CNBC: Η Ευρώπη θέλει το δικό της ΔΝΤ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
CNBC: Η Ευρώπη θέλει το δικό της ΔΝΤ

Μετά από αρκετά προγράμματα διάσωσης, η σχέση μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μπορεί να αλλάξει δραματικά, σημειώνει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το CNBC, ισχυριζόμενο πως η Ευρωζώνη εξετάζει πιθανούς τρόπους ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του ESM με τελικό σκοπό να αντικαταστήσει στο μέλλον το ΔΝΤ.

Αν και οι λεπτομέρειες των σχεδίων της ΕΕ θα ανακοινωθούν λίγο πριν το τέλος του έτους, η γενική ιδέα είναι να αυξηθούν οι αρμοδιότητες του ESM ώστε να παρακολουθεί και να επιβάλλει την συμμόρφωση κατά την διάρκεια προγραμμάτων διάσωσης αλλά και να δίνει κεφάλαια όπως το ΔΝΤ.

«Η ευρωζώνη είναι πιο ανθεκτική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύω ότι ο ESM θα πρέπει πλέον προοδευτικά να μετεξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο το οποίο, ωστόσο, πρέπει να είναι σταθερά προσηλωμένο στους κανόνες και τις αρμοδιότητες της Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker.

Γιατί όμως η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της ΔΝΤ;

Η ιδέα Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών, μεταξύ των οποίων και του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, είναι να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς στην Ευρωζώνη κάνοντας με τον τρόπο αυτό και πιο ανθεκτική την ένωση σε δυνητικές κρίσεις.

Κυρίως όμως, αυτή η εξέλιξη θα κάνει πιο ανεξάρτητη την Ευρώπη από το ΔΝΤ για τις περιπτώσεις που ένα κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ θα χρειάζεται μια οικονομική ενίσχυση.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι, η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει τον δικό της «πυροσβεστικό» για ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις. «Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα δώσει την δυνατότητα τα μελλοντικά προβλήματα των ευρωπαϊκών χωρών να επιλύονται από την ίδια την ευρωζώνη και όχι από «εξωτερικούς» συνεργάτες» προσθέτει ο κ. Μπρζέσκι.

Κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης υπήρξαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ, από διαφορές στις προβλέψεις, όπως για παράδειγμα στο ποιο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, αν χρειάζεται ή όχι και πόση αναδιάρθρωση του χρέους και άλλα. Να υπενθυίσουμε ότι το ΔΝΤ, σε αντίθεση με τους εταίρους της Ελλάδας στην ευρωζώνη υπήρξε ο μεγαλύτερους υποστηρικτές της ελάφρυνσης χρέους της χώρας.

Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα ήταν και πιο ευπρόσδεκτο στην περίπτωση της Γερμανίας. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ασκεί σκληρή κριτική όσον αφορά το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως φορολογικής αρχής - το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των χωρών με τους κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος, αλλά παρά τις πολλές αποκλίσεις στην περιοχή, η αρχή δεν έχει επιβάλλει ποτέ πρόστιμα.

«Νομίζω ότι υπάρχει απογοήτευση σε πολλούς κύκλους που υποστηρίζουν την πρόταση EMF γύρω από την πολιτική φύση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Erik Jones, καθηγητής Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο John Hopkins.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο EMF θα μπορούσε να συμπεριλάβει εξουσίες που θα του δίνουν την δυνατότητα να ενεργεί ως φορολογική αρχή στις χώρες του ευρώ. Δεδομένου ότι το EMF είναι διακυβερνητικός οργανισμός και θεωρείται απαλλαγμένος από πολιτικές παρεμβάσεις, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο αίτημα της Γερμανίας να εφαρμοστούν αποτελεσματικά οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες.

«Ανησυχούν ότι η Κομισιόν πιθανόν δεν είναι πρόθυμη να πιέσει αρκετά σκληρά τα κράτη μέλη όταν παραβιάζουν τους κανόνες. Το EMF θα ανησυχούσε λιγότερο για την αντιδημοφιλία του, όντας έτσι πιο πρόθυμο να επιβάλει πειθαρχία», πρόσθεσε ο Jones.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Οι τράπεζες προετοιμάστηκαν και αναμένουν τη ρύθμιση

Γιατί θα τρώμε όλο και περισσότερα έντομα - Αλματώδης η ανάπτυξη της αγοράς μέχρι το 2030

Ποδόσφαιρο: Ξεπέρασαν τα 5 δισ. δολ. οι μεταγραφές στην Ευρώπη - Που βρίσκουν τα χρήματα οι ομάδες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider