Τον κώδωνα του κινδύνου για τις διεθνείς εντάσεις που προκαλούν οι δασμοί έκρουσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιώντας πως αποτελούν «σημαντική ανησυχία» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το Bloomberg. Παράλληλα, πηγή κινδύνου θα μπορούσαν να αποτελέσουν και οι μαζικές αγορές χρυσού σε περίπτωση γεωπολιτικής έντασης.
«Οι αρχές χάραξης νομισματικής πολιτικής πρέπει να εντοπίσουν τους κινδύνους που προκύπτουν από τις εμπορικές εντάσεις, να τους παρακολουθούν και να αξιολογούν τον πιθανό αντίκτυπό τους στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», έγραψαν 6 οικονομολόγοι σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και θα συμπεριληφθεί σε μια ευρύτερη έκθεση κινδύνου την Τετάρτη.
Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ έχει αναστατώσει τις αγορές, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν βιαστικά το δολάριο των ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος - που έχει υποχωρήσει έναντι κάθε άλλου σημαντικού νομίσματος που παρακολουθεί το Bloomberg. Η ΕΚΤ συνέστησε «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να λάβουν επίσης μια σειρά από προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που προκύπτουν από τις εμπορικές εντάσεις».
Η έκθεση - που συντάχθηκε από τους οικονομολόγους Πολίν Αβρίλ, Πολ Μπόχμαν, Στέφαν Φαρ, Όϊφε Χοράν, Κοσίμο Πανκάρο και Ρικάρντο Πιτζεγκέλο ευθυγραμμίζεται με τα πρόσφατα σχόλια του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος που την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η πρόσφατη αναταραχή σχετικά με τους δασμούς θα μπορούσε να φέρει ανατροπές στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Αν υλοποιηθούν ακραία γεγονότα, ενδέχεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που θα προέρχονται από τις αγορές χρυσού», ανέφεραν. «Έχουν προκύψει τρωτά σημεία επειδή οι αγορές εμπορευμάτων τείνουν να είναι συγκεντρωμένες σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, συχνά περιλαμβάνουν μόχλευση και χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αδιαφάνειας λόγω της χρήσης εξωχρηματιστηριακών παραγώγων (OTC derivatives)» πρόσθεσαν.
«Αιτήματα για περιθώρια ασφαλείας (margin calls) και το ξεκαθάρισμα μοχλευμένων θέσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιέσεις ρευστότητας μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά, ενδεχομένως μεταδίδοντας το σοκ στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα», έγραψαν. «Επιπλέον, διαταραχές στην αγορά φυσικού χρυσού θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο "στενότητας" προσφοράς» συμπλήρωσαν.