Το μοντέλο συναίνεσης και συνεννόησης που ακολούθησε ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου προέκρινε ως λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας μιλώντας στο συνέδριο «Προκλήσεις και ευκαιρίες στην οικονομία», που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Λευκωσία.
«Οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο συναίνεσαν στη βάση της οικονομικής προσαρμογής. Και αυτό, εκτός από το θετικό αποτέλεσμα, που έχει στη διαχείριση της κρίσης και στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, έχει και ουσιαστική επίδραση στους πολίτες. Πολύ απλά, αυτό το κλίμα συναίνεσης διαπέρασε και στη συντριπτική πλειονότητα της κυπριακής κοινωνίας» σημείωσε ο κ. Κόλλιας προσθέτωντας ωστόσο στην Ελλάδα «έγινε ακριβώς το αντίθετο». .
«Η κοινή γνώμη δεν ενημερώθηκε ποτέ για τις διαχρονικές παθογένειες, που τελικά οδήγησαν στο μνημόνιο. Αντ’ αυτού, εκπαιδεύτηκε να πολεμά το μνημόνιο, το οποίο εκ του μηδενός, χωρίς λόγο, προκάλεσε την κρίση», τόνισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Αν η εθνική συναίνεση ήταν μια φορά η λύση για την Κύπρο, για την Ελλάδα είναι δέκα υπογράμμισε ο κ. Κόλλια, και πρόσθεσε: «απαιτείται, λοιπόν, να εκκινήσει στη χώρα ένας σοβαρός επιστημονικός και πολιτικός διάλογος για τις πολιτικές και θεσμικές προϋποθέσεις, με τις οποίες θα μπορούσαν να οικοδομηθούν σταθερές και αποτελεσματικές κυβερνήσεις συνεργασίας ή σχήματα συναίνεσης».