Η σύνδεση του καύσωνα με βασικούς οικονομικούς δείκτες, όπως ο πληθωρισμός και το ΑΕΠ είναι «πολύ σημαντική για να αγνοηθεί (too big to ignore)», σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φρανκ Έλντερσον.
«Το εξαιρετικά ζεστό καλοκαίρι του 2022, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μεταξύ 0,4 και 0,9 ποσοστιαίων μονάδων ενώ υπήρξε ένα αρκετά μετρήσιμο πλήγμα στο γερμανικό ΑΕΠ. Άρα, υπάρχει σχέση ανάμεσα στα καιρικά φαινόμενα και τον πληθωρισμό», επεσήμανε σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική κρίση μπορεί να υποσκάψουν τις προσπάθειες της ΕΚΤ να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών και να εποπτεύσει τις συστημικά σημαντικές τράπεζες της Ευρώπης.
Η ΕΚΤ εξακολουθεί να μελετά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής του στον πληθωρισμό και το ΑΕΠ για να έχει μια αίσθηση του τι μέλλει γενέσθαι.
«Πρέπει να υπάρξει περισσότερη έρευνα και περισσότερη ενημέρωση. Τότε καλούμαστε να αναρωτηθούμε για τις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων στην οικονομία, στον πληθωρισμό, μέχρι και στη βιωσιμότητα του χρέους» επεσήμανε.
«Κάθε φορά που σχεδιάζουμε ένα μέσο ή όποτε σκεφτόμαστε τις τάσεις στην αγορά των assets, λαμβάνουμε υπόψη την κατάσταση με το κλίμα. Αν κλείναμε τα μάτια μας σε αυτό, θα χάναμε επίσης ένα σημαντικό μέρος του πιστωτικού κινδύνου για τουλάχιστον ορισμένες από τις τράπεζες που εποπτεύουμε» κατέληξε.