Στην τελική φάση περνούν οι δοκιμές της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, όπως επισήμανε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, η «είσοδος» του έργου σε αυτή τη φάση θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, με τη μεταφορά φορτίων ηλεκτρικής ισχύος 500 MW.
Αν επιτευχθεί αυτό το τεχνικό ορόσημο, το τελικό crash test για το έργο θα κρατήσει για ένα δίμηνο, με τη λειτουργία του στη συγκεκριμένη, αυξημένη δυναμικότητα. «Εάν για δύο μήνες παραμείνει πετυχημένη λειτουργία στα 500 MW, θεωρείται ότι τελείωσε συνολικά η δοκιμαστική λειτουργία. Πλέον η διασύνδεση θα εντάσσεται κανονικά μέσα στο πρόγραμμα αγοράς, λειτουργώντας κανονικά», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα τέλη Ιουνίου, η διασύνδεση έχει μεταφέρει φορτία 320 MW από την Κρήτη στην Αττική. Ο επικεφαλής του Διαχειριστή εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτή η τελική φάση θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα Σεπτεμβρίου. Επομένως, αν έχει αίσια έκβαση, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε πλέον οι ανάγκες για ρεύμα του νησιού να καλύπτονται από τις δύο διασυνδέσεις (τη νέα Κρήτη-Αττική και την υφιστάμενη Κρήτη-Πελοπόννησος) και, κατά συνέπεια, να διακοπεί η λειτουργία των τοπικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.
Στον διεθνή «χάρτη» ο ΑΔΜΗΕ
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, το σημαντικότερο όφελος από το έργο είναι η μείωση του κόστους. Κι αυτό γιατί οι μονάδες που λειτουργούν στο νησί είναι παλαιές και η απόδοσή τους δεν είναι τόσο μεγάλη, ενώ και το καύσιμο που χρησιμοποιούν είναι πολύ ακριβό.
Ως συνέπεια, η εξοικονόμηση από τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως, συνδυαστικά όμως με τη διασύνδεση του νησιού μέσω Πελοποννήσου, η ετήσια μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) είναι της τάξης των 550 εκατ. ευρώ. Επομένως, και τα δύο έργα αποσβένονται σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Με βάση τον επικεφαλής του Διαχειριστή, την ίδια στιγμή η υλοποίηση της διασύνδεσης καταδεικνύει διεθνώς το γεγονός ότι η χώρα μας έχει αποκτήσει την τεχνική επάρκεια για να υλοποιεί ανάλογα πρότζεκτ. Όπως εξήγησε, αυτό δεν ίσχυε έως και πριν από λίγα χρόνια, με δεδομένο ότι η διασύνδεση με την Ιταλία, που υλοποιήθηκε το 2001, κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από την Ιταλία, καθώς η Ελλάδα δεν διέθετε την απαιτούμενη τεχνογνωσία.
«Σήμερα, στη νέα διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας θα είναι κατά το ήμισυ διαμοιρασμένο το περιουσιακό στοιχείο μεταξύ ημών και της Ιταλίας και αυτό μας βάζει ως ΑΔΜΗΕ στο διεθνή χάρτη για την κατασκευή παρόμοιων έργων και διασυνδέσεων. Αυτό θα βοηθήσει και την ελληνική βιομηχανία να προσανατολιστεί προς την ίδια κατεύθυνση», συμπλήρωσε.
Ολοκλήρωση σε χρόνο ρεκόρ
Με προϋπολογισμό που υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ, η διασύνδεση αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας και υλοποιείται από την Ariadne Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία αιχμής συνεχούς ρεύματος διπολικής σχεδίασης και ονομαστικής ισχύος (2x500MW) καθώς και Voltage Source Converter (VSC) στους Σταθμούς Μετατροπής.
Υψηλή θέση έχει όμως και στον διεθνή χάρτη των διασυνδέσεων, καθώς συγκαταλέγεται στις 3 βαθύτερες διασυνδέσεις παγκοσμίως, ενώ κατατάσσεται στην κορυφή όσον αφορά της μεταφορική ικανότητα ισχύος σε νησιωτικό σύστημα (1.000MW) μαζί με τη διασύνδεση της Σαρδηνίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες υλοποίησής της έφτασαν στο τέλος τους τον Δεκέμβριο του 2024, δηλαδή μόλις 4,5 χρόνια από τη συμβασιοποίησή της. Η «επίδοση» αυτή αποτελεί πρωτιά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς για να υλοποιηθούν ανάλογα έργα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χρειάστηκε αισθητά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, το επίτευγμα της Ariadne Interconnection γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν ληφθεί υπόψη πως η υλοποίηση του έργου συνέπεσε χρονικά με μεγάλες προκλήσεις, όπως η πανδημία και οι διαταραχές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.