Επιμένει ανοδικά η ελληνική βιομηχανία – Γιατί ενισχύονται συνεχώς οι προοπτικές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Επιμένει ανοδικά η ελληνική βιομηχανία – Γιατί ενισχύονται συνεχώς οι προοπτικές
Η ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης κατεβάζει ρυθμούς τους τελευταίους μήνες, όμως τα στελέχη της ελληνικής βιομηχανίας παραμένουν ιδιαίτερα αισιόδοξα για το επόμενο διάστημα αναμένοντας αύξηση της ζήτησης καθώς ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί. Τι δείχνουν τα στοιχεία ΙΟΒΕ και ο δείκτης PMI.

Σταθερά σε τροχιά ανόδου βρίσκεται η ελληνική μεταποίηση παρά την μικρή επιβράδυνση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες και όπως όλα δείχνουν η βιομηχανία θα συνεχίσει την ισχυρή πορεία του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που καταγράφτηκε τον Σεπτέμβριο από τον ΙΟΒΕ, οφείλεται αποκλειστικά από τη Βιομηχανία, με τους υπόλοιπους τρεις τομείς (λιανικό εμπόριο, κατασκευές και υπηρεσίες) και τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να εξασθενούν.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο, στις 110,6, από 101,4 μονάδες τον Ιούλιο. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση αμβλύνθηκε, ενώ το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκε αισθητά, και το ύψος των αποθεμάτων περιορίστηκε. Μάλιστα η άνοδος του Σεπτεμβρίου έρχεται μετά από μικρή υποχώρηση που καταγράφτηκε και στην έρευνα του Αυγούστου, ακόμη και στον κλάδο της βιομηχανίας.

Μια εξήγηση για τη διατήρηση των προοπτικών σε υψηλά επίπεδα δίνει το ΙΟΒΕ σημειώνοντας πως «η βιομηχανία είναι ο τομέας που λόγω της μεγαλύτερης εξωστρέφειας του, ακόμα και σε μεσαίο μέγεθος επιχειρήσεων, συνδέεται περισσότερο με το διεθνές περιβάλλον και αγορές, ενώ στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό σε μεσοπρόθεσμα συμβόλαια και παραγγελίες που δεν επηρεάζονται τόσο από συγκυριακές αβεβαιότητες».

Στην παγκόσμια οικονομία, ακόμη και εάν έχει υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της μεγέθυνσης, φαίνεται πως ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί χωρίς να έχει οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση, και πλέον αρχίζει να αντιστρέφεται. Την άποψη αυτή ενισχύουν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στην Ευρωζώνη με τις αγορές πλέον να περιμένουν νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, όπως έγραφε χθες το insider.gr.

Η σταδιακή μείωση των επιτοκίων αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης και να αυξήσει τη ζήτηση και αυτό λειτουργεί ενισχυτικά για την ελληνική βιομηχανία και ειδικά για τις εταιρείες που παράγουν προϊόντα που χρησιμοποιούνται από άλλες επιχειρήσεις.

Είναι ενδεικτικό πως στην έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ η ισχυρότερη βελτίωση των προσδοκιών καταγράφεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Κεφαλαιουχικά Αγαθά (μηχανήματα, εξοπλισμός κλπ) με τον δείκτη να βελτιώνεται έντονα στις 121,7 μονάδες από 106,7 τον Ιούλιο. Ο δείκτης προσδοκιών στα Καταναλωτικά Αγαθά ενισχύθηκε επίσης σημαντικά στις 111,5 μονάδες (από 100,6 μον.). Μικρότερη βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα Αγαθά, στις 107,6 (από 101,5) μονάδες.

PMI: Ανάπτυξη της μεταποίησης

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που δίνει ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα. Ο δείκτης που καταρτίζει η S&P Global παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο πάνω από τις 50 μονάδες, όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση του κλάδου αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο χαμηλότερος που έχει σημειωθεί εδώ και ένα έτος.

Ειδικότερα, ο δείκτης έκλεισε στις 50.3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από τις 52.9 μονάδες του Αυγούστου, με τον δείκτη να υποχωρεί για έκτο συνεχή μήνα. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σημαντικά στον ασθενέστερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους, λόγω της νέας μείωσης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει η S&P Global, τον Σεπτέμβριο οι Έλληνες κατασκευαστές εξέφρασαν μεγαλύτερο βαθμό αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές ως προς την παραγωγή κατά το επόμενο έτος και το επίπεδο εμπιστοσύνης αυξήθηκε στο υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών

Ανεβαίνει η συνεισφορά στην ανάπτυξη

Με την άνοδο που καταγράφεται όλο το προηγούμενο διάστημα η ελληνική βιομηχανία αυξάνει και τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας στα στοιχεία του ΑΕΠ β’ τριμήνου το μερίδιο της βιομηχανίας στο συνολικό επίπεδο της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας σε σταθερές τιμές αυξήθηκε στο ιστορικό υψηλό του 16,3%, όταν ο μέσος όρος της τελευταίας 20ετίας βρίσκεται στο 14,6%.

Έτσι, η ΑΠΑ που παράγεται από τον κλάδο της βιομηχανίας (που απαρτίζεται κυρίως από τη μεταποίηση καθώς και τους κλάδους εξορύξεων και παροχής ενέργειας) το δεύτερο τρίμηνο του 2024 είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ετήσια μεταβολή της συνολικής ΑΠΑ για τα τελευταία 25 έτη, φθάνοντας τις 1,6 ποσοστιαίες μονάδες επί της συνολικής αύξησης της ΑΠΑ κατά 2%. Το υπόλοιπο 0,3 προήλθε από τον κλάδο του εμπορίου και το ευρύτερο κλάδο του τουρισμού.

Οι κίνδυνοι

Σαφώς και δεν είναι όλα ρόδινα στην ελληνική μεταποίηση. Η αυξανόμενη ένταση των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργούν ανησυχία για την πορεία των τιμών ειδικά στην ενέργεια και τα καύσιμα. Αντίστοιχα, οι διαταραχές στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης προκαλούν καθυστερήσεις και άνοδο του κόστους, που επηρεάζει ειδικά τις βιομηχανικές επιχειρήσεις με προϊόντα τα οποία το κόστος των μεταφορών επί του τζίρου είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει στην εξυπηρέτηση των πολιτών – Για ποιους «τρέχει» ο χρόνος και τι θα γίνει μέχρι το 2025

Έρχονται νέοι κανόνες τιμολόγησης του νερού και αυξήσεις

Πράσινα τιμολόγια: Από 14 μέχρι 18,6 λεπτά ανά kWh τον Οκτώβριο – Στα επίπεδα Σεπτεμβρίου ακόμη και χωρίς επιδότηση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider