Η σχέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την Ελλάδα

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η σχέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την Ελλάδα
«Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες αλλά ήταν για το καλό τους». «Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου». «Σπουδαίος λαός οι Έλληνες, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος». «Κατηγορήθηκα ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα». Οι δηλώσεις ορόσημα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα.

O grand seigneur της γερμανικής πολιτικής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε την τελευταία του πνοή στις 26 Δεκεμβρίου σε ηλικία 81 ετών. Συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και φυσικά με την Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στον πυρήνα της, από τα μνημόνια μέχρι το... Grexit.

Θεωρούνταν μαζί με τον Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) οι 2 «σκληροπυρηνικοί» των Μνημονίων και εμπνευστές πολλών από τα «δύσκολα» μέτρα που κλήθηκε να λάβει η Ελλάδα την προηγούμενη 10ετία. Από το 2009 έως το 2017 διορίστηκε υπουργός Οικονομικών, μένοντας στην ιστορία ως ένας ακραιφνής θιασώτης των πολιτικών λιτότητας, ο οποίος σταθερά υιοθετούσε σκληρή γραμμή απέναντι σε ορισμένες νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη. Στη συνέχεια, και μέχρι το 2021, διετέλεσε πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής.

Αρχιτέκτονας, ενορχηστρωτής και μαέστρος της λιτότητας - Ο φόβος και ο τρόμος των Μνημονίων

Οι Έλληνες δικαιούμαστε να στεκόμαστε κριτικά απέναντί του. Σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας, εξέφρασε την πιο ψυχρή, αυστηρή - αν όχι και τιμωρητική - λογική για τη χώρα και τον λαό μας. Δεδομένης της κοσμοθεωρίας και της διαδρομής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν αποτέλεσε έκπληξη η στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη και ειδικά έναντι της Αθήνας. Θεωρούσε ότι η χώρα έπρεπε να εγκαταλείψει - έστω προσωρινά - την ζώνη του κοινού νομίσματος, να εφαρμόσει εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει σε βαθιά εξυγίανση των δημοσιονομικών της.

Η Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε τότε να μην ακολουθήσει τη συμβουλή του και η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωζώνη. Η «αυτοκριτική» ήρθε το 2018, όταν ο πρωταγωνιστής εκείνης της περιόδου ήταν πλέον πρόεδρος της Bundestag. «Σκέφτηκα μάλλον νωρίς να προτείνω την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, διότι πίστευα ότι οι Έλληνες θα άντεχαν περισσότερο ένα ξαφνικό σοκ παρά πολυετή προγράμματα περικοπών», δήλωσε ο Σόιμπλε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Το 2019, στους Financial Times, υποστήριξε και πάλι την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε εξαρχής να είχε ενταχθεί στην Ευρωζώνη και αποκάλυψε ότι το 2015, όταν η καγκελάριος δεν ακολούθησε την εισήγησή του, είχε σκεφτεί και να παραιτηθεί. Τον τίτλο του «αρχιτέκτονα της λιτότητας» για την Ευρώπη είπε πάντως ότι δεν τον ήθελε. «Πίστευα μόνο ότι η νομισματική ένωση δεν μπορούσε να υπάρχει χωρίς μεγαλύτερη ενοποίηση και κοινούς κανόνες εντός ΕΕ», αντέτεινε.

Το Associated Press, περιγράφει την τεταμένη σχέση του... κακού λύκου της Γερμανίας με την Ελλάδα από τις πρώτες μέρες της κρίσης χρέους της Ευρώπης. Άσκησε αφόρητη πίεση για αυστηρότερους κανόνες για τη διατήρηση του ελέγχου των κρατικών ελλειμμάτων, ενώ το Βερολίνο αρχικά ήταν αντίθετο στη διάσωση της Ελλάδας και άλλων χωρών με υψηλά χρέη, φοβούμενο ωστόσο τη μετάδοση της κρίσης σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η Γερμανία, κύριος δανειστής, άφησε το στίγμα της στην προσπάθεια διάσωσης, επιμένοντας σε σκληρές οικονομικές αποφάσεις, όπως περικοπές προϋπολογισμού με αντάλλαγμα την βοήθεια στις χώρες που είχαν το πρόβλημα. Το 2012, ο Σόιμπλε επέμεινε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «βρίσκονται στον σωστό δρόμο, στη μείωση των ελλειμμάτων τους, στη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους και συνεπώς στην ανταγωνιστικότητά τους».

