Με το στεγαστικό ζήτημα να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το μείγμα μέτρων που θα διευκολύνουν την αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικίας κάνοντας πιο ευνοϊκούς τους όρους λήψης στεγαστικού δανείου.
Έτσι, εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα δανειοδότησης αγοράς πρώτης κατοικίας ακόμη και στο 100% της εμπορικής αξίας της, από 70% με 80% που είναι σήμερα ο κανόνας, αρκεί ο δανειολήπτης να είναι για κάποια χρόνια ενοικιαστής και να μπορεί να δείξει πως πληρώνει κανονικά τα μισθώματα και τηρεί τις υποχρεώσεις του χωρίς οφειλές και καθυστερήσεις, π.χ. μέσω τραπεζικών κινήσεων.
- Διαβάστε επίσης: Μάχη σε 4 μέτωπα για την στεγαστική κρίση - Τι εξετάζει η κυβέρνηση με το βλέμμα στη ΔΕΘ
Το άλμα δεν είναι τεράστιο. Ήδη πολλές τράπεζες προσφέρουν στεγαστικά δάνεια που μπορεί να φτάσουν και το 90% της εμπορικής αξίας της κατοικίας αλλά συνήθως συνοδεύονται από όρους (ηλικιακό κριτήριο, ενεργειακή κατηγορία ακινήτου κλπ), ενώ έως και 90% της αξίας καλύπτουν και τα επιδοτούμενα στεγαστικά του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ».
Όμως με αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία επιπλέον υποψήφιοι αγοραστές που ενώ καλύπτουν όλα τα εισοδηματικά κριτήρια και έχουν τη διάθεση να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, δεν κάνουν το βήμα γιατί δεν διαθέτουν τα 20.000 – 40.000 ευρώ που απαιτούνται με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Ακόμη και αν αυτά τα κεφάλαια υπάρχουν θα μπορούν να αξιοποιηθούν για μια ανακαίνιση. Και όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων με αυτό τον τρόπο θα είναι και πιο εύκολο να αλλάξουν χέρια και πιο παλιά ακίνητα που απαιτούν επιπλέον χρήματα για ανακατασκευές και συντηρήσεις.
Περισσότεροι ιδιοκτήτες, λιγότεροι ενοικιαστές
Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν πως καθιστώντας πιο εύκολη την αγορά πρώτης κατοικίας με τραπεζικό δανεισμό σε συνδυασμό με την υποχώρηση των επιτοκίων θα ενισχυθεί η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα, η οποία μετά από την κρίση έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό καθώς έχει υποχωρήσει κάτω από το 70% στο σύνολο της χώρας και πιο κοντά στο 65% στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.
Και με αυτό τον τρόπο, προσθέτουν, μπορεί να μειωθεί η ζήτηση για ενοικιάσεις σε μια εποχή που τα ενοίκια αυξάνονται με σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς από αυτούς των τιμών πώλησης κατοικιών.
Απαραίτητο το «σοκ προσφοράς»
Υπάρχει βέβαια και ο κίνδυνος μια τέτοια κίνηση να οδηγήσει προς τα πάνω τις τιμές πώλησης, καθώς θα αυξήσει παραπάνω τη ζήτηση για αγορά κατοικίας. Για αυτό τον λόγο, αυτοί που τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας κίνησης, τονίζουν πως θα έχει νόημα να γίνει πράξη μόνο αν αυξηθεί η προσφορά ακινήτων στην αγορά.
- Διαβάστε επίσης: Κίνητρα να ανοίξουν κλειστά ακίνητα - Σοκ προσφοράς
Σε αυτό το πλαίσιο, κομβικό είναι να γίνει πράξη η «δέσμευση» του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκου Πιερρακάκη, για ένα «σοκ προσφοράς στην αγορά ακινήτων» μεταξύ άλλων μέσω της αξιοποίησης ακινήτων της ΕΤΑΔ μαζί με ακίνητα τραπεζών και servicers που θα εισέλθουν άμεσα στην αγορά.
Στο κάδρο μπαίνουν και τα κίνητρα που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ προκειμένου οι ιδιοκτήτες να διοχετεύσουν κλειστά ακίνητα στην αγορά.