης.

Τις προηγούμενες μέρες εγκρίθηκε η ελληνική πρόταση για τον τρόπο εφαρμογής της επόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στη χώρα μας. Η ΚΑΠ δύναται να μοιράσει περισσότερα από 13,5 δισ. την επόμενη πενταετία στον ελληνικό γεωργοκτηνοτροφικό κλάδο. Υπολογίζονται περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο. Το ποσό αυτό μοιράζεται σε άμεσες, περίπου 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και άμεσες ενισχύσεις, κάτι περισσότερο από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ!

Οι άμεσες ενισχύσεις είναι αυτές που δίνονται για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής και συνδέονται κυρίως με την καλλιεργούμενη έκταση ή την έκταση των βοσκοτόπων, ενώ οι έμμεσες είναι αυτές που δίνονται μέσω προγραμμάτων (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης).

Τα χρήματα στο σύνολο τους δεν μεταβάλλονται σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ, ωστόσο ο τρόπος για να μπορέσει ο κάθε γεωργός και κτηνοτρόφος να λάβει τις ενισχύσεις αυτές, αλλάζει σημαντικά και θα επηρεάσει τουλάχιστον το 40% των ποσών που μέχρι σήμερα λάμβαναν οι αγρότες. Γενικότερα γίνεται πιο σύνθετος και για να εφαρμόσουν οι αγρότες μας τα όσα προβλέπονται στα κείμενα αυτά χρειάζονται ΑΜΕΣΑ ενημέρωση και... εκπαίδευση!

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτή τη φορά φαίνεται πως δε θα είναι αρκετή μια απλή παρουσίαση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή τους λοιπούς αρμόδιους φορείς πληρωμών (π.χ. ΟΠΕΚΕΠΕ) σχετικά με την εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Απαιτείται πλέον διαρκής και άμεση ενημέρωση, παραδείγματα, ίσως και εκπαίδευση όσων καλλιεργούν γη, με κάθε δυνατό μέσο. Ενημέρωση που μάλλον θα πρέπει να επικεντρωθεί στις άμεσες ενισχύσεις (9,5 δισ... ) γιατί για την απορρόφηση των 3,5 δισ. μέσω προγραμμάτων, είναι σίγουρο πως θα λειτουργήσει ο νόμος της αγοράς και ο ιδιωτικός τομέας (κυρίως) θα αναλάβει το έργο.

Από πότε θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει οι ενημερώσεις; «Από ΧΘΕΣ» όπως λέει και ο λαός… Μη ξεχνάτε πως από 1/1/2023 καλούμαστε να εφαρμόσουμε μια εντελώς νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για τη χώρα μας.

Η έλλειψη ενημέρωσης, θα οδηγήσει σχεδόν αναπόφευκτα στην απώλεια ενισχύσεων, με ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για τον αγροτικό πληθυσμό και τον αγροδιατροφικό τομέα γενικότερα, σε εποχές «βαριάς» ενεργειακής και διατροφικής κρίσης… και όταν οι αγρότες μας απωλέσουν μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους ή θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα, είναι σίγουρο πως θα πληρώσουμε εμείς πιο ακριβά την τροφή στο πιάτο μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:06

Ιράν: Διακοπή της παραγωγής χάλυβα της Khuzestan Steel Company μετά από ισραηλινοαμερικανικά πλήγματα

14:58

Πεζεσκιάν: Θα απαντήσουμε με σθένος αν στοχοθετηθούν υποδομές και οικονομικά κέντρα

14:44

Ζελένσκι: Ουκρανία και ΗΑΕ συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας

14:36

Ιράν: Ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε αμερικανικό πλοίο επιμελητείας στα ανοιχτά του Ομάν

14:29

Συνεχές ισραηλινό σφυροκόπημα στο Λίβανο

14:15

Κώτσηρας: Στηρίζουμε όσους έχουν πραγματική ανάγκη χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον της οικονομίας

13:55

Τραμπ και πετρέλαιο: Όταν οι αγορές «χορεύουν» στα λόγια του

13:28

Είκοσι Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο

13:21

4ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Σε εξέλιξη η δεύτερη ημέρα εργασιών

13:17

Θεσσαλονίκη: Συμπλοκή σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

13:14

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις ανάγκες των Κοινοτήτων της Ελλάδας στο εξωτερικό

13:00

Έρχονται εξελίξεις για τα 22+1 (Καλαμάτα) Περιφερειακά Αεροδρόμια

12:53

Bloomberg: Ο πόλεμος αναγκάζει την παγκόσμια ελίτ να αντιμετωπίζει διαρκή σοκ

12:35

ΒοfΑ: Συμφωνία καταβολής 72,5 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει αγωγή θυμάτων του Έπστιν

12:18

ΚΥΣΕΑ: Νέος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο αντιναύαρχος Λ.Σ. Χρήστος Κοντορουχάς

12:10

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο

12:06

Ποιοι σκοτώνουν την πανίδα στον Γράμμο και την Δαδιά του Έβρου;

11:56

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ συζήτησε με τις ΗΠΑ για κρίσιμα ορυκτά και δασμούς

11:40

Ουκρανία: Τρεις νεκροί από ρωσικά πλήγματα

11:33

Μαρινάκης: Οι εκλογές θα γίνουν το 2027

11:09

Reuters: Οι ΗΠΑ έχουν καταστρέψει περίπου το 1/3 του ιρανικού πυραυλικού οπλοστασίου

10:45

Σκέρτσος: Η Ελλάδα καταγράφει τη 2η μεγαλύτερη βελτίωση στον ΟΟΣΑ στη δημόσια ακεραιότητα

10:38

Η μηνιγγίτιδα σκοτώνει πάνω από 250.000 ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο

10:30

Ταϊλάνδη: Ανακοίνωσε συμφωνία με το Ιράν για ασφαλή διέλευση απ' το στενό του Ορμούζ

10:25

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης έχουν κολλήσει τη βελόνα της χώρας και αυτό σύντομα θα αλλάξει

10:20

Στο Άγιο Όρος ο Βασίλης Κικίλιας για αυτοψίες σε λιμένες

09:53

IAEA: Πλήγμα στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ

09:39

ΕΚΠΑ «Asclepius»: Ψηφιακή χαρτογράφηση για πρόβλεψη καρκίνου παχέος εντέρου, μαστού και θυρεοειδούς

09:34

Στο επίκεντρο η επόμενη μέρα του ελληνικού βαμβακιού

09:25

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Αιμορραγία» 17 δισ. προκάλεσε ο πόλεμος

gazzetta
gazzetta reader insider insider