Γερμανία: Προϋπολογισμό 481 δισ. με ρεκόρ επενδύσεων και χωρίς άρση του «φρένου χρέους» παρουσίασε ο Σολτς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Προϋπολογισμό 481 δισ. με ρεκόρ επενδύσεων και χωρίς άρση του «φρένου χρέους» παρουσίασε ο Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ πραγματοποίησαν 23 συναντήσεις συνολικής διάρκειας 80 ωρών στην καγκελαρία προκειμένου να καταλήξουν στην σημερινή συμφωνία.

Σε συμφωνία επί της αρχής για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025 προχώρησε η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας την Παρασκευή, η οποία θα τηρήσει τους αυστηρούς κανόνες δανεισμού της χώρας, ενώ προσφέρει ένα πακέτο για να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη και να χρηματοδοτήσει μια τεράστια στρατιωτική αναμόρφωση για την επίτευξη των στόχων του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, για προϋπολογισμό 481 δισεκατομμυρίων ευρώ, με «ρεκόρ επενδύσεων», ελαφρύνσεις ύψους 23 δισεκατομμυρίων για τους πολίτες και χωρίς άρση τελικά του «φρένου χρέους», έκανε λόγο ο Όλαφ Σολτς.

«Αυτός ο προϋπολογισμός περιέχει ρεκόρ επενδύσεων, οι οποίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2025. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις περίπου στα 57 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2024 το αντίστοιχο ποσό είναι 53 δισεκατομμύρια», τόνισε ο κ. Σολτς, απαντώντας στην κριτική ότι πρόκειται για προϋπολογισμό λιτότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δανεισμός της κυβέρνησης θα ανέλθει σε 44 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων στον τριμερή συνασπισμό του καγκελάριου Σολτς, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους ζωής. Ο Σολτς, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ πραγματοποίησαν 23 συναντήσεις συνολικής διάρκειας 80 ωρών στην καγκελαρία προκειμένου να καταλήξουν στην σημερινή συμφωνία.

Η ανάπτυξη της οικονομίας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 0,5% για το 2025 και η οικονομική παραγωγή, σημείωσε ο κ. Χάμπεκ, θα αυξηθεί κατά σχεδόν 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη φορολογικές ελαφρύνσεις για συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται και για τις υπερωρίες των εργαζομένων, μέτρα περιορισμού της γραφειοκρατίας και βελτίωση των επιλογών απόσβεσης για τις εταιρίες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στον προϋπολογισμός, όπως αναμενόταν, στην άμυνα, με το ΝΑΤΟϊκό όριο του 2% να επιτυγχάνεται το 2025. Το υπουργείο 'Άμυνας θα λάβει μάλιστα σταδιακή αύξηση των πόρων του έως τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ το 2028, ακόμη και αν στο μεταξύ έχει εξαντληθεί το ειδικό ταμείο για την άμυνα. Ο τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται φέτος στα 52 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπονται και μέτρα προσέλκυσης νέου προσωπικού στις ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν κάνουμε πάντα τα πράγματα εύκολα για τους εαυτούς μας, παλεύουμε σκληρά και αναζητούμε συμβιβασμούς - μερικές φορές για μισή νύχτα, μερικές φορές για όλη τη νύχτα», δήλωσε ο κ. Σολτς αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις των τριών κομμάτων και πρόσθεσε: «Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική, να εκνευριστείς, να τα παρατήσεις ή να ξεφύγεις από την ευθύνη».

Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στις 17 Ιουλίου και να τεθεί προς συζήτηση στην Βουλή από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με στόχο να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως τον Δεκέμβριο.

Η Γερμανία χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη και σταθερά οικονομικά εν μέσω «οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών σε όλο τον κόσμο που μας προκαλούν», είπε ο Σολτς. «Αυτή η αβεβαιότητα αντανακλάται συχνά σε μια ισχυρή δεξιά λαϊκιστική και δεξιά εξτρεμιστική δύναμη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ναι, ακόμη και εδώ στη Γερμανία» πρόσθεσε.

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider