Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU στην Ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ άνοιξε το πρωί τον ασκό του Αιόλου αναφορικά με το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λόγω της επιμονής του στην ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Βέμπερ ανέφερε στη Sueddeutsche Zeitung πως «Δεν επιθυμούμε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ να αποφασίζουν για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Η ΕΕ είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της με τις δικές της δυνάμεις», ενώ αργότερα στο ΑΠΕ τόνισε πως «δεν επιθυμούμε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ να αποφασίζουν για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Η ΕΕ είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της με τις δικές της δυνάμεις».
Αυτές οι δηλώσεις του προκάλεσαν αναταραχή στις τάξεις των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, με δεδομένο πως η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών έχει διασαφηνίσει πως η συμμετοχή του Ταμείου είναι αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη του ελληνικού προγράμματος, μιας και αποτελούσε τη βάση επί της οποίας ελήφθη η απόφαση για την έγκρισή του από τη γερμανική Βουλή.
Από την άλλη όμως μια σειρά πολύπειρων και κεντρικών στελεχών της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας αντιτίθενται στην προοπτική εξόδου του ΔΝΤ. «Για μας είναι ουσιώδες η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει ο βαυαρός πολιτικός. Άλλωστε το 2015 οι γερμανοί βουλευτές επικύρωσαν το τρίτο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα με τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ», είπε στην SZ ο αντιπρόεδρος του CSU Ραλφ Μπρίνκχαους, ενώ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο βουλευτής του κόμματος Χανς Μίχελμπαχ ανέφερε πως «η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη. Αυτό ειναι αυτό επί του οποίου συμφώνησε η γερμανική Βουλή».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του CDU/CSU στο Βερολίνο Φόλκερ Κάουντερ έστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση «να μην αυταπατάται» μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Focus. «Επιμένουμε στις δεσμεύσεις και το Ταμείο πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Αλλιώς, δεν μπορούμε να εγκρίνουμε περαιτέρω βοήθεια».