«Αυτή είναι η απόφαση και δεν μπορούμε να σώσουμε καμία χώρα μέσω μιας υποτιθέμενης γενναιοδωρίας ή αλληλεγγύης», δήλωσε. «Αυτό δεν είναι πείσμα – είναι η κατανόηση ότι οι δημοκρατικές πλειοψηφίες λαμβάνουν δυσάρεστες αποφάσεις μόνο όταν δεν υπάρχει ευκολότερη εναλλακτική». Όταν η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξελέγη το 2015 με τη δέσμευσή της να καταργήσει τις οδυνηρές περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων που ζητούσαν οι πιστωτές, ο... σκληρός Γερμανός υιοθέτησε αμετακίνητη γραμμή. Αργότερα εκείνον τον χρόνο, πρότεινε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει ένα πενταετές «τάιμ άουτ» από το ευρώ με την Άνγκελα Μέρκελ να αντιτίθεται στο λεγόμενο «Grexit».

Στην Ελλάδα αλλά και γενικά στην Ευρώπη, ο Σόιμπλε είχε δεχθεί μαζικά πυρά για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και την εμμονή του στην στρατηγική συνεχούς λιτότητας. Πίεσε για αυστηρότερους κανόνε ενώ ο πρώην Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκέιτνερ αποκάλεσε το σχέδιο του Σόιμπλε «τρομακτικό» και εξήγησε ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πίστευε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα τρόμαζε άλλες χώρες ώστε να παραδειγματιστούν. Όπως εξήγησε λίγο αργότερα ο Σόιμπλε, το Grexit θα έπληττε μία φορά τη χώρα και έτσι οι Έλληνες πολίτες θα γλίτωναν την ατελείωτη διαδικασία των σκληρών μέτρων.

Τι θα γράψει η Ιστορία για τον Γερμανό... θρύλο

Είχε μάλιστα δηλώσει σε μια προεκλογική του συγκέντρωση ότι «κάποια μέρα θα μου στήσουν μνημείο στην Ελλάδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις που αναγκάστηκαν να κάνουν». «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν η προσωποποίηση της πολιτικής στήριξης (με μέσα βίαιης λιτότητας και κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών) μιας νομισματικής ένωσης στην οποία ο ίδιος δεν πίστευε. Προσωποποιούσε δηλαδή την εκρηκτική αντίφαση που γέννησε την Κρίση του Ευρώ και τις (αναπόφευκτα αποτυχημένες) πολιτικές αντιμετώπισής της που οδήγησαν, από τη μία μεριά, στην φτωχοποίηση της Ελλάδας και, από την άλλη, στην σημερινή αποβιομηχάνιση της Γερμανίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Η Ιστορία θα τον κρίνει σκληρά, όχι όμως σκληρότερα από εκείνους που υπέκυψαν στις καταστροφικές του πολιτικές» υπογράμμισε αιχμηρά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και αυστηροί. Δεν θα τον κρίνει καλά η Ιστορία», ήταν το σχόλιο του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν βουλευτή της Νέας Αριστεράς Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Ηταν ηγέτης που κυριάρχησε στο Eurogroup για πάρα πολλά χρόνια», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος για τον άλλοτε ομόλογό του στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ συμπλήρωσε ότι ο κ. Σόιμπλε «ήθελε πολιτική ένωση της Ευρώπης, αλλά μόνο για ορισμένες χώρες. Το όνειρό του ήταν μια πολιτική ένωση για τους λίγους».

«Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των πολιτικών που σε μια κρίση δεν καταλαβαίνουν ότι έχει αλλάξει το παράδειγμα, ότι οι παλιές πολιτικές και ιδεολογίες δεν δουλεύουν. Θα μπορούσε να καταστρέψει η Ευρώπη. Θα είναι αυστηρή η κρίση της Ιστορίας» προσέθεσε και κατόπιν κατέληξε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν σκληρός και με τον δικό του λαό και ότι δημιούργησε μεγάλες ανισότητες ως υπουργός Οικονομικών. Ηταν όμως και πονηρός. Δηλαδή οι δορυφόροι στο Eurogroup τού έκαναν τα χατίρια για να τους κάνει τα χατίρια».

Ακολουθούν μερικές από τις «δηλητηριώδεις» ατάκες του Σόιμπλε για την Ελλάδα:

«Η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα»

«Από νωρίς συμβούλεψα τους Έλληνες συναδέλφους μου: Χρειάζεστε το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης, για να κάνετε την οικονομία σας και πάλι ανταγωνιστική. Γι’ αυτό και θα πρέπει να φύγετε προσωρινά από τη Νομισματική Ένωση και θα μπορέσετε να επιστρέψετε αργότερα σε αυτήν. Τέτοιες συμβουλές δεν είναι δημοφιλείς, αλλά ήταν από οικονομικής απόψεως σωστές. Μια εσωτερική υποτίμηση μέσω των μισθών είναι πολιτικά μη βιώσιμη», είχε δηλώσει στην Handelsblatt ο κ. Σόιμπλε. Μάλιστα, απαντώντας στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «η Ελλάδα τελικά τα κατάφερε και παρέμεινε στην Ευρωζώνη», υποστήριξε: «Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα. Η ζημιά σε κοινωνικό επίπεδο είναι μεγάλη… Πλέον η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».

«Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες αλλά ήταν για το καλό τους»

«Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες, αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς το συμφέρον τους», είχε παραδεχτεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Μάρτιο του 2019 εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κίνδυνος μετάδοσης κρίσης από μια χώρα της Ευρωζώνης σε άλλες έχει ξεπεραστεί.

«Ως υπουργός Οικονομικών ζήτησα πολλά από τους Έλληνες – αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς το συμφέρον των Ελλήνων, εφόσον ήθελαν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη», εκτίμησε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Berliner Morgenpost, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κρίση της Ευρωζώνης έχει πλέον αποκλιμακωθεί. «Ο κίνδυνος μετάδοσης (σ.σ. οικονομικής κρίσης) έχει ξεπεραστεί. Πείσαμε τους επιφυλακτικούς, οι οποίοι πίστευαν ότι με το ευρώ δεν μπορούν ποτέ να λειτουργήσουν τα πράγματα. Αλλά δεν έχουμε ακόμη επιλύσει το θεμελιώδες πρόβλημα της Νομισματικής Ένωσης: ένα κοινό νόμισμα απαιτεί σε βάθος χρόνου κοινή πολιτική στα δημοσιονομικά, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας. Οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα των μεμονωμένων χωρών μάλλον αυξήθηκαν, παρά μειώθηκαν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να λύσουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη με τα σημερινά εργαλεία», σημείωσε και απέρριψε το συμπέρασμα της έρευνας που διενήργησε το Κέντρο του Φράιμπουργκ για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, ότι η Γερμανία είναι ο ξεκάθαρος κερδισμένος του κοινού νομίσματος, ενώ οι Γάλλοι και κυρίως οι Ιταλοί οι χαμένοι.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των οικονομολόγων έχει ανάλογη άποψη. «Η Γερμανία ωφελήθηκε βεβαίως ιδιαίτερα από την κοινή αγορά και το κοινό νόμισμα, μέσω της σχετικής ισχύος της οικονομίας της. Χώρες όπως η Ιταλία απολαμβάνουν όμως επίσης πλεονεκτήματα, για παράδειγμα μέσω σαφώς χαμηλότερων επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά την Γαλλία, πρέπει να δούμε την κατάσταση διαφορετικά. Δεν πιστεύω όμως ότι η Νομισματική Ένωση σήμαινε μεγάλα μειονεκτήματα για την Γαλλία», κατέληξε.

«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου»

Τον Ιούλιο του 2022 μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο», είχε επισημάνει ότι είχε ήσυχη τη συνείδησή του για τις επιλογές του αναφορικά με τη χώρα μας, αφού το κίνητρό του ήταν να βοηθήσει και όχι να βλάψει τους Έλληνες.

Μάλιστα, είχε ομολογήσει πως «η Ελλάδα πέτυχε πολλά». «Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών. Αλλά εκείνο που ισχύει είναι ότι η Ελλάδα πέτυχε πολλά! Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της. Το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση, την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα, είναι πολύ βαρύ για τους Έλληνες πολίτες. Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση των Ελλήνων και όχι άλλων Ευρωπαίων» είχε δηλώσει.

Αναφερόμενος, δε, στον κίνδυνο του Grexit το 2015 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε διαμηνύσει τα ακόλουθα: «Αυτό είχε προτείνει η μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup. Και ξέρετε επίσης ότι στην Ελλάδα ορισμένοι υποστήριζαν πως είναι καλύτερο για τη χώρα, αλλά δεν πέρασε στο Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για καλά σταθμισμένους λόγους. Μετά ο Τσίπρας με την προκήρυξη νέων εκλογών έκανε ένα θαρραλέο βήμα και απέσπασε ξανά μία πλειοψηφία για την αντίθετη πολιτική, από εκείνην με την οποία είχε εκλεγεί. Ήταν αξιοσημείωτη η προσφορά του, η οποία διευκόλυνε τη διάδοχη κυβέρνηση στη διαμόρφωση της βάσης για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας. Αυτό αξίζει να αναγνωριστεί».

«Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε ένα καλό δρόμο»

Σε συνέντευξη του στη Bild τον Ιούλιο του 2017 αναφέρθηκε στο ελληνικό ζήτημα και ειδικότερα στο κρίσιμο καλοκαίρι του 2015. «Η αντιπαράθεση για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν η δραματικότερη στιγμή της τελευταίας τετραετίας» δήλωσε ο Σόιμπλε ενώ πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε ένα καλό δρόμο». Γνωστοποίησε ότι η πιο δραματική του στιγμή ήταν η διαμάχη για το ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2015. «Την καθοριστική βραδιά μίλησα με την καγκελάριο δεκάδες φορές στο τηλέφωνο (…) Σχεδόν όλοι οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης συμφωνούσαν τότε, ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν η έξοδος από την Ευρωζώνη. Πριν ταξιδέψω στις Βρυξέλλες είχα συμφωνήσει επ΄ αυτού και με τον κύριο Γκάμπριελ» αναφέρει ο Β. Σόιμπλε και επισημαίνει ότι «o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε εσωτερικές συνομιλίες είχε πει ότι εγώ είχα δίκιο, αλλά αργότερα εκφράστηκε αντίθετα δημοσίως. Για την κυρία Μέρκελ ήταν τελικά ένα ζήτημα στάθμισης της κατάστασης. Έθεσε σε προτεραιότητα την ευρωπαϊκή κοινή ευθύνη. Με αυτό το αποτέλεσμα μπορεί κανείς τελικά εκ των υστέρων να συμβιβαστεί. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι τώρα σε καλό δρόμο» τόνισε ο Σόιμπλε.

«Κατηγορήθηκα ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα»

Τον Οκτώβριο του 2018 σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle και την εκπομπή Conflict Zone είχε εστιάσει για ακόμη μία φορά στη χώρα μας λέγοντας: «Κατηγορήθηκα ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα». Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στη διαμάχη με την ιταλική κυβέρνηση η Κομισιόν αποφάσισε για πρώτη φορά να απορρίψει έναν εθνικό προϋπολογισμό, ο Σόιμπλε προχώρησε σε έναν παραλληλισμό με την Ελλάδα. «[…] Θα χαιρόμουν εάν όλοι αυτοί, που τα λένε σήμερα αυτά για την Ιταλία, με είχαν στηρίξει, όταν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στους Έλληνες ότι πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες». Ο ίδιος αντικρούει, πάντως, την κατηγορία ότι στο παρελθόν «το παρατράβηξε» με την Ελλάδα. «Όχι. Η κατηγορία στο κοινοβούλιό μου ήταν ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα. Και αυτό ήταν αλήθεια, διότι οι Έλληνες δεν τηρούσαν τους κανόνες. Ωστόσο, όλα αυτά τα κάναμε με τον κατάλληλο τρόπο» είχε επίσης διαμηνύσει.

«Σπουδαίος λαός οι Έλληνες, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος»

«Οι Έλληνες είναι ένας σπουδαίος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος», υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επικαλούμενος φράση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Για τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι έλεγε ανοησίες όταν υποσχόταν πως οι γερμανικές αποζημιώσεις θα μείωναν το χρέος, ενώ, για τον Αντώνη Σαμαρά, υποστήριξε ότι ήταν πολύ διστακτικός στην πολιτική του τους τελευταίους έξι μήνες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου.

«Είχα προτείνει Grexit το 2011 με αντάλλαγμα τεράστια βοήθεια»

Στην αποκάλυψη ότι από το 2011 είχε προτείνει στον Ευάγγελο Βενιζέλο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με αντάλλαγμα «τεράστια» βοήθεια, προέβη το 2016 από το Αμβούργο. Παράλληλα, σε μια αποστροφή του λόγου του λίγο αργότερα δήλωσε: «δεν το λέω πολύ στα σοβαρά, αλλά αν μια των ημερών η ελληνική οικονομία ανακάμψει τότε οι Έλληνες θα πρέπει να μου στήσουν ανδριάντα».

«Είχα πει στον Ευάγγελο Βενιζέλο το 2011 ότι θα έπρεπε να εξετάσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για κάποια χρόνια, με αντάλλαγμα τεράστια βοήθεια. Η έξοδος από το ευρώ θα έπληττε τη χώρα άπαξ και θα είχε αποφευχθεί η “ατελείωτη διαδικασία” των σκληρών μέτρων για τους Έλληνες πολίτες», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε και συμπλήρωσε πως θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος, χωρίς να δώσει ωστόσο περαιτέρω διευκρινήσεις.

Κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες σε παλαιότερα σενάρια περί GREXIT επεσήμαναν ότι η μόνη παραγωγική συζήτηση αυτή την στιγμή είναι πως θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη. Η Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του κ. Σόιμπλε λέγοντας ότι «απέρριψα αμέσως την πρόταση η οποία «θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου ζωής την Ελλήνων και των Ελληνίδων. Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξης του 30 αλλά του 70%».

Τόνισε ότι η πρόταση του κ. Σόιμπλε «συνεπαγόταν επιβολή αυστηρών capital controls, μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως περίπου 3.000 ευρώ. Μια τέτοια νομισματική μεταβολή θα σήμαινε επίσης ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημόσιου χρέους που οφειλόταν σε ευρώ ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, καθώς και του κόστους εξυπηρέτησής του σε όρους νέου εθνικού νομίσματος. Διόγκωση που θα εξουδετέρωνε εκ προοιμίου το όφελος από το ονομαστικό κούρεμα και την αναδιάρθρωση που πετύχαμε το 2012. Θα είχε επίσης ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό και κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι η προσφερόμενη στήριξη είχε τη μορφή, πρώτον, ανθρωπιστικής βοήθειας για τρόφιμα καύσιμα και φάρμακα καθώς η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Θα είχε, δεύτερον, τη μορφή των ούτως ή άλλως δεδομένων ευρωπαϊκών κονδυλίων ( ΕΣΠΑ κ.λπ. ). Και, τρίτον, τη μορφή επενδύσεων με την έννοια της εύκολης εξαγοράς του ελληνικού εθνικού πλούτου από ξένα funds ή ελληνικά συμφέροντα που θα διέθεταν ευρώ εκτός Ελλάδος. Δηλαδή, όπως έλεγα, από αυτούς που είχαν «τις ζημιές μέσα και τα λεφτά έξω». Σχολιάζοντας την τότε στάση του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «…ενώ εμείς δίναμε μάχη εθνικής επιβίωσης, υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν ότι το Grexit είναι όπλο στα χέρια της Ελλάδας».

«Ένα προσωρινό Grexit είναι η καλύτερη λύση»

Στην πεποίθησή του ότι ένα προσωρινό Grexit θα ήταν ίσως ένα καλύτερο μονοπάτι για την Ελλάδα, επέμεινε μετ' επιτάσεως το 2015, ισχυριζόμενος πως μια προσωρινή ελληνική έξοδος θα ήταν ίσως ένα καλύτερο μονοπάτι, δίχως να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω αβεβαιότητα από τις εξελίξεις στην πατρίδα μας. Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε ωστόσο και στο θέμα του χρέους, λέγοντας πως πολλοί οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, αμφισβητούν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας μπορούν να λυθούν χωρίς ένα κούρεμα χρέους. «Κανείς δεν ξέρει πώς θα μπορούσε αυτό να λειτουργήσει χωρίς κούρεμα», πρόσθεσε.

«Θα υποφέρεις αν…»

Επίσης το 2015 σε συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Είχα πει στον πρωθυπουργό Τσίπρα, αν υποσχεθείς στους εκλογείς σου ότι θα φέρεις ανάκαμψη και θα μείνεις στην Ευρωζώνη χωρίς να μείνεις πιστός στο πρόγραμμα, τότε θα υποφέρεις».

Ο Τσίπρας και οι εφοπλιστές

«H Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου, ωστόσο, η πολιτική της ηγεσία επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους» είχε ομολογήσει το 2017, προκαλώντας ενόχληση στην Αθήνα. Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε είχε κάνει προσωπική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι αναδείχθηκε στην εξουσία, υποσχόμενος να καταργήσει τα προνόμια για τους εφοπλιστές, αλλά τελικά δεν έκανε τίποτα.

«Πονούσα όταν στην Ελλάδα με παρουσίαζαν σαν τον Χίτλερ»

Το 2020 ο Σόιμπλε ερωτάται για τα συναισθήματά του όταν κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ εμφανίστηκαν στην Ελλάδα αφίσες που τον παρουσίαζαν ως Χίτλερ. «Πρέπει κανείς να μάθει να ζει με αυτό, πονάει κάποιες φορές, αλλά πρέπει να το λαμβάνει υπ' όψιν. Δεν πρέπει κανείς να απομονώνεται, αλλά να διερωτάται πάντα, αν κάνει τη δουλειά του σωστά», απάντησε και επισήμανε ότι ο ίδιος δεν ανήκε στους μη δημοφιλείς πολιτικούς κατά την διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας. «Έχω ευθύνη έναντι των πολιτών που με ψήφισαν. Φυσικά και θα ήταν ωραίο να απολάμβανα υψηλή δημοφιλία στην Βραζιλία, αλλά δεν με ψήφισαν οι Βραζιλιάνοι», διευκρίνισε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε ότι κατά την διάρκεια της κρίσης λάμβανε πολλές επιστολές από την Ελλάδα που έλεγαν: «Γνωρίζουμε ότι υπαίτιος δεν είστε εσείς, αλλά η κυβέρνησή μας».

«Ο Τσίπρας λέει ανοησίες»

Την ίδια περίοδο, αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ένα ζήτημα που είχε θίξει η Ελλάδα, ο Σόιμπλε είχε σχολιάσει: «Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πριν και μετά τις εκλογές ότι αν η Γερμανία πλήρωνε στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που έκαναν οι ναζί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αυτό θα απορροφούσε το σύνολο του δημόσιου χρέους. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του, δεν εκπληρώνει το καθήκον του που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες, μπορούν να στραφούν μόνο ενάντια όσων τις λένε».

Η στάμνα…

Ακόμη μια δήλωση που είχε κάνει ο άλλοτε «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας ήταν: «Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού, ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπόψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον. Το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους -διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς την στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».

«Το Grexit θα πονούσε μια φορά»

Το 2016, υπεραμύνονταν της άποψης πως η «έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε… πονέσει τους Έλληνες μία φορά και θα είχε αποφευχθεί αυτή η ατέλειωτη επίπονη διαδικασία που βιώνει τώρα ο ελληνικός λαός».

«Η Ελλάδα ζει πέρα από τις δυνατότητές της»

Μιλώντας σε ένα τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Σόιμπλε είχε ισχυριστεί πως «η περικοπή του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα» επιμένοντας πως «η χώρα δεν θα έχει προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια».

Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν έχει κάνει ακόμη αρκετά με τις μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, το εργατικό δίκαιο και την εσωτερική αγορά, που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Με την ελάφρυνση του χρέους δεν θα μπορεί να κάνει περισσότερα», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα ζει πέρα από τις δυνατότητές της».

«Όταν έχει πρόβλημα ο Τσακαλώτος μου τηλεφωνεί»

«Αντιμετωπίζουμε ανοιχτά ο ένας τον άλλον. Ο κ. Τσακαλώτος είπε σε όλους ότι είναι μαρξιστής. Αλλά είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κατά συνέπεια προσπαθούμε στο πλαίσιο των πεποιθήσεών μας να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Αν τον ρωτήσετε πιθανόν να σας το πει: όταν έχει προβλήματα, μερικές φορές μου τηλεφωνεί και του προσφέρω τη βοήθειά μου» είχε δηλώσει για τον πρώην Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

«Θα μου στήσουν μνημείο μια μέρα»

Αξέχαστη είναι και η ατάκα που έκανε το 2017 πως «κάποια μέρα θα μου στήσουν μνημείο στην Ελλάδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις που αναγκάστηκαν να κάνουν».

Έπαινοι Σόιμπλε σε Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πάντως, επαίνεσε τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών κάνοντας λόγο για επίτευγμα σημαντικής «πολιτικής ηγετικής ικανότητας» (statesmanship). Ο Αλέξης Τσίπρας «πέτυχε ένα σημαντικό κατόρθωμα πολιτικής ηγετικής ικανότητας, διότι ξεμπλόκαρε τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία», επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε στην έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit και πίστωσε στον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό ότι για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπέμεινε «πολιτική αντίσταση στο εσωτερικό» παρόλο που απειλείται με ήττα στις εκλογές. «Ένας από τους λόγους για αυτό, ενδέχεται να είναι και η Συμφωνία για την ονομασία, η οποία εξόργισε πολλούς Έλληνες εναντίον του», προέβλεψε καταληκτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESM: «Σκέψεις» για αναθεώρηση - Τι σημαίνει το «όχι» της Ιταλίας

EY: Η Ελλάδα στην πρώτη τριάδα του προσαρμοσμένου δείκτη ελκυστικότητας ΑΠΕ

Γερμανία: Σε ιστορική «στροφή» η κρίση στην αγορά ακινήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider