Ντάιμον: Δηλώνει «επιφυλακτικός για τα πάντα» - Πολλά ερωτηματικά για το αν οι ΗΠΑ θα γλιτώσουν την ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντάιμον: Δηλώνει «επιφυλακτικός για τα πάντα» - Πολλά ερωτηματικά για το αν οι ΗΠΑ θα γλιτώσουν την ύφεση
Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να οδεύουν προς την ύφεση, εκτιμά ο CEO της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον, χωρίς, ωστόσο, να διαβλέπει απειλή συστημικών προβλημάτων.

Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να οδεύουν προς την ύφεση, εκτιμά ο CEO της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον, χωρίς, ωστόσο, να διαβλέπει απειλή συστημικών προβλημάτων.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο JPMorgan High Yield and Leveraged Finance στο Μαϊάμι, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας βάσει ενεργητικού είπε ότι οι αγορές πιθανώς υποτιμούν την πιθανότητα τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Ντάιμον σημείωσε ότι «υπάρχουν πράγματα εκεί έξω που είναι κάπως ανησυχητικά» και διαφώνησε με την υψηλή πιθανότητα που δίνεται στο ενδεχόμενο να αποφύγουν οι ΗΠΑ μια ύφεση.

«Η αγορά προεξοφλεί μια ήπια προσγείωση. Αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβεί», είπε στο CNBC. «Αλλά οι πιθανότητες [της αγοράς] είναι 70 έως 80%. Θα πρότεινα να πέσει στο μισό, αυτό είναι όλο».

Οι δηλώσεις του έρχονται καθώς η αγορά χρειάστηκε πράγματι να ανατιμήσει τις προσδοκίες της για τη νομισματική πολιτική. Ενώ οι traders των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έδιναν νωρίτερα φέτος μεγαλύτερη πιθανότητα στο σενάριο μιας επιθετικής σειράς μειώσεων επιτοκίων, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, βλέπουν τώρα τη χαλάρωση να μην ξεκινά πριν από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, προεξοφλώντας τρεις μειώσεις επιτοκίων -τις μισές από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως.

Μαζί με τα αυξημένα επιτόκια, οι αγορές έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη σταδιακή μείωση ομολόγων στον ισολογισμό της Fed, μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη. Ενώ η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αρχίσει το λεγόμενο tapering σύντομα, παραμένει ένας ακόμη παράγοντας της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

«Είναι πάντα λάθος να κοιτάς μόνο τη μία χρονιά», είπε ο Ντάιμον. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες για τους οποίους μιλήσαμε: η ποσοτική σύσφιξη, τα δημοσιονομικά ελλείμματα, η γεωπολιτική, αυτά τα πράγματα μπορεί να κρατήσουν πολλά χρόνια. Αλλά θα εξελιχθούν και θα έχουν επίδραση κατά τη γνώμη μου και είμαι λίγο επιφυλακτικός με τα πάντα».

Ωστόσο, ο Ντάιμον δεν αναμένει να επαναληφθεί μια σοβαρή ύφεση για την οικονομία των ΗΠΑ, όπως αυτή που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση του 200.

@associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JPMorgan Chase: Πούλησε για πρώτη φορά μετοχές της ο Τζέιμι Ντάιμον

gazzetta
gazzetta reader insider insider