Ανοδική πορεία κατέγραψε η παραγωγή παγωτού στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2024, φτάνοντας τα 3,3 δισεκατομμύρια λίτρα, που αντιστοιχεί σε άνοδο 2% σε σύγκριση με το 2023 (3,2 δισ. λίτρα), σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.
Η Γερμανία διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή, με 607 εκατομμύρια λίτρα, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (501 εκατ. λίτρα) και την Ιταλία (492 εκατ. λίτρα). Στη λίστα των κορυφαίων παραγωγών συγκαταλέγονται επίσης η Ισπανία (378 εκατ. λίτρα) και η Πολωνία (298 εκατ. λίτρα).

Παρότι οι περισσότερες από τις μεγάλες παραγωγικές χώρες σημείωσαν πτώση –με τη Γαλλία να καταγράφει μείωση 12%, την Ιταλία 7%, την Ισπανία 6% και τη Γερμανία 1%– η Πολωνία παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση 29%, ενώ σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν και στο Βέλγιο (+35%), τη Βουλγαρία (+19%) και την Τσεχία (+15%). Η συνολική ανοδική τάση οφείλεται ακριβώς σε αυτές τις αυξήσεις σε μικρότερες χώρες.
Η Γαλλία κρατά τα ηνία στις εξαγωγές παγωτού
Η ΕΕ εξήγαγε προς τρίτες χώρες 265,3 εκατομμύρια κιλά παγωτού το 2024, καταγράφοντας οριακή αύξηση 1% από το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, οι εισαγωγές από τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά 24%, φτάνοντας τα 69,3 εκατ. κιλά.

Η Γαλλία παρέμεινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγωτού στην ΕΕ, με 55,9 εκατ. κιλά εξαγωγών, καλύπτοντας το 21% των εξαγωγών εκτός ΕΕ. Ακολούθησαν η Ιταλία (42,6 εκατ. κιλά), η Ολλανδία (31,9 εκατ. κιλά), η Γερμανία (28,2 εκατ. κιλά) και το Βέλγιο (27 εκατ. κιλά).
Παρά τις επιμέρους πτωτικές τάσεις, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η παραγωγή και εμπορία παγωτού παραμένει ένας ζωντανός και δυναμικά εξελισσόμενος κλάδος στην ευρωπαϊκή οικονομία, προσαρμοζόμενος στις νέες καταναλωτικές ανάγκες και διεθνείς αγορές.