Μέχρι τις Βρυξέλες θα φτάσουν για να αναζητήσουν το δίκαιο τους οι έλληνες φαρμακοποιοί αντιδρώντας στο άνοιγμα του επαγγέλματος τους και σε μη φαρμακοποιούς την ίδια στιγμή που και σε 13 ακόμα χώρες της ΕΕ ισχύει απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από μη φαρμακοποιό.
Η υπουργική απόφαση με την οποία απελευθερώνεται η συγκεκριμένη αγορά έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου οι οποίοι πλέον προσφεύγουν στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να πείσουν τους ευρωπαίους εταίρους για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης και το άνοιγμα του επαγγέλματος όπως το επιχειρεί κυβέρνηση.
Αύριο Τρίτη 24 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος αναμένεται να καταθέσει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης που αλλάζει τα δεδομένα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Η ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες, αποτελεί μείζον θέμα για τους φαρμακοποιούς και για το λόγο αυτό ο ΠΦΣ είχε ασκήσει το περασμένο καλοκαίρι αίτηση ακυρώσεως κατά της ΚΥΑ με αριθμό Γ5(β)/ΓΠ οικ 36277 (2—5-2016) «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – ίδρυση φαρμακείου» η οποία εξετάσθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ και εκκρεμεί η απόφαση. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων ότι θα μπορούν να ιδρύονται φαρμακεία ιδιωτών μη φαρμακοποιών με τη μορφή εταιρείας (ΕΠΕ) αρκεί να θα υπάρχει υποχρεωτικά συνέταιρος (μέτοχος) φαρμακοποιός με μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου 20%.
Οι φαρμακοποιοί ζητούν να κλείσει ο δρόμος για την δραστηριοποίηση επιχειρηματιών και φαρμακευτικών εταιρειών στα φαρμακεία και να ακυρωθούν οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας με τις οποίες απελευθερώνεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού και για μη φαρμακοποιούς.
Οι έλληνες φαρμακοποιοί αναμένεται να επικαλεστούν την κοινοτική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία τα κράτη - μέλη μπορούν να περιορίσουν τη λιανική πώληση φαρμάκων αποκλειστικά στους φαρμακοποιούς, λόγω των εγγυήσεων που οι τελευταίοι πρέπει να προσφέρουν και των πληροφοριών που οφείλουν να παράσχουν στους καταναλωτές. Η κοινοτική νομοθεσία επιτρέπει εθνική νομοθετική ρύθμιση, μη επιτρέπουσα σε πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού να διατηρούν και να εκμεταλλεύονται φαρμακείο.
Πάντως για το θέμα αυτό ερώτημα προς την Κομισιόν είχε υποβάλλει τον περασμένο Μάρτιο ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής. Στην απάντηση που είχε λάβει ο κ. Χουντής η ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Bienkowska, «δείξε» την ελληνική κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για το άνοιγμα του επαγγέλματος λέγοντας ότι κατά τη διαβούλευση με τους θεσμούς οι ελληνικές αρχές ήταν αυτές που «πρότειναν να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η ιδιοκτησία ενός φαρμακείου θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στους φαρμακοποιούς».
Ανέφερε μάλιστα ότι ήταν μία πρόταση από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, και τόνισε ότι, «εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να ρυθμίσουν τις φαρμακευτικές υπηρεσίες κατά τρόπο που λαμβάνει υπόψη τη δημόσια υγεία» και πως «τα κράτη μέλη έχουν τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να διασφαλίσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας». Επιπλέον στο ίδιο ερώτημα ο κ. Χουντής είχε ζητήσει να ενημερωθεί για το σε ποιες χώρες της ΕΕ απαγορεύεται η ιδιοκτησία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, όπως ίσχυε στην Ελλάδα πριν την αλλαγή του νόμου. Σύμφωνα με την απάντηση της Επίτροπου σε 13 χώρες της ΕΕ(Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία) απαγορεύεται η ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.