Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Μάιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Μάιο
Η Επιτροπή ανακοίνωσε είπε ότι θα μπορούσε να αυστηροποιήσει περαιτέρω την νομισματική πολιτική «σε περίπτωση που αναμένεται σημαντική και επίμονη επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό».

Σταθερά άφησε η τουρκική κεντρική τράπεζα τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Μάιο, καθώς προχωρά υπό την ηγεσία ενός νέου διοικητή με διαφορετικό τόνο από τον προκάτοχό του.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής υπό την ηγεσία του νέου κυβερνήτη Fatih Karahan άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 45% την Πέμπτη, συμφωνώντας με τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε είπε ότι θα μπορούσε να αυστηροποιήσει περαιτέρω την νομισματική πολιτική «σε περίπτωση που αναμένεται σημαντική και επίμονη επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό».

«Η Επιτροπή εκτιμά ότι το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει σημαντική και διαρκής πτώση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού και έως ότου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος των προβλέψεων», ανέφερε.

Πρώην οικονομολόγος στην Fed της Νέας Υόρκης και στην Amazon, ο Karahan ήταν αναπληρωτής διοικητής για μεγάλο μέρος του κύκλου σύσφιξης που αύξησε τα επιτόκια κατά 36,5 ποσοστιαίες μονάδες με οκτώ συνεχόμενες κινήσεις. Αντικατέστησε τη Hafize Gaye Erkan μετά την απότομη αποχώρησή της στις αρχές του μήνα.

Ο νέος κυβερνήτης κληρονομεί μια οικονομία όπου η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις, διατηρώντας την αύξηση των τιμών σε τροχιά για να κορυφωθεί πάνω από το 70% σε λίγους μήνες. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα τελειώσει το 2024 στο 36%, ένα επίπεδο που ο αναπληρωτής διοικητής Cevdet Akcay χαρακτήρισε «φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο».

Η προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού έχει γίνει το προτιμώμενο μέτρο των αξιωματούχων για τη μέτρηση της αυστηρότητας της πολιτικής, παρόλο που τα επιτόκια παραμένουν βαθιά αρνητικά όταν προσαρμόζονται στις τρέχουσες τιμές.

Διακόπτοντας τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα υπολογίζει στη δυναμική του αποπληθωρισμού που προσπάθησε να θέσει σε κίνηση υπό τον Erkan.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα «ραβασάκια» Ιανουαρίου - Μια εβδομάδα προθεσμία για την πληρωμή τους

Αργεντινή: Το κοινωνικό θερμόμετρο ανεβαίνει και αυτό «δεν θα έχει καλό τέλος»

Δεν εντυπωσίασαν τη Eurobank Equities τα αποτελέσματα και η μερισματική πολιτική του ΟΤΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider