Έρχεται το νέο e-katanalotis – Τι θα περιλαμβάνει η αναβαθμισμένη πλατφόρμα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται το νέο e-katanalotis – Τι θα περιλαμβάνει η αναβαθμισμένη πλατφόρμα
Αναβαθμίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο να καταστεί πιο εύχρηστη για τους καταναλωτές. Ο στόχος να περιλαμβάνει ακόμη περισσότερα προϊόντα για να διευκολύνεται η σύγκριση των τιμών. Σύντομα η παρουσίαση της βελτιωμένης εκδοχής της πλατφόρμας. 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες επανασχεδιασμού της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης – του ιστοτόπου που αποτελεί σήμερα ένα βασικό παρατηρητήριο των τιμών αγοράς βασικών ειδών σούπερ μάρκετ.

Στόχος των εργασιών αναβάθμισης της πλατφόρμας είναι η επέκταση των δυνατοτήτων σύγκρισης των τιμών της αγοράς, καθώς και η αύξηση των κωδικών για τους οποίους παρέχονται πληροφορίες, προκειμένου οι καταναλωτές να αποκτήσουν ένα ακόμη πιο ισχυρό εργαλείο στα χέρια τους κατά τη διαδικασία παρακολούθησης της πορείας διαμόρφωσης των τιμών, την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά αναμένουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές Μαρτίου.

«Πρόκειται για ένα έργο εν κινήσει. Στόχος μας είναι το e-katanalotis να είναι πιο εύχρηστο και πιο λειτουργικό», σχολίασε στο insider.gr ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, εξηγώντας πως στόχος είναι οι εργασίες αναβάθμισης του ιστοτόπου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό και οι καταναλωτές να δουν άμεσα τις λειτουργίες του νέου e-katanalotis.

Τη δεδομένη στιγμή η πλατφόρμα e-katanalotis παρέχει τη δυνατότητα ενημέρωσης για τη διαμόρφωση των τιμών σε βασικές κατηγορίες προϊόντων τα οποία εντάσσονται στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης «καλάθι του νοικοκυριού». Το εν λόγω μέτρο βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 1,5 χρόνο, στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν στην πλατφόρμα και επιπλέον «καλάθια», όπως είναι των οπωροκηπευτικών και της ενέργειας. Παραμένει βέβαια και το βασικό παρατηρητήριο τιμών στην αγορά καυσίμων.

Βασικός στόχος της αναβάθμισης του e-katanalotis είναι να αυξηθούν τα προϊόντα τα οποία θα περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα, ώστε να καλύπτεται το σύνολο σχεδόν των κωδικών που τα σούπερ μάρκετ διαθέτουν στα διαδικτυακά τους καταστήματα και εντέλει το εν λόγω ψηφιακό εργαλείο να είναι σε θέση να προσφέρει μια συνολική εικόνα της αγοράς.

Επιπλέον σχεδιάζεται και η δυνατότητα σύγκρισης όχι απλά μεμονωμένων ειδών όπως ισχύει σήμερα, αλλά και ενός συνόλου, ώστε να υπάρχει εικόνα τι θα πληρώσει συνολικά ο καταναλωτής για ένα συγκεκριμένο καλάθι προϊόντων που έχει ανάγκη.

«Μέσω του e-katanalotis ο πολίτης θα μπορεί να δημιουργεί το προσωπικό του καλάθι με προϊόντα και να βλέπει μέσω χάρτη σε ποια καταστήματα κοντά στο σπίτι του πωλούνται πιο φθηνά, ώστε να μπορεί να τα αγοράζει εκεί που είναι φθηνότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3, εξηγώντας δε πως στόχος του υπουργείου είναι η αναβαθμισμένη πλατφόρμα να λειτουργήσει πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα δε με τον κ. Σκρέκα, στόχος είναι στον νέο e-katanalotis να υπάρχουν πάνω από 3.000 κωδικοί προϊόντων, ήτοι το 70-80% των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Αναγνωστόπουλος δεν αποκλείεται στη βελτιωμένη εκδοχή της πλατφόρμας να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης των τιμών των προϊόντων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. «Η ιστορικότητα είναι ένα θέμα που εξετάζεται», σημείωσε, τονίζοντας δε ότι η αναβάθμιση του e-katanalotis θα είναι ένα έργο προοδευτικό, με την πλατφόρμα να μπορεί να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες δυνατότητες και λειτουργίες κάθε φορά που αυτό θα κρίνεται απαραίτητο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

To καλό και το κακό σενάριο για επενδύσεις, ανάπτυξη και πληθωρισμό

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Οι μεγάλοι δεν πληρώνουν, οι μικροί ρυθμίζουν - Τι δείχνει η ακτινογραφία των οφειλετών της εφορίας

Πράσινα τιμολόγια: Μικτά πρόσημα στις χρεώσεις Απριλίου – Από 9,06 έως 11,71 λεπτά ανά kWh

gazzetta
gazzetta reader insider insider