Τουρκία: Στο 50% τα επιτόκια για αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Στο 50% τα επιτόκια για αντιμετώπιση του πληθωρισμού
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε σήμερα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο και το επιτόκιο πράξεων επαναγοράς μίας εβδομάδας στο 50% από 45% που ήταν προηγουμένως, επικαλούμενη την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση του πληθωρισμού που «καλπάζει» στη χώρα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε σήμερα να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, το επιτόκιο πράξεων επαναγοράς μίας εβδομάδας, στο 50% από 45% που ήταν προηγουμένως, επικαλούμενη την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση του πληθωρισμού που «καλπάζει» στη χώρα.

«Τον Φεβρουάριο, ο μηνιαίος πληθωρισμός, λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από τον πληθωρισμό του κλάδου υπηρεσιών, ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο», ανέφερε η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας μετά την ανακοίνωση. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας παρουσιάζεται βελτιωμένο καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά οι εισαγωγές χρυσού και καταναλωτικών αγαθών αλλά η εγχώρια ζήτηση παραμένει «ανθεκτική», εξήγησε.

«Η επιμονή του πληθωρισμού στις υπηρεσίες, οι πληθωριστικές προσδοκίες, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι τιμές των τροφίμων διατηρούν ζωντανές τις πιέσεις» ενώ ακόμα επισημαίνεται ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την ευθυγράμμιση των πληθωριστικών προσδοκιών με τη συμπεριφορά των τιμών και τον αντίκτυπο που θα είχε η αύξηση των μισθών σε αυτόν».

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας είχε εκτιναχθεί στο 67,07%, με μηνιαίο ρυθμό μεταβολής 4,53%, ενισχύοντας τις υποψίες για ένα πιθανό «σφίξιμο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider