CNBC: Αναστάτωση στις αγορές, αν η Ελλάδα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
CNBC: Αναστάτωση στις αγορές, αν η Ελλάδα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις

«Η Ελλάδα δοκιμάζει τους δανειστές της και τις αγορές με τα σχέδια για περικοπές», γράφει το πρακτορείο CNBC, αναφερόμενο στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα, η Ελλάδα ετοιμάζεται για μια ακόμη μάχη με τους δανειστές της και τις αγορές. Και αυτό γιατί, το βράδυ της Δευτέρας, κατέθεσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο περιλαμβάνει δύο σενάρια περικοπών. Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει με τις συντάξεις.

«Το ένα από τα δύο σενάρια προβλέπει τις ήδη συμφωνηθείσες περικοπές των συντάξεων, σε πλήρη εναρμόνιση με τις προσδοκίες των δανειστών, ενώ το δεύτερο σενάριο δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων, γεγονός που υποδεικνύει πως η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη συμφωνήσει με τους πιστωτές», σημειώνει το CNBC και συνεχίζει:

«Οι περικοπές των συντάξεων έχει συμφωνηθεί να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019 και αποτελούν μια από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις του ελληνικού προγράμματος. Πιθανές μεταβολές των όσων έχουν συμφωνηθεί για τις συντάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τριβές με τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας ήταν καλύτερα του αναμενομένου τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας, μάλιστα, στο ύψος του 4,2% το 2017, έναντι των απαιτήσεων των δανειστών για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%», σχολιάζει, μιλώντας στο CNBC, o Carsten Hesse, οικονομολόγος στη Berenberg.

«Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται υπερβολικές πιέσεις, προκειμένου να πει ‘ναι’ στη δημοσιονομική χαλάρωση καθώς η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο», σημειώνει ο Ricardo Garcia, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS.

«Εάν η Ελλάδα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, θα προκληθεί αναστάτωση στις αγορές, σε μια κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η χώρα παραμένει ευάλωτη απέναντι στα εξωτερικά, πιθανά σοκ», καταλήγει το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Κατοικίες: Οι κινήσεις που «κλειδώνουν» την επιστροφή ενοικίου – Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος Σεπτεμβρίου

ΕΦΚΑ: Ολοταχώς προς τη σύνταξη βγαίνει η γενιά των baby boomers - Γιατί συνεχίζουν να εργάζονται

AρρένΑ: Αύξηση πωλήσεων για το «νερό του Ολυμπιακού» - Οι στόχοι της οικογένειας Τσάκου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider