«Καμπανάκι» για τις πληθωριστικές πιέσεις που εντείνονται, ειδικά στο πεδίο του δομικού πληθωρισμού, αλλά και στις προσδοκίες των καταναλωτών για την πορεία των τιμών που επίσης ακολουθούν ανοδική τάση, ηχεί η Τράπεζα της Ελλάδος στο νέο τεύχος του Inflation Monitor. Ενδιαφέρον είναι, πάντως, πως στην έρευνα συγκυρίας μεταξύ των επιχειρήσεων η εκτίμηση είναι για μικρή επιβράδυνση της ανόδου των τιμών.
Η ΤτΕ μεταφέρει τα ευρήματα της έρευνας της ΕΚΤ για τις προσδοκίες των καταναλωτών στο πεδίο των τιμών (Consumer Expectations Survey). Επισημαίνει πως δείχνει ότι τον Μάιο, η μέσες προσδοκία για το πως θα πάει ο πληθωρισμός τους επόμενους 12 μήνες βελτιώθηκε στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, με την «ψαλίδα» προσδοκιών ωστόσο να παραμένει: ο δείκτης επιβραδύνθηκε σε 6,9% από 8% τον Απρίλιο στην Ελλάδα και σε 2,8% από 3,1% στην Ευρωζώνη.
Η μέση προσδοκία για τον πληθωρισμό τα επόμενα 3 χρόνια στην Ελλάδα ωστόσο επιταχύνθηκε στο 7,5% από 7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην Ευρωζώνη παρέμεινε γενικά σταθερή στο 2,4%. Η μέση προσδοκία για τον πληθωρισμό σε εύρος 5ετίας παρέμεινε επίσης αμετάβλητη στην Ελλάδα στο 5% και στο 2,1% στην ευρωζώνη.

Πιο θετική είναι η εικόνα μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου. Οι μέσες προσδοκίες των επιχειρήσεων για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα ενός έτους στην Ελλάδα βελτιώθηκαν με τον δείκτη στο 2,9% το πρώτο τρίμηνο του 2025 από 3,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Στη ζώνη του ευρώ υπήρξε ανάλογη βελτίωση με το δείκτη στο 2,9% από 3% την ίδια περίοδο.
Οι μέσες προσδοκίες των επιχειρήσεων για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα τριών ετών στην Ελλάδα επίσης βελτιώθηκαν σε 2,7% το πρώτο τρίμηνο του 2025 από 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Στη ζώνη του ευρώ παρέμειναν σταθερές με τον δείκτη 3,0%. Ωστόσο, οι μέσες προσδοκίες των επιχειρήσεων για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα πέντε ετών στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο 2,5% το πρώτο τρίμηνο του 2025, από 2,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2024, ενώ στη ζώνη του ευρώ παρέμειναν σταθερές στο 3,0%.

Η ΤτΕ επισημαίνει την νέα έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα. Εξηγεί πως μετά από μία περίοδο σταθεροποίησης της ανόδου σε πιο ήπια επίπεδα, τον Ιούνιο είχαμε νέα επιτάχυνση. Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός, επισημαίνει , δίνοντας έμφαση στην σημαντική όπως τη χαρακτηρίζει «ψαλίδα» με την ευρωζώνη «η οποία διευρύνθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο του 2025 λόγω της αύξησης του ελληνικού δείκτη».
Ο ελληνικός δείκτης τιμών κινείται σε επίπεδα πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης από τον Ιούλιο του 2024 και μετά, αναφέρει. Η πιο βασική αιτία είναι ο δείκτης υπηρεσιών, ενώ πλέον πιέσεις ασκούν και οι τιμές ενέργειας.
