Κώδικας Φορολογίας: Ευνοϊκή ρύθμιση για τους οφειλέτες δανείων με εγγύηση του Δημοσίου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κώδικας Φορολογίας: Ευνοϊκή ρύθμιση για τους οφειλέτες δανείων με εγγύηση του Δημοσίου
Ευνοϊκή ρύθμιση για τους οφειλέτες δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με διάρκεια έως τις 8 Απριλίου.

Ευνοϊκή ρύθμιση για τους οφειλέτες δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με διάρκεια έως τις 8 Απριλίου.

Στο άρθρο 102 του ν/σ, Ρυθμίσεις για χρηματοδοτικούς φορείς, προβλέπεται ότι οι χρηματοδοτικοί φορείς (τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης) μπορούν να προχωρούν σε ρυθμίσεις των δανείων και μάλιστα, σε περίπτωση που υπάρξει ποσό διαγραφής σε δάνειο με κρατική εγγύηση, δικαιούνται να ζητήσουν από το Ελληνικό Δημόσιο την εφάπαξ πληρωμή του εγγυημένου μέρους του ποσού αυτού. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να στραφεί κατά του οφειλέτη δανειολήπτη για να αναζητήσει το ποσό της εγγύησης σε αντίθεση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα που το Δημόσιο, ως εγγυητής, πληρώνει τους πιστωτές, αλλά στη συνέχεια αναζητεί μέσω Εφορίας από τον οφειλέτη την καταβολή, φτάνοντας για την ανάκτησή της μέχρι την αναγκαστική εκτέλεση (πλειστηριασμός).

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 102, όταν περισσότεροι του ενός χρηματοδοτικοί φορείς έχουν ή διαχειρίζονται ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις έναντι του ίδιου οφειλέτη, ως προς τον οποίον υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι βρίσκεται σε παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών του υποχρεώσεων, αυτοί μπορεί να συνεργάζονται, προκειμένου να επεξεργαστούν και να υποβάλουν στον οφειλέτη κοινή πρόταση, με σκοπό την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Οι χρηματοδοτικοί φορείς δικαιούνται να ρυθμίζουν δάνεια ή πιστώσεις οποιουδήποτε είδους προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τα οποία τους έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς περιορισμό ως προς όλους τους γενικούς και ειδικούς όρους αυτών, ιδίως δε ως προς τη διάρκεια, το επιτόκιο, το ποσό της δόσης και την περιοδικότητα των δόσεων. Εάν προβλέπεται ποσό διαγραφής, οι χρηματοδοτικοί φορείς δικαιούνται να ζητήσουν από το Ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητή την εφάπαξ πληρωμή του εγγυημένου μέρους του ποσού αυτού ως συνόλου, με αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που υποβάλλεται άμεσα μετά τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Αναδιάρθρωσης. Το Ελληνικό Δημόσιο προβαίνει σε εξόφληση των υποχρεώσεών του ως εγγυητής ως προς το ποσό της κύριας οφειλής που διαγράφεται πλήρως, χωρίς τη βεβαίωση του ποσού αυτού, ως εσόδου του Ελληνικού Δημοσίου, σε βάρος του φυσικού προσώπου, στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η πρωτοβουλία της ΕΕΤ – Το παράδειγμα της Motor Oil - Τα κόλπα της Goldman Sachs

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Οι μεγάλοι δεν πληρώνουν, οι μικροί ρυθμίζουν - Τι δείχνει η ακτινογραφία των οφειλετών της εφορίας

Εφορία: Με deadline δύο ετών οι φορο-έλεγχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